Bilgisayarın getireceği sorunlar engellenebilir

BİR önceki yazımda iş ya da özel ilgi gereği uzun süreli bilgisayar kullanımının getirebileceği sorunları ele almıştım. Bu yazımda da alınabilecek önlemlerle bunları en aza indirme yollarını irdeleyeceğim.

Ergonomik çalışma koşulları oluşturun

Eğer bilgisayarınızı sizden başka kişiler de kullanıyorsa veya siz başkasının bilgisayarını kullanıyorsanız, ortamın düzenlemesini kendi bedeninize göre yapmalısınız.

Koltuk tercihen tekerlekli ve yükseklikleri ayarlanabilir olmalı. Oturma yeri ayaklar yere basacak yükseklikte olmalı. Bel desteği dik oturmayı sağlayacak şekilde, tam bel hizasına ayarlanmalı. Kolluk varsa, dirsek hizasında olmalı.

Monitör, gözlerden 50-60 cm mesafede, 20-30 derece aşağıda olmalıdır.

Klavye el bileği hizasında olmalıdır. Uzun çalışmalar oluyorsa bilek desteği tercih edilebilir.

Otururken beden dik durmalı. Baş, beden üzerinde dengeli durmalı. Öne, arkaya ya da yana eğik pozisyonlar, yerçekimi nedeniyle başı aşağıya doğru çektiği için, boyun kaslarında sertleşmelere ve buna bağlı olarak baş ve boyun ağrılarına yol açabilir.

Ergonomik koşullara uygun çalışın

Bilgisayarın yol açabildiği bozukluklardan korunmak için çalışma araçlarınızın ergonomik ve iyi düzenlenmiş olması yeterli değildir. Düzgün duruş ve oturuş (postür) da önemlidir. Koltukta düzgün oturmak ve kasları kullanma biçimine de dikkat etmek gerekir. Stres de kasların gerilmesine yol açabilir. Stresle başa çıkmayı da öğrenmek mümkün olabilir.

Postür, yıllar boyu edindiğimiz alışkanlıklar sonucu oluşur. Kötü postür birçok geçici ve kalıcı soruna yol açabilir. Kararlı biçimde doğru postürü kazanma çabaları ile önemli kazançlar sağlanabilir.

Beden uyarılarının değerlendirilmesi gerekir. Çalışma sırasında veya sonrasında bazı vücut kısımlarında gerginlik ya da ağrı hissediyorsanız burada bir sorun var demektir. Bu sorunun nedenini bulup önlemek gerekir. Zaman zaman çalışmalara ara verip ufak tefek de olsa bazı egzersizlerle kasları gevşetmek ve vücudu rahatlatmak ihmal edilmemelidir.

Zaman zaman sanal dünyadan gerçek dünyaya dönün

Yaşam koşulları, aslında sosyal bir yaratık olan insanı, ‘‘kalabalıklar içinde yalnız’’ hale getiriyor. İş zamanları dışındaki saatleri de tümüyle bilgisayar karşısında geçirmek insanın giderek yalnızlaşmasına yol açıyor. Dostlarla sadece sanal alemde ‘‘chat’’leşmek yetmez. Yüz yüze konuşmak, birlikte gülmek ve hatta düzeyli olmak şartıyla tartışmak da insanın ihtiyaçları arasındadır. Bilgisayar ortamında çok hoşumuza giden, hatta bazen ekran koruyucu yaptığımız doğa, aslında bir gerçektir. Çiçeğin kokusu, temiz havanın oksijeni, evcil hayvanların sevgisi ve neşesi de insanın ihtiyaçları arasında yer alır. Doğaya ve sevdiklerinize de zaman ayırmayı, zaman zaman sanal dünyadan çıkıp gerçek dünyayı da yaşamayı ihmal etmeyin.
Yazarın Tüm Yazıları