Paylaş
1) Sosyal becerilerinizi ve sosyal kaygınızı gözden geçirin
Bazı insanların yalnız olmasının ana nedeni, sosyal becerilerinin çok gelişmemiş olmasıdır.
Bu kişiler, insanların arasında rahatsız hissetmesi veya utangaçlık, kaygı gibi olumsuz duygular yaşaması nedeniyle topluluklardan kaçınır. Çoğu insan için doğal olan günlük, sıradan konuşmalar bile bu kişilere zor gelebilir.
Böyle bir durum içindeki kişiye sokağa çıktığı andan itibaren insanlarla iletişim içine girmelerini öneririm.
Örneğin bakkala gittiğinde 1-2 cümle fazladan konuşmaya çalışması, apartmanında karşılaştığı komşusuna gülümseyerek bakıp halini hatırını sorması gibi minik denemelerle insanlarla iletişimini artırması, kaygısının azalmasına yardım edebilir.
Daha sonra, iş arkadaşlarıyla minik sohbetler, aile ortamlarında daha fazla konuşmak gibi adımlar atılabilir.
Bazı kişiler için sohbet açmak bile çok zordur.
Böyle durumlarda aklınıza bir konu gelmiyorsa, karşınızdakine onunla ilgili çok da özel olmayan bir soru sorarak muhabbeti başlatabilirsiniz. İnsanlar genellikle kendilerinden bahsetmeyi severler.
Böylelikle karşınızdakiyle sosyal bir ilişki içine girmiş, tanışıklığınızı artırmış olursunuz.
2) İnsanlara dair negatif düşüncelerinizi gözden geçirin
Eğer kötü niyetli, kıskanç, yalancı, güvenilmez ya da sahtekâr olduklarını düşünüyorsanız, insanlara yaklaşamazsınız. Her insan kötü olabilir mi? İnsanlara karşı önyargılarınız, korkularınız varsa bunu ortaya çıkarın ve bu düşüncelerinizin doğruluğunu test edin.
Yalnız kalmayı tercih eden kişiler, aşırı genelleme yaparak tüm insanların onlara zarar vereceğini, onlarla alay edeceğini düşünürler. Oysa bu rasyonel bir düşünce değil. Bütün insanlar birbiri hakkında kötü düşünseydi nasıl bir dünya olurdu? Her şeyden önemlisi her birimiz diğer insanlar ile baş edebilecek donanıma sahibiz.
Yapılan araştırmalara göre, sosyalleşmek isteyen insanların diğerleri hakkında sahip oldukları olumsuz düşünceleri değiştirmeleri, sosyalleşmek adına atılan adımların en etkilisi...
3) Problem kronikse yardım alın
Yalnızlık ve sosyalleşme probleminiz çok uzun yıllardır devam ediyor ise, bir yardım almanız ve altında yatan problemi ortaya çıkararak bu konuda çalışmanız gerekebilir. Sosyal kaygınız, şiddetli korkularınız, sizi sınırlayan, hayatınızı engelleyecek derecede utangaçlığınız varsa, bununla ilgili terapi almak kaygınızın ortadan kalkmasını sağlar.
Ya da insanlara veya kendinize ait olumsuz düşünceleriniz varsa, terapi sırasında bunların rasyonel olanları ile olmayanlarını ayırt ederek, insanlarla ilişkilerinizi olumlu etkileyecek daha sağlıklı düşünceler geliştirmeyi öğrenebilirsiniz.
Paylaş