250 milyon kişi körlükten korundu

GEÇTİĞİMİZ günlerde ilaç firmalarının uyguladığı kampanyalardan bahsederek, reklam kaygısıyla bunların önlenmesi değil, tam tersine desteklenmesi gerektiği yolunda yazı yazmıştım.

Bugün size bir firmanın dünya üzerinde uyguladığı örnek bir kampanyadan bahsetmek istiyorum. Enfeksiyonlar sonucu oluşan körlüklerin önde gelen nedenlerinden biri de ‘‘Nehir Körlüğü’’ adıyla bilinen bir hastalık. Özellikle hızlı akan nehirlerin çevresinde yaşayan karasineklerin ısırması sonucu, vücuda ‘‘onchocerca volvulus’’ adlı bir mikroskopik kurtçuk giriyor. Bu kurtçuklar vücutta sürekli hareket ettikleri için kaşıntılara, deri bozulmasına ve gözlere ulaştığında da körlüğe yol açabiliyor. Hastalık Afrika, Latin Amerika ve Yemen gibi bölgelerde yaygın görülüyor. Halk, nehirlerin yakınında yoğun olan hastalığa yakalanmamak için, bu verimli ovalardan uzak yerlere yerleşmek zorunda kalıyor. Bu da zaten ekonomik açıdan zor olan ülkelerde daha da büyük sorunlara yol açıyor.

İLACI BULUNDU

1975 yılında Japonya'daki bir golf alanındaki topraktan alınan örneklerle araştırma yapılırken Merck Sharp Dohme ilaç firması araştırmacıları, nehir körlüğüne de etki eden bir ilacı keşfettiler. Mectizan adlı bu ilaç, Nehir Körlüğü hastalığı açısından büyük umut oldu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), UNICEF, Birleşmiş Milletler'in diğer bazı kuruluşları, ülkelerin sağlık bakanlıkları, sivil toplum örgütleri ve Merck Sharp Dohme (MSD) tarafından oluşturulmuş çok sektörlü ortaklık, Mectizan Bağış Programı (MDP) adıyla bir kampanya düzenlediler. Afrika ve Sahra'nın alt bölgelerinde yer alan 61 binden fazla kırsal yerleşim yerine 109 bin görevli ile 700 milyon tablet ilaç ücretsiz dağıtıldı. İlaçların MSD tarafından ücretsiz sağlandığı kampanya kısa bir süre önce 15. yılını doldurdu. İlacın 250 milyonuncu tedavi dozunun verilmesiyle 33 ülkede her yıl 30 milyon civarındaki kişinin kör olması önlenmiş oluyor.

VERİMLİ TOPRAKLARA DÖNÜŞ

Bu kampanyanın bir yararı da, insanların, kör olmak korkusuyla uzaklaştığı verimli topraklara dönebilmesinin getirdiği ekonomik kazançlar. Görüldüğü gibi, akıllıca yapılmış düzenlemelerle büyük kazançlar elde etmek mümkün. Ciddi ve güçlü kuruluşlar bu tür çabalara da her zaman destek oluyorlar. Anlamsız ‘‘reklam’’ fobilerinden kurtulup, halk sağlığına en küçük ölçüde de olsa katkıda bulunan kuruluşları desteklemek gerektiği düşüncesindeyim.
Yazarın Tüm Yazıları