SEÇİMLERİN berabere bitmesi en fazla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin elini güçlendirmiştir. Karşısında artık şu veya bu şekilde tavır koyacak bir güç yoktur.
Statüko şimdi Annan Planı'na direnemez, muhalefet ise Türkiye'den gelen Türkleri içleyip onları ikna edemediği için zaafa uğramıştır.
TC Hükümeti; şimdi iki tarafın da zaaflarını kullanarak, Ada'da istediği politikaları uygulayabilir.
Tersten söylersek, Ankara'daki statüko da şimdi ne Annan Planı'na direnebilir, ne de Türkiye'den giden 70 bin KKTC'liyi ajite edecek gerekçe (‘‘onları düşünmeyen muhalefetin aşırı güçlenmesi!’’) oluşmuştur.
* * *
Seçime iki tarafın birlikte kurguladığı şekilde Annan Planı'nın oylandığı bir referandum olarak bakarsak Annancılar %51'e %49 öndedirler. Daha evvel Annancı grubu küçük bir grup olarak adlandıran Rauf Denktaş artık bu rakamı dikkate almak zorundadır.
Rauf Denktaş'ın elinde; iki ay içinde yeni hükümet kurulmazsa seçimlerin yenilenmesini talep edebilecek güç vardır ve Denktaş bu kartı kullanabilir. İki aylık hükümet kurma çabaları takvimleri 15 Şubat 2004'e taşır. Seçim dönemine bir de 45 gün konursa tarih 1 Nisan'a uzar. Böylece, Annan Planı hiç tartışılmadan, Kuzey Kıbrıs'ın AB'ye üye olacağı Mayıs 2004'e ulaşılır ve Rauf Denktaş muradına erer.
Bu olası oyunu bozacak karşı politika ise kendisini Avrupa Konseyi'nde Kıbrıs sorununun çözümüne tamamen bağlayan ve şimdi Kıbrıs'ta eli çok güçlenen TC Hükümeti'nin erkindedir.
Seçimin mutlak galibi yoktur ama seçimlere bir süreç içinde bakıldığında muzaffer parti CTP'dir. İktidar ise açık ara gerilemiştir.
Mehmet Ali Talat'ın CTP'si, 1998'e göre oylarını %13.4'ten %35.1'e yükselterek 2.6 misli büyümüştür.
1998'deki %22.6 oydan 2003'te %12.9'a inen Serdar Denktaş'ın DP'si %57 oranında; Derviş Eroğlu'nu UBP'si ise %40.4'ten %32.9'a düşerek %20 oranında küçüldü.
Ada'da çıkan milli irade CTP+DBH+DP koalisyonunu işaret ediyor.
Yeni Hükümet ivedilikle Annan Planı çerçevesinde müzakerelere başlayabilir.
Ancak, artık Rauf Denktaş'ın müzakereci sıfatı kendisinden alınamaz. Müzakere masasına koalisyon ortağı liderler Denktaş'ın yardımcıları olarak oturabilirler.
* * *
Mehmet Ali Talat'ın, seçimlerde hüsrana uğramasına rağmen müttefiki ÇABP lideri Ali Erel'i Ekonomi Bakanı olarak ataması kanaatimce çok doğru bir adım olacaktır. Yeni hükümet Ali Erel'in Batı'daki pozitif imajını lehine kullanabilir. Ayrıca, Ankara'nın Ali'si ile Lefkoşa'nın Ali'si bir araya gelerek Kıbrıs sorununa, belki de tarihinde ilk kez ekonomik bir sorun olarak da bakmaya başlayabilirler.
Seçimler ortak aklın ortalamasını aldıkları için isteyen siyasetçilere önemli mesajlar verir.