Emeklisi, memuru, işçisi, öğrencisi...
Yani kentte herkesi ilgilendiren Ankarakart’la ilgili vatandaşın beklentisini, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya sordum.
* * *
Başkan Mustafa Tuna, Ankarakart konusunda ilk kez konuştu, önemli açıklamalarda bulundu.
Ayrıca, kent gündeminde öne çıkan ‘otopark ve hafriyat’, ‘indirim çalışmaları’, ‘Ankapark’ ve ‘imar’ konularındaki son durumu da sordum.
İşte o sorular ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın açıklamaları.
Ya da.
Tuna’nın emsal artışlarıyla ilgili açıklamaları, geçmişe atıfları...
Hafriyat ve otoparklarla ilgili ‘yeni düzenleme’ sinyalleri...
Fıskiyenin kaldırılması, dinozorun taşınması, gece ulaşımının başlaması ve tabi ki görevden alınan bürokratlar.
Tüm bunlar, akıllara şu soruyu getiriyor:
Melih Gökçek’i nasıl etkiliyor, ne düşünüyor?
* * *
Demek ki oluyormuş. Aynı şehirdeysek, aynı masada oturulabiliyormuşuz.
Tüm siyasi gerginliklerin ötesinde mesele Başkent olunca, bir araya gelinebiliyormuş.
Hep söyledik, söylüyoruz...
Yeşil alanın, meydanların, yaşanılabilir şehirlerin partisi olmaz.
* * *
Gelelim yemekte konuşulanlara. Ankara’da cadde-sokak konusunda yetki meselesi hep tartışılır. Orası Büyükşehir’in, burası ilçenin derken arada olan vatandaşa olur. 12 metre genişliğin üzerindeki tüm sokaklar cadde olmuş, yetki de Büyükşehir’e verilmişti. Son düzenlemede ilçenin yetkisi 15 metreye çıktı. İlçelerdeki bu yetki artışının ilerleyen günlerde daha da genişleyebileceği başkanların masasında konuşuldu. 30 bin metrekarenin üzerindeki parklar ‘bölge parkı’ ilan edilmiş, yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçmişti. Geçmişte tartışma konusu olan bu konuda da düzenleme yapılabileceği başkanların masasında konuşulanlar arasındaydı.
Erdoğan’ın sözlerinin ardından neredeyse 15 gün geçti. Erdoğan’ın talimatının ardından Tuna ‘gereğini yapıyor mu?’ diye şöyle bir baktım.
* * *
Melih Gökçek’in istifasının ardından imar komisyonunda bir değişiklik olmadı. Ancak mevcut ve geçmişten gelen imar artışlarının tamamı reddediliyor. Yeni imar artışı taleplerinin de yüzde 90’ı reddedilirken, artışlarda sadece belediye ve kamu kurumlarının talepleri dikkate alınıyor.
Tuna’nın imar komisyonunda, “Bundan sonra geçmişte verilmiş hak dahi olsa mahkemenin bozduğu tüm işlerde mahkeme kararına uyacağız. Hatta ruhsat alıp belli bir inşaat seviyesine gelse bile mahkeme kararı önceliğimiz. Bu şehrin katili olamayız” ifadelerini kullandığı kulağıma gelenler arasında.
ARTIŞ OLMASA DA 16 KATA İZİN VAR
Şu an için en büyük merak konusu halen uygulanan yoğunluk artışı olmaksızın 16 kata izin verilmesi. Burada her ne kadar bir rant artışı olmasa da yükseklik 5 katın üstüne çıkmış oluyor. Bakalım bu uygulamayla ilgili de bir değişiklik olacak mı?
Sonuçta hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Daha yaşanılabilir bir kentin, o kentte yaşayanların daha mutlu olmasına katkısı tartışılmaz.
Mustafa Tuna’nın geçtiğimiz günlerde Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaretinde öne çıkan üç önemli konu vardı:
* Emsal artışı yok, öldü.
* İlçe belediye başkanlarıyla ortak akılla hareket ederim.
* Ankapark’la ilgili uygulamaları istişareyle (vatandaşla) alırız.
* * *
İlki: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kentin ekonomik açıdan geleceği olarak gösterilen fuar alanının Akyurt’a yapılamayacağını açıkladı. Her ne kadar Akyurt’a arsa yatırımı yapanlar memnun olmasa da bu işi bilenlere göre isabetli bir karar. 16 Kasım’da bu köşede yer vermiştim, dünyadaki başarılı örneklerin çoğunda fuar alanı ile havaalanı ayrı uçlarda. Böylelikle fuar için gelenler kenti gezmiş ve ekonomik katkı yapmış olacak.
İkincisi: Göreve geldiği günden bu yana Melih Gökçek’le özdeşleşen konularda aksi yönde hareket eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın Ankapark’la ilgili açıklaması. Tuna, “Taşınmayacak, yıkılmayacak” dese de yol haritasını henüz açıklamış değil.
Üçüncüsü: Cumhuriyet Kulesi... Siyasi çekişmenin sembolü gibiydi, öylece duruyordu. Referandum yapıldı, “Yıkılmasın” kararı çıktı. Şimdi yeni bir süreç başlıyor.
* * *
Bu 3 önemli konuda merak edilen 3 soruyla ilgili edindiğim bilgileri sıralıyorum:
1- Fuar alanı nereye yapılcak?
Ankara, arsa spekülasyonlarının en çok yapıldığı kentlerden. Yeri belli olan/olmayan her proje daha fikir aşamasındayken bile arsa spekülatörlerinin radarına giriyor. Fuar alanının yeni yeri için de böyle bir tehlike var.
Geçtiğimiz hafta içi Ankara Ticaret Odası’nın yoğun gayretleriyle hayata geçirilen 4 yeni yurt dışı uçuş noktasından olan Almanya’nın Frankfurt kentindeydik.
ATO Başkanı Gürsel Baran ve meclis üyeleri hem direkt seferlerin tanıtımı hem de bir fuar kenti olan Frankfurt’ta işlerin nasıl yürüdüğünü tespit için yola çıktı.
Frankfurt seyahatinin son gününde Gürsel Baran’la bir araya geldik. Baran, kent ekonomisinden, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna yönetiminden beklentilere; AVM ve inşaata kilitlenen kent ticaretinden, esnaf sorunlarına kadar pek çok konuda düşüncelerini aktardı.
* Ankara ticareti AVM’ler ve inşaata kilitlenmiş durumda. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?
Önümüzdeki günlerde kenti bekleyen yeniliklerle ilgili ipuçları vermeden günün konusuna dönelim.
Yarından itibaren Başkent’te sabaha kadar toplu taşıma hizmeti verilecek.
Detaylarını bugün Mert Gökhan Koç’un haberinden okuyabilirsiniz.
Gece ulaşımı, kentte önemli bir eksiklikti. Sadece sosyal hayat açısından düşünmemek gerekiyor.(Gerçi sosyal hayat açısından bile başlı başına bir sebepti gece ulaşımının gerekliliği.)
Gece çalışan pek çok insanı olumlu etkileyeceği gibi, ekonomik manada da esnafı sevindirecek bir karar.
Burada Okur Yazar köşesinde Fatih Tekeci, Başkent’in toplu taşıma sorunlarını ‘Vatandaştan Başkan Tuna’ya ulaşım brifingi’ başlıklı yazısında detaylı olarak ortaya koymuştu.
Ulaşım sorunlarının başında gelen gece ulaşımı artık Ankara’da tartışma konusu olmaktan çıkıyor. Tuna döneminde uygulama devam eder, sonrasında da kim kaldırırsa siyaseten faturasını öder...
TUNA-GÖKÇEK KIYASLAMASI