Gazetelerin bildirdiğine göre: Avrupa Konseyi, Türkiye'nin AİHM kararı gereği Kıbrıslı Rum kadın Titiana Loizidu'ya maddi tazminatı en geç 19 Kasım tarihine kadar ödemesini istedi.
Komite, Türkiye'nin AİHM kararı gereği tazminat ödememesini sert bir dille eleştirdi. Kararın koşulsuz yerine getirilmesi talep edildi. Konsey yetkilileri Loizidu davasında gelinen aşamayı ‘‘12 Eylül darbesinden sonra Türkiye'yle yaşanan en ciddi kriz’’ olarak tanımladılar. Türkiye karar tarihi 1997'den beri nihayet geçen mayısta Avrupa Konseyi'ne AİHM'nin benzeri davaları KKTC'nin iç hukukuna yönlendirmesi ve bir defaya mahsus olması koşulları kabul edilirse Loizidu'nun faizleri ile birlikte 900 bin dolarlık tazminatının 8 Ekim'e dek ödeneceğini vaat etmişti. Ancak ekimde başlayan konsey toplantılarında Türkiye önerilerini kabul ettirememişti.
* * *
5 Aralık 2002 tarihinde, o tarihe dek milletten gizlenmeye çalışılan Loizidu davası ile ilgili yazdıklarım ve statükonun hiddetini çekenler ise şunlardı:
‘‘...Artık ‘insan hak ve özgürlükleri' uluslararası hukukun öncelikli kaynakları arasına girmiş ve dolayısıyla ‘hakkın suiistimal edilemeyeceği' görüşü temel prensip haline gelmiştir.
Buna göre Kıbrıs'taki statü ile ilgili olarak, biz oradaki statükoyu AB üyeliğine tercih etsek dahi; BM ve dünya kamuoyu gündemi açısından, Türkiye sadece çözümü engelleyen değil, ayrıca hukuk nezdinde ‘hakkı suiistimal eden taraf' olarak görülmektedir.
* * *
...Nitekim, altında bizim de imzamız olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1 No'lu ek protokolünün 1. maddesi ‘mülkiyet hakkını güvenceye' almaktadır.
Bu maddeye dayanarak, Kıbrıslı Rum vatandaş Loizidu'nun başvurusu ile; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, önceki içtihadına da uygun olarak, adı geçen şahsın Kuzey'deki mülkünü tasarruf edememesi nedeni ile Türkiye'yi 650 bin $ tazminat ödemeye mahkûm etmiştir. Türkiye henüz bu tazminatı ödememiş, AİHM de Türkiye'ye, Şubat 2003'e dek süre vermiştir.
* * *
...Buna göre Türkiye bu tazminatı ödemeyerek:
...Avrupa Konseyi'nin 1949'da kuruluşundan beri kurucu üyesi olan Türkiye, Konsey'den atılma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Zira AİHM kararlarını uygulamamanın önündeki müeyyide Avrupa Konseyi'nden atılmaktır.
Ayrıca benzer durumda 200 bin civarında Rum olduğuna göre, Loizidu davası benzeri binlerce dava açılabilecek ve AİHM'de Rum davalarının 10 binler bulması sonucu Türkiye 20-30 milyar dolar (200-250 milyar dolara dahi çıkabilir) ödemek zorunda kalacaktır.’’
* * *
Bütün bunları bir yıl önce yazmıştım.
Başını kuma soktuğu zaman görünmediğini zanneden Mümtaz Soysal ve müritleri, Dışişleri'nin Kıbrıs Masası, Kıbrıs hakkında nutuklar atan emekli/cari askerler ve dahi Rauf Denktaş, ayrıca statükonun ha bire kündeye getirdiği Abdullah Gül bu tazminatı cepten ödemek zorundadırlar.
* * *
Bizim paramızla uluslararası hukuka kafa tutmak onlara yakışmaz.