Hücrelerden kemik dokusu üretiliyor

Cleveland Kliniği'nde görev yapan bir ortopedi uzmanı tarafından geliştirilen ‘‘Seçici Hücre Tutma Teknolojisi’’, kısa bir süre sonra piyasaya çıkacağı belirtilen yeni bir kemik yamasının temelini oluşturdu. ‘‘Cellect’’ adı verilen ürün, doktorların kemik yamalarında kullanılacak progenitor hücrelerini yakalayıp, tutmalarını ve bu hücrelerden kemik üretimini sağlıyor.

Bu ürünün geliştirilmesini sağlayan Seçici Hücre Tutma Teknolojisi, Cleveland Ortopedik Cerrahi ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Ortopedik Araştırma Merkezi'nde görev yapan Dr. George Muschler tarafından geliştirildi.

Patentli işlem, kemik iliği hücrelerinin bir iğne ile toplanmasını ve Cleveland Kliniği'nde geliştirilen teknolojinin yardımıyla hücrelerin işlenmesini içeriyor. Bu metotla cerrahlar ilk kez yeni kemik dokusunun gerekteği bölgelerdeki hücre popülasyonunu kontrol altında tutabilecekler.

Bu, pazara çıkan tedavi edici hücre ürünlerinin ilk örneklerinden biri.

Kemik tamiri için gerekli olan hücrelerin bir iğne yardımıyla toplanması, hastanın leğen kemiklerine cerrahi bir müdahale edilmesine gerek bırakmıyor. Böylelikle kemik yaması prosedürlerinde karşılaşılan acı, yara, kan kaybı ve ameliyatın getirdiği diğer komplikasyonlar ortadan kalkmış oluyor.


Bağırsak kanserine erken teşhis


Erken teşhis hayat kurtarır sözü birçok hastalık için geçerli olsa da en çok kanser hastalığı için önem taşımaktadır. Bir zamanların en korkutucu hastalığı olan kanser, bir yandan erken teşhis, diğer yandan da yeni tedavi olanaklarının gelişmesiyle, başarıyla tedavi edilebilen bir hastalık haline geldi. Bu nedenle bilim adamları sürekli olarak yaptıkları çalışmalarla kanseri daha da erken tedavi çareleri arıyorlar.

Bu çalışmalardan birinde, bağırsak kanserinin daha ilk evrelerinde tespit edilmesini kolaylaştıran bir protein belirlendi. ABD'deki Wisconsin Üniversitesi'nde görevli bilim adamı William Dove başkanlığındaki ekip, ‘‘clusterin’’ adlı bir proteinin bağırsak kanseri hücrelerinde daha yoğun olduğunu tespit etti.

Bağırsak kanseri olan farelerin hücre çekirdeğindeki aktif genleri sağlıklı farelerle karşılaştıran bilim adamları, tümör hücrelerindeki clusterin üretiminin daha yüksek olduğunu belirlediler.

Bilim adamları, clusterin'in işlevinin henüz bilinmediğini belirterek, bu proteininin, insanlardaki tümör hücrelerinde de daha fazla üretildiği için kanserin gelişmesinde rol oynadığını tahmin ediyorlar.

Sanayi ülkelerinde her 20 kişiden biri bağırsak kanserine yakalanıyor. Bilim adamları, fazla yağlı ve lif oranı düşük yiyeceklerin tüketilmesinin bağırsak tümörlerinin oluşmasında önemli rol oynadığı görüşünde. Derleyen: Ömür GEDİK


SORULAR-SORUNLAR


Ayak tabanında siyah leke var


12 yaşındaki oğlumun doğuştan ayağının tabanında fındık büyüklüğünde siyah bir leke var. Çocuğu doktora götürmeye ikna edemiyorum. Ne yapmalıyım? Aynur

Siyah renkli benler yakın gözetim altında tutulmalıdır. Görüntüsü tekdüzeliğini kaybetmeye başlarsa, sınırları düzensizleşir ve kabarık bir hal alırsa bunun tehlikeli bir durum aldığı düşünülebilir. Tıp dilinde malin melanom olarak adlandırılan bu tümör türü, zamanında müdahale edilmediğinde hayati tehlikeler taşır. Aynı şekilde el ayaları ve ayak tabanlarındaki siyah lekeler de bu risk açısından yakın takip altında tutulmalıdır. Oğlunuzda bu kontrolleri aksatmanız onun hayatı üzerindeki riskleri arttırmanız anlamına gelir.


HAFTANIN KİTABI


Kadın bünyesi doğal olarak erkeklerden farklıdır. Üstelik ergenlik, erişkinlik, annelik, menopoz ve üçüncü yaş dönemlerinde farklı özellikler de kazanır. Bu nedenle her dönemde farklı beslenme ve yaşam tarzı uygulanmalıdır. Yedikçe Zayıfla ve İnce Kal kitabının yazarı Montignac, ‘‘Ergenlikten Menopoza Kadına Özel’’ isimli yeni kitabında, yaşamının her aşamasında sağlıklı ve ideal kiloda olmak isteyen kadınlara yol gösteriyor.

Bu kitap bir hafta boyunca tüm D&R mağazalarında yüzde 15 indirimli.
Yazarın Tüm Yazıları