Paylaş
alnız Türk edebiyatının değil, Türk tiyatrosunun da, gazete yazıları-
nın da büyük ustası Haldun Taner’in gerçekten önemli, rehber niteliğindeki bir kitabından söz edeceğim: ‘Zamanın Getirdiği Perspektifler - Dünya Edebiyatı ve Edebiyatçıları’. Hazırlayan: Tuncay Birkan.
Okuduğum kitaplar için güvendiğim yazarlar ne düşünüyorlardı? O kitapları niye seçtiler?
Bu kitabı okurken belki sizin de okuduğunuz, beğendiğiniz bir yazar için bir iyi yazar ne yazmış, onu göreceksiniz. Okumadığınız bir kitapsa onun yargısına bakıp okuyacaksınız.
Haldun Taner’in kitabında kimler var?
* Shakespeare ve Hamlet
* Çehov’un Oyun Yazarlığı
* Victor Hugo ve Bizimkiler
* Albert Camus
* Malraux ya da İnsanlığın Yazgısı
* Kafka ve Evrensel Gerçek
* Böll’ün Nobeli
* Henry Miller
* Bertolt Brecht ve Epik Tiyatro
* Kaybettiğimiz Hemingway
Seçtiğim bazı bölümlerden alıntılar da yapacağım.
Zamanın Getirdiği Perspektifler Dünya Edebiyatı ve Edebiyatçıları Haldun Taner
Hazırlayan: Tuncay Birkan
Yapı Kredi Yayınları
* Günlük Yazma Sanatı: “Edebiyatın belki de en samimi türü günlüktür. Şiir olsun, hikâye, roman olsun ille bir okuyucu ya da seyirci göz önünde tutularak, ne kadar inkâr edilse de, yine şuur altında bir yabancının varlığı, ona seslenmenin çekidüzeni duyularak yazılır.
Oysa günlük gerçek anlamı ile bir nefis muhasebesidir, kendi kendine bir hesaplaşmadır. Batı’daki bazı büyük yazarların günlükleri işte bu dört duvar arasında kendi kendine kalmışlığın bütün sıcaklığı ile bizi kavrar. İtiraflar ne kadar derinse, yazar kendine ne kadar insafsızsa, gözümüzde düşmek bir yana, daha da büyür.”
* Çetin Bir Ceviz: Biyografi Yazarlığı: “Biyografi yazmak, hele oto-biyografi yazmak çok netameli bir iş. Dışarıdan bakana kolay gelebilir. Çünkü iki şıkta da dayanılacak materyal hazır görünür. Hayatını yazacağınız insanın geçmişi ile ilgili bilgiler ve onu tanımış olanların şifahi tanıklığı elinizin altında sayılır.
Dünya biyografi edebiyatına en yüksek tirajlı biyografileri ile katkıda bulunan Andres Maurois’nın, Stefan Zweig’ın, Emile Ludwig’in kahramanlarına yaklaşımlarını incelersek, bunlarda esaslı bir dokümantasyon, dikkatli bir araştırma, yaman bir gözlemcilik yaptığını da fark ederiz.”
Paylaş