El açması hamuru ve kıymalı harcıyla ustalık isteyen Boşnak mantısı

Geçen hafta Cunda’ya gittim, sabaha karşı balığa çıktım, harika anılar biriktirdim. Boşnak mantısı yeme şansım da oldu. Halk arasında bayram yemeği olarak bilinen, aileyi özel günlerde bir araya getiren bir lezzet. Biliyorsunuz, aileyi bir araya getiren yemekleri severiz.

Haberin Devamı

Her bölgenin kendine has bir mutfağı ve yemekleri var. Bunun nedeni bölgeden bölgeye değişen iklim koşulları, coğrafi etmenler ve yetişen ürünlerin farklılığı... Bölgenin bulunduğu konum itibariyle, orada yetişen ürünleri ve ağırlıklı olarak tüketilen besinleri anlamak mümkün.

MUHTEŞEM BİR DENEYİM

İklim koşullarının insanların yeme alışkanlıkları üzerinde etkisi var. Ama bu alışkanlıklarına etki eden bir başka sebep daha var. O da göç ve göçmenler... Eski savaş zamanlarındaki yer değiştirmeler ya da bölgede daha önce yaşamış insanların kültürünün orada bir şekilde devam etmesi yeme alışkanlıklarına etki ediyor. Mesela Cunda Adası (Alibey Adası)... Kuzey Ege’de, harika bir yer. Yetiştirilen organik tarım ürünleri, doğal besicilik ve mevsim balıkları adayı daha da muhteşem hale getiriyor. Ben 1 Eylül’de oradaydım ve çok mutlu olduğum bir deneyim yaşadım. Sabah 3.30’da balığa çıktım, güzel anılar biriktirdim. O güneşin doğuşuyla yüzümüze çarpan rüzgâr ve dalgaların sesini, balıkçıların heyecanını size anlatamam. Bu, ancak aşkla ve ustalıkla yapılan bir iş. Adada büyük bir özen ve emek var, bence her şey tam da bu yüzden harika. Gittiğimde Boşnak göçmenleri sayesinde geleneksel bir Boşnak mantısı yeme şansım da oldu. Bu, savaş zamanlarında Türkiye’ye gelenlerin yanında getirdiği bir lezzet. Boşnak mantısı örneği, yemeğin her kültürü kolayca birleştirmesi ve daha da özel hale getirmesi değil de nedir? Ustalık isteyen, el açması, özel hamuru ve kıymalı harcıyla yiyen herkesin favorilerinden olacağını düşünüyorum. Bayram yemeği olarak bilinen, aileyi özel günlerde bir araya getiren ve çok sevilen bir lezzet. Biliyorsunuz, aileyi bir araya getiren yemekleri severiz. Bir gün yolunuz Cunda Adası’na düşerse mutlaka 4-5 gün ayırmalısınız. Keşfedecek lezzetler, gezilecek yerler çok...

Haberin Devamı

El açması hamuru ve kıymalı harcıyla ustalık isteyen Boşnak mantısı

BOŞNAK MANTISI TARİFİ (10 kişilik)

NE LAZIM?

- 1 kg un (Baklavalık ve elenmiş)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 3.5 su bardağı su (Ilık)

İç harç için;

Haberin Devamı

- 500 gr kıyma
- 2 adet soğan (Küçük doğranmış)
- Tuz
- Karabiber

Hamuru ve tepsiyi yağlamak için;

- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1.5 çay bardağı sıvıyağ

NASIL YAPARIM?

- Ilık suya elenen un ve tuzu yavaşça ekleyin, yumuşak bir hamur hazırlayın.

- Yoğurduğunuz hamuru 40 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra hamuru iki eşit parçaya bölerek tekrar yoğurun, üzerlerini bir bezle kapatarak 30 dakika daha dinlendirin.

- Sıvıyağ ve tereyağını bir kâsede karıştırın. İç harç için, tavaya aldığınız soğanı ve kıymayı, tuz ve karabiberi ekledikten sonra kavurun.

- Sıra hamuru kontrol etmekte... Dokunduğunuzda hamur yumuşaksa ve elinize yapışmıyorsa hazır demektir.

- Un serptiğiniz tezgâha hamuru alın, merdane yardımıyla açın.

Haberin Devamı

- Tepsi büyüklüğüne gelen hamura, kâsede birleştirdiğiniz yağ karışımından 4 yemek kaşığı kadarını alıp sürün ve açma işlemine elinizle devam edin. Hamurun yırtılmadan masa büyüklüğüne gelmesi (İncecik bir zar gibi) önemli.

- Yeterince açılan hamuru birbirine eşit kareler halinde kesin, ortasına harcı yerleştirin. Kesilen hamurların dört ucunu sıkıca birleştirilin. Kâsede kalan yağ karışımıyla yağladığınız tepsiye dizin. Tepside hiç boşluk kalmaması önemli.

- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında, 40 dakika pişirin (Gözünüz hep fırında olsun, pişme süresi fırından fırına değişebilir).

- Çıtır çıtır kızarmış Boşnak mantısını yoğurtla yiyebilirsiniz. Dilerseniz pul biberli yağ yakıp üzerine de gezdirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları