Yen, eğitim öğretim yılı başladı. TEOG’un kalkması, üniversite sistemiyle ilgili değişiklik kararıyla birlikte eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapılıyor. Bir yandan da tekli eğitime geçiş çalışmaları sürüyor. Tekli eğitimde en büyük sorun olan okul sayısındaki yetersizliğin en çok hissedildiği şehirler İstanbul ve Ankara.
Başkent’te başlanan okul seferberliğinde ise rakamlar işin büyüklüğünü ortaya koyuyor. En geç 2019’un şubat ayında bitirilme hedefiyle 330 yeni okul inşaatı Ankara’da devam ediyor. Ankara Valisi Ercan Topaca’nın göreve geldiği günden bu yana üzerinde en çok durduğu konuların başında eğitim geliyor. Bir araya geldiğimiz Vali Topaca’yla Başkent’teki ‘eğitim seferberliğini’ konuştuk.
* Başkent’te eğitim gören/veren ciddi bir nüfus var. Tabloyu özetleyerek başlayalım...
Ankara öğrenci sayısı itibarıyla çok büyük bir şehir. Şu anda ilkokul, ortaokul, lise ve anaokullarında 950 binin üzerinde öğrencimiz var. Yaklaşık 62 bin öğretmenimiz, 40 bine yakın da dersliğimiz, 2 bin 650 civarında da okulumuz bulunuyor. Üniversiteleri saymadan bile eğitim camiası çok büyük bir camiadır. Tabii bu kadar büyük bir toplumun sorunları ve sıkıntıları olabilir.
* Bu sıkıntı ve sorunların arasında öncelikli çözülmesi gerekenler neler?
Hükümetimizin de programına aldığı 2019 yılına kadar tekli eğitime geçiş hedefini sağlayacak yatırımları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ankara’da 330 okulun yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız süratle devam ediyor. Bu okullar Ankara’nın merkezindeki okullar. Büyük metropol ilçelerde, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yapılacak. Bir kısmını yıkarak yapıyoruz, ekonomik ömrünü tamamlamış, şehir merkezindeki bazı binaları yıkıyoruz. 330 yeni okul, 9 bin 376 derslik yapacağız.
* Bu döneme kadar ihtiyaç olduğu halde yapılamamış olmasının temelinde ne var?
İstanbul ve Ankara bu konuda en sorunlu şehirlerden. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu hedefler, Sayın Başbakanımızın doğrudan verdiği talimatlar var. Okulların yapılamamış olmasının en büyük nedeni Ankara’da arsa sorunu var, arsa olmayışından kaynaklanıyor. Sayın Başbakanımız bu konuda önümüzü açtı. Milli Eğitim Bakanımız da ödenek konusunda sıkıntı çektirmeyeceğinin sözünü verdi. En üst düzeyde de desteği alınca biz de yola çıktık. Yer sorununu şöyle hallettik: Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve diğer kurumlarla ayrı ayrı toplantılar yaptık. Burada ilçe belediye başkanlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Yenimahalle, Keçiören, Çankaya, Mamak, Altındağ, Sincan Etimesgut bütün belediye başkanlarımız ellerinde ne tür arsa varsa ortaya serdiler. Büyükşehir Belediye Başkanımız da hiç bekletmeden ilçelerden gelen imar planı değişikliklerini dosya halinde meclis gündemine alarak imar düzenlemelerini yaptı ve Ankara’nın eğitim yatırımlarının önündeki büyük bir engeli aşmış olduk. Ödenek akışı başladı, sorunlar çözüldü. Teknik bir ekip oluşturduk, ihalelerimiz şeffaf bir şekilde rekabet ortamı içerisinde hızlıca gerçekleşiyor.
Çayyolu, Ümitköy ve Yaşamkent’i kapsayan kentin hızla gelişen bölgelerinin büyük bölümü Çankaya’ya, bir bölümü de Etimesgut’a bağlanmıştı.
Eskişehir Yolu ve Çevre Yolu Çankaya-Etimesgut sınırını belirlemiş, ‘Bu hattın iç kısmı Çankaya’ya, dış kısmı Etimesgut’a ait’ denmişti.
* * *
Bu düzenleme arasında Yaşamkent’in içinde, Eskişehir Yolu’na ve Çevre Yolu yoncasına bakan kısmı Çankaya ve Etimesgut arasında ihtilafa dönüştü.
16 imar adası ve 21 imar parselinin bulunduğu 8 bin civarı nüfusu olan bölge önce Çankaya sınırlarında kabul edildi, Etimesgut’un başvurusu üzerine yeniden bu ilçenin sınırlarında sayıldı, Çankaya kendi sınırlarında kabul ettiği bölgenin yeniden ilçeye bağlanabilmesi için dava açtı.
* * *
Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen semt sakinlerinden çok sayıda talep ve şikâyet aldıklarını belirterek, “Bir teklifim olacak” diyerek söze başladı:
Büyükşehir-ODTÜ arasında yıllardır süren çekişmenin ardından iki kurumun başındaki isimler bir aradaydı.
Görüşmeleri sağlayan Vali Topaca’yla yaptığımız görüşme hafta sonu Hürriyet Ankara’nın manşetiydi, uzun süre hurriyet.com.tr’de de birinci haber olarak kaldı.
Topaca’nın en dikkat çeken cümlesi, “Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ‘Üniversiteyle görüşün. Görüşerek yapmakta fayda olur’ talimatı verdi” yönündeydi.
UZLAŞI VE ORTAK AKILLA ÇÖZÜYORUZ
Vali Topaca’yla hem Büyükşehir-ODTÜ irtibatının ilerleyen dönemde devam edip etmeyeceği, hem de kentle ilgili sohbetimiz oldu. Satır başları şöyle:
* Büyükşehir-ODTÜ arasındaki sıkıntıları kaldıracak şekilde, ODTÜ öğrencilerini, hocalarını ve halkımızı ilgilendiren güzel konuşmalar oldu.
* OR-AN’dan girilen ODTÜ ormanında bir düzenleme yapılabileceği konuşuldu. ODTÜ bir çalışma yapacak. Sağlıklı bir yürüyüş yolu yok. Akşam yürüyüş yapılabilmesi için ışıklandırma ve tartan pis yapılabilir. Bunlar henüz fikir aşamasında.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığıyla ilgili Cengiz Topel Yıldırım’ın isminin geçtiğini, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın da adının kulislere yansıdığını haberinde aktardı Başaran.
* * *
Olağanüstü bir durum olmadığı takdirde yerel seçimlere henüz 19 ay var.
Adayların 6 ay önceden açıklanmasına bile ‘erken’ gözüyle bakıldığı düşünüldüğünde, daha köprünün altından çok su geçer.
Çok kişinin adı adaylık için geçer, çoğu kişi başka amaçlarla kendinden aday diye bahsedilmesini ister.
Başaran’ın haberindeki iki ismin de Büyükşehir adaylığı için isminin anılması kent siyasetini takip edenlere garip gelmemiştir.
* * *
Hal böyle olunca bir kaç hafta sonra yazmayı düşündüğüm konuyu öne çekmek kaçınılmaz oldu.
Üye sayısı olarak da ticari hacim olarak da Ankara’nın çok üstünde olan İstanbul Ticaret Odası seçimlerini merak eden yokken, Ankara Ticaret Odası seçimlerinin halen konuşuluyor olması rakiplerin ‘özel’ durumlarından kaynaklanıyor
* * *
Öyle ki, ne ATO Başkanı Gürsel Baran’ı ne de Baran’a karşı yeniden rakip olmaya hazırlanan Osman Gökçek’i tanıtırken, sıfat eklemeye gerek yok. Bu iki ismi Türkiye’de siyaseti-ticareti biraz takip eden herkes biliyor, tanıyor.
ATO için seçim süreci 1 Ekim’de başlayacak, kasım sonuna kadar tamamlanacak. Başkanlık seçimi kasım ayının son haftası gibi gözükse de seçimin 2 ay daha ötelenebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
* * *
Gürsel Baran’dan başlayalım. Seçimin ardından tartışmalardan uzak kalmaya çalıştı. Fuar meselesinin çözüme yaklaşıyor olması, hanesine artı olarak yazıldı. Seçim ittifakı yaptığı Mustafa Deryal’le ‘ters düştüler’ iddiaları ortaya atılsa da, Baran ekibi bir çözülmenin yaşanmayacağından emin bir tutum sergiliyor. Gürsel Baran bugüne kadar ‘adayım’ demese de adaylığına kesin gözle bakılıyor.
Kentteki siyasi hesapları yaparken önümüzdeki sonbaharda yapılacak ATO seçimlerini de yabana atmamak gerekiyor.
Gürsel Baran, Osman Gökçek çekişmesi yaşanacak mı?
Taraflar arasında adaylıktan çekilen olacak mı?
Yoksa her ikisi de mi adaylıktan vazgeçecek?
ATO’daki seçim öncesi son durumu, önümüzdeki günlerde yazacağım. ‘ATO sorularını’ şimdilik bir kenara bırakıp, partilerin kongre süreçlerine geri dönelim.
***
İlk bilgi MHP’den geldi. MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya kongrede yeniden aday olmayacağını duyurdu. Genel Başkan Devlet Bahçeli’den müsaade aldığını belirtti, “Çizgimi hiç bozmadan bu güne kadar görev yaptım. Bundan sonraki süreçte de yolum, yönüm ve yerim hareketimizin lideri Sayın Devlet Bahçeli’nin yanı olacaktır” diyerek başka bir hesabı olmadığını ortaya koydu.
Türkiye genelinde milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarken, Başkent’teki milletvekili sayısı 32’den 36’ye çıktı.
Son verilere göre 5 milyon 346 bin 518 nüfusu olan Ankara’da bir milletvekiline düşen nüfus sayısı 148 bin 514 oldu.
En önemli değişiklik ise seçim bölgelerinde yaşandı. Ankara geçmiş yıllarda 1. bölge ve 2. bölge olarak ikiye ayrılıyordu. Yüksek Seçim Kurulu önceki gün yaptığı çalışmayı sonuçlandırdı ve iki bölgeyle seçime giren Ankara’da seçim bölgesi sayısını üçe çıkardı.
* * *
Ankara Meclis’e en fazla milletvekilini birinci bölgeden seçecek. 13 milletvekili çıkaracak birinci bölgede Bala, Çankaya, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı, Şereflikoçhisar yer alıyor. 1 milyon 920 bin 337 nüfusun bulunduğu birinci bölgede bir milletvekiline 147 bin 718 nüfus düşüyor.
* * *
En çok ilçenin bulunduğu ikinci bölge nüfus sayısı düşük olduğu için en az milletvekiline sahip olacak. 11 milletvekili çıkaracak ikinci bölge Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam ve Pursaklar’dan oluşuyor. 1 milyon 630 bin 142 kişinin yaşadığı ikinci bölgede bir milletvekiline düşen nüfus sayısı 148 bin 194.
* * *
“Fuar alanı için 14 Ağustos’ta yeni proje hazırlanacak, 8 Eylül’de ihaleye çıkılacak” açıklaması Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten geldi.
Fuar alanı meselesi Gökçek ile ATO Başkanı Gürsel Baran’ı karşı karşıya getirmiş, taraflar birbirini eleştirmişti.
Fuar şirketinin yönetim kurulunda kurumlarını temsilen bu iki ismin yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ATB Başkanı Faik Yavuz, Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner bulunuyor.
Bu kadar önemli isim fuar alanında uzlaşamayınca, “Konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a taşıyalım” demişlerdi.
Neyse ki kentin ekonomisini hareketlendirilecek Ankara’ya prestij katacak fuar alanı konusundaki bu garip düğümün çözüldüğü duyuruldu.
ATO seçimlerinin ardından başlayan gerilime kentin önemli projeleri kurban gitmemeli. Taraflar hesaplaşmalarını ‘birbirine iş yaptırmamak’ üzerine kurmamalı.
'ANKARA EKİBİ’ SORUN ÇÖZER