Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun da katıldığı toplantıda ‘Başkent Güvenlik Eylem Planı’ hazırlanması kararlaştırıldı.
Başta parlamento ve siyasi binalar, meydanlar, devlet kurumları ile büyükelçilikler için özel önlemlerin alınması, polis sayısının artırılması olmak üzere Başkent için özel bir güvenlik planı oluşturulacak.
Ankara Garı saldırısının üzerinden 5 ay geçmeden Başkent’e yönelik ikinci saldırı, güvenlikle ilgili daha kapsamlı bir çalışma gerekliliğini ortaya koyuyor.
* * *
Saldırının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen aradı. Taşdelen, aynı zamanında saldırının gerçekleştiği Merasim Sokak’ın da bağlı bulunduğu ilçenin belediye başkanı..
Ve haliyle bölgeyi çok iyi biliyor.
“Deniz Bey elbette saldırı bunun yüzünden demeyeceğim ama bu kadar karanlık başkent olmaz. Başkent’in stratejik noktaları da meydanları da kapkaranlık” diyerek konuşmasına başladı Taşdelen ve şöyle devam etti:
AK Parti’li, CHP’li, MHP’li fark etmeksizin belediye başkanları aynı konudan dert yanıyor.
Hazırlığı süren yeni belediye kanunu öncesi AK Parti’li belediye başkanları yaşadıkları sıkıntıları Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye de geçtiğimiz günlerde aktarmıştı.
* * *
Belediye başkanları bu sıkıntıdan muzdarip olsa da kamuoyunda çıkıp değerlendiren olmamıştı. Bugün Ankara Hürriyet’in manşetinde Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın değerlendirmeleri, konunun önemini anlatıyor.
Türkiye’deki pek çok belediye zaten borç batağında. Belediyelerin imaj problemi olduğu da ortada.
* * *
Belediyelerin borç batağından kurtulmaları için büyük ödenekler ayrılması gerekiyor. Belediyelere sürekli ilave ödenek aktarılması uygulanabilir bir durum değil. Bir kereliğine borçlar silinse mevcut yapılarla kısa sürede yeniden borçlanmalar yaşanacağı aşikar.
Şöyle de bir gerçek var ki Ankara’nın siyasete endeksli havası bu kadar seçimsizliği kaldırmaz.
Bu doğrultuda ilk hareket Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) başladı.
Bugüne kadar 18 başkan görmüş ATO kentin en önemli koltuklarından.
Aralarında Vehbi Koç’un da bulunduğu pek çok isim Başkent ticaret hayatına patronluk eden koltuğa oturdu.
2017 yılının başında yapılması planlanan seçimlere aslında daha çok var ama dedik ya bu kadar seçimsizliği bu kent kaldırmaz, şimdiden ATO koltuğu için kulis çalışmalarına başlandı.
* * *
2011’den bu yana başkanlığı sürdüren Salih Bezci ATO’ya yeniden aday.
Saat 18.00 civarıydı. Kar üstündeydiler, anne-oğul gibi gözüküyorlardı, biri 40’lı yaşlarında diğeri en fazla 10 yaşında.
Yaktıkları ateşte ısınmaya çalışıyorlar.
Yazıyı okurken ‘dilencidir’ diye düşünenleriniz olmuştur, olabilirlerdi de...
Alo 153 Mavi Masa’yı aradım, biraz da tereddütle, hemen müdahale edeceklerine çok ihtimal vermeden açıkçası...
Hızla operatöre bağlandı, görevli çok kibar ve ilgili bir şekilde kadınla çocuğun bulundukları yerin adresini alıp iletişim numarası istedi.
Sonrasında en fazla 5 dakika içerisinde gezici ekip telefonla arayıp adresi tarif etmemi rica etti.
En fazla 10 dakika sonra ekip tekrar arayıp, ‘Yanlarındayız şu anda. Yardıma ihtiyaçları olmadığını, kağıt toplayıcısı olduklarını ve yardım istemediklerini söylediler” bilgisini verdi.
Bahaneleri de vardır, kimisi denizi yok der, kimisi sıkıcı...
Ama çoğunun işi düşer, gelir Ankara’ya.
Elbette İstanbul’la yarışacak değiliz, zaten adil bir yarış da olmaz.
İstanbul bu ülkenin ayrıcalıklı çocuğudur hep.
Son 15 yılda hükümetlerin İstanbul’a ayırdığı bütçenin 10’da 1’i Ankara’ya ayrılsa bugün bu şehir uçar giderdi en basitinden.
* * *
Onlar her ne kadar Ankara’ya önyargılı olsalar da son yıllarda İstanbul’dan Başkent’e dönüşler başladı.
Yağış, meteoroloji tahminlerinin üzerinde olunca...
Kentte hayat iyice zorlaştı.
Kar yağışının beklenenin üzerinde olması, Ankara Valiliği’ne de ters köşe yaptı.
Valilik, okulların tatil olduğunu sabaha karşı açıkladı.
Ha bu arada...
Bazı öğrenciler tatil haberini okula gidince öğrendi.
* * *
Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte kentteki kaza sayısındaki artıştan bahsetti ve telefonların bu konuyla ilgili kilitlendiğini söyledi.
Dün sabah trafiğinin yoğun olduğu iki saatlik periyotta 48 maddi hasarlı kaza ihbarı aldıklarını ve bu araçlarının çoğunun ticari araç olmadığını sözlerine ekledi.
Elvan’la sohbetimizde kaza sayısındaki artışın ana sebeplerinden birinin kış lastiği kullanılmaması olduğu yönünde hemfikirdik.
1 Aralık’tan itibaren trafikte bazı araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.
“1 Aralık-1 Nisan arasında şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar” kış lastiği takmak zorunda. Takmayıp yakalanırlarsa 519 lira cezası var.
Kış lastiği zorunluluğunun kapsamı Başkent Ankara’da Valilik genelgesiyle geçtiğimiz yıllarda genişletildi ve ‘şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar’a ek olarak kış lastiği takma zorunluluğu şehir içinde taşıma yapan araçlar (otobüs, dolmuş, servis, taksi...) için de geçerli hale getirildi.
Peki bu yeterli mi?
* * *
Ankara’nın yeni kabineden beklediği 7 önemli konuyu sıralamış, listenin en başına da çalışmaları devam eden Keçiören Metrosu ile Esenboğa Havalimanı’na yapılması planlanan raylı ulaşımı koymuştum.
Önceki gün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Keçiören Metrosu’nu yerinde inceledi.
Hatta Bakan Yıldırım, “Martta deneme 2016’nın üçüncü çeyreğinde sefer” diyerek tarih verdi.
* * *
Yıldırım, yer aldığı kabinelerde üslubu ve icraatçı yapısıyla hep ön plandaydı. Ankara’nın da uzun zamandır beklediği ve son aylarda belirsizliğe bürünen Keçiören Metrosu ile ilgili beklenen iradeyi göstermesi bu açıdan sürpriz değil. Keçiören Metrosu’nun yapımı esnasında Çayyolu-Sincan metrolarının da teknik eksiklikleri giderilmeli ve Ankara’nın yeni raylı ulaşım hedefi olarak kent merkezi ile Esenboğa Havalimanı arasında raylı sisteme geçilmeli.
DİREKT UÇUŞSUZ BAŞKENT OLMAZ
Söz ulaşımdan açılmışken, Bakan Yıldırım’a bu kentin büyük bir eksikliğini daha hatırlatalım.