Ankara Temsilcimiz Hande Fırat’la birlikte ağırladığımız Mustafa Tuna’yla sohbetimizin odağında eski günlerini mumla arayan Kızılay’ın, ‘merkez özelliğini yeniden nasıl kazanacağı’ konusu vardı. Tuna, komutanlıkların taşınması, Saraçoğlu’nun mevcut yapısının korunarak restorasyonunun ardından Güvenpark’taki dolmuşların da kaldırılmasıyla bölgenin yayalara kalacağı düşüncesinde.
* * *
Tabi bu uzun ve zorlu bir süreç. Planlamalarının şimdiden yapılması, kent merkezinin yeniden yapılandırılması şart. Önümüzde uygulaması hemen yapılabilecek, kentin havasını değiştirebilecek bir süreç var:
Bahçelievler’de kentin popüler bölgelerinden 7. Cadde’nin yaya bölgesi haline getirilmesi...
7 Cadde’yle ilgili Başkan Mustafa Tuna ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen görüşmüş, referandum yapılması konusunda anlaşmışlardı.
Tuna sohbetimizde, 7. Cadde’nin trafiğe kapatılması yönünde düşüncesi olduğunu açıkladı, “Ancak son karar vatandaşın” dedi ve görüşlerini sıraladı:
VATANDAŞA PROJESİZ GİDİLMEZ
“Trafiğe kapattık diyelim... Vatandaş haklı olarak, ‘Projeniz nedir?’ diye soracak. Alper Bey ‘Ortak bir çalışma yapalım’ dedi. Şu anda çalışıyorlar, sonuçlar üzerinden tekrar konuşacağız. Vatandaşa projesiz gidilmez. Caddeyi trafiğe kapatınca oradaki dükkânların durumu ne olacak, ticareti nasıl etkileyecek hepsinin planlaması yapılmalı.
Özel güvenlik görevlisi çalıştıran kamu ve özel kurumlara çağrıda bulunan Vali Ercan Topaca, kolluk kuvvetlerinin terör olaylarıyla mücadelesinde özel güvenlik görevlilerinin önemli rolü olduğunu vurguladı. Özel güvenlik görevlilerine ‘gözünüz açık olsun’ mesajı verdi, kurumlara da ‘özel güvenlik görevlilerini başka işlerde çalıştırmayın’ çağrısı yaptı.
Bu önemli çağrıyı gazetemizde okudunuz.
* * *
Ankara Valisi Ercan Topaca ile sohbetimizden bu köşeye sakladığım birkaç önemli başlık var.
Mesela, Vali Topaca’nın, güne ulusal gazetelerin Ankara gazeteleriyle başladığını öğrenmek onlardan biri.
İşte, satır başlarıyla anlattıkları:
Pek çok gazetede ve internet sitesinde de “Her dairenin bir otoparkı olacak” başlıklarıyla bu düzenlemeye yer verildi.
Detaylı bir yönetmelik hazırlanmış, ayrıntılarına ‘http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/her-dairenin-bir-otoparki-olacak-1-haziranda-yururluge-girecek-40750165’
adresinden de ulaşabilirsiniz.
Amaç günden güne artan araçların başta İstanbul ve Ankara gibi şehirleri teslim almalarının önüne geçilmesi.
Ankara ‘bireysel otomobillenme’de ilk sırada. Kişi başına düşen araç sayısı Türkiye’deki tüm kentleri geride bırakmış durumda.
Kulağa hoş gelen bu yönetmeliğin hayatımızı kolaylaştırması gerçekten mümkün olabilir mi?
TBMM Başkanı, bakanlar, milletvekilleri, STK’lar, iş çevreleri de sık sık durumdan rahatsızlığını dile getirdi.
Ancak ‘ekonomik sebepler’ öne sürüldü, Ankara çok kısıtlı noktalara direkt uçabildi.
3-4 saatlik uçuş mesafesindeki bir Avrupa şehrine gidişin aktarmalarla 10-15 saate mal olması ‘bir Ankara klasiği’ olarak kabul edildi.
* * *
Geçen yılın son aylarında yurt dışı uçuşlar konusunda hareketlenme oldu. Ankara Ticaret Odası’nın ısrarı Türk Hava Yolları’nın el vermesiyle Ankara’dan 4 yeni noktaya (Paris, Frankfurt, Berlin, Viyana) direkt uçuş konuldu.
Sorun elbette çözülmedi ancak adım atıldı.
* * *
Cuma günü tanıtımlarına başladığımız yeni dönemle ilgili siz değerli okurlarımızdan çok olumlu geri dönüşler aldık.
Yeni yazarlarımız merak konusu olurken, 0546 219 60 60 numaralı ‘WhatsApp Şehir Hattı’mıza ihbarlar-fotoğraflar yağdı. Ve gelmeye devam ediyor.
* * *
Yıllardır kent gündemini belirleyen haberlerimiz yeni dönemde de çeşitlenerek devam edecek.
Dikkatle takip edilen ‘www.hurriyet.com.tr/ankara’ internet adresimiz, kent haberciliğinde zirvedeki yerini, dijital ortamda koruyacak...
Ayrıca, Türkiye’nin en çok takip edilen internet sitesi www.hurriyet.com.tr ile de ortak çalışmalar yapacağız.
* * *
Geçen yılın eylül ayının son günlerinde Kadir Topbaş, ekim sonunda da Melih Gökçek istifa etmişti.
İstifası en çok konuşulan, -hatta halen gündemden düşmeyen- isim ise tartışmasız Melih Gökçek.
Gökçek’in ardından koltuğu devralan Mustafa Tuna kısa sürede beklenenin üstünde bir popülarite kazandı. İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’la karşılaştırıldığında Mustafa Tuna’nın tanınırlığının çok ileride olduğunu söylemek mümkün. Bunda en büyük faktör kuşkusuz Gökçek dönemine ait bazı uygulamaların son bulması oldu.
* * *
Ankara’da bu sürecin nasıl geçtiğini, kırgınlıkların yaşanıp yaşanmadığını, değişimin yansımalarını AK Parti Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı’yla konuştuk.
Meydanları, trafiğe kapalı caddeleri filan.
Tüm dünyada medeniyetin simgesi olan bisiklet yolları ve bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı bir kent.
O zaman sürekli eleştirilen yüksek katlı binalar, mantar gibi türeyen alışveriş merkezleri gözümüze bu kadar batmazdı belki.
* * *
“Bir anda devasa bir şehir parkımız, meydanlarımız olamaz belki ama bir yerden başlanabilir” düşüncesiyle geçtiğimiz haftalarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya sormuştum:
“Bisiklet yolları hakkında düşünceniz nedir?”
“Ankara için 2017 nasıl bir yıl oldu?”
“Ankara’da 2018 nasıl bir yıl olacak?”
Bu iki sorunun yanıtı, Ankara Valisi Ercan Topaca ile yaptığımız sohbetimizin temel iki maddesiydi.
* * *
Vali Ercan Topaca; yeni yıl öncesi alınan tedbirlerin yanı sıra uyuşturucuyla mücadele ve asayiş uygulamaları başta olmak üzere kentin öne çıkan gündem konularında da önemli açıklamalar yaptı.
Göreve geldiğinden bu yana üzerinde hassasiyetle durduğu ‘uyuşturucuyla mücadele’ çalışmalarını anlatarak söze başlayan Vali Topaca, şunları söyledi: