Bir günlük bir yağış Marmara’ya geldi ve şimdi de Karadeniz’den ayrılıyor. Haftasonunda da tekrar normalleri aşan sıcaklıklar ölçülmeye başlıyor.
Haftasonu tatilcilerine Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyindeki pek kuvvetli olmayan yağışlar dışında bir yağış yok, güneş bolca görülüyor ve ısısını tekrar hissettiriyor. Kuzey bölgeler 30 derecenin üzerine çıkıyor, güney yine 40 dereceye ulaşıyor, hatta Güneydoğu 40 derecenin de üzerinde.
Geçen çarşamba günü Marmara’daki yağışın bir benzeri önümüzdeki hafta pazartesiden salıya geçerken yine görülebilir. Pazartesi sıcaklık yurt genelinde aşırı seviyelere çıkıyor, salı Marmara ve Kuzey Ege’de büyük değerlerde azalacağa benziyor. Bu durumda da yağış olasılığı ortaya çıkabilir. Birer günlük olsa da yağış bizim yağışımız, ihtiyacımız var.
*
Kuraklık haberlerini izliyor musunuz? Sıkıntı her geçen gün kendini daha net gösteriyor, çünkü zayiatlar raporlanmaya başlıyor, rakamları elimize alıp okumaya başlıyoruz.
Geçen hafta, küresel iklim değişimi ile Türkiye’nin nereye gittiğini belirlememiz ve buna uygun üretime gitmemiz gerektiğinden bahsediyordum. Haberleri takip ediyorsunuz; çiftçiye yapılacak desteklerden, yeni projelerden bahsediliyor ama ben burada geçen hafta da kısaca değindiğim bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Türk bilim adamlarının bir araya gelip, Türkiye’yi bekleyen gelecek senaryolarını belirleyip, buna göre hangi tarım ürünlerine yönelinmesi gerektiğinin belirlenmesi gerekiyor. Bunun akabinde de çiftçi bu kadar kaybettim demesin, mevsimsel değişimlerden daha geniş aralıkta etkilenen ürünlere yönelsin ve kaybetmesin. GAP projesi tahıl ambarı Güneydoğu için belki bir kurtuluş olacak ama madem dünyada tarımını doğrultan ülkeler fark oluşturuyor biz de doğudan batıya, güneyden kuzeye her metrekareyi değerlendirmeliyiz.
Son günlerde kuzey bölgelerdeki serinleme sıcak geçen yazı unutturmasın. Ve önümüzdeki günlerde de yine sıcaklarla sıklıkla karşılaşacağız. Sıcak geçen yazlarda da maalesef boğulma vakaları artıyor. Çalışırken haber merkezine yine bir boğulma vakası haberi geldi ve haberdeki şikayetler cankurtaranın olmaması yönündeydi. Lütfen denize girdiğiniz plajda cankurtaranın olup olmadığına dikkat edin ve çocuklarınızın hiçbir koşulda çok fazla açılmasına izin vermeyin.
Sahillerimizde yapılan iyileştirmeler, cankurtaranlar ve yapılan yayınların neticesinde 2008’de boğulma oranlarındaki ciddi düşüş ümit verici.