Türkiye’nin tamamında olmasa da ciddi sıcaklar yaşandı son günlerde. Özellikle iç ve güney bölgelerde. Marmara biraz serinledi ve bir süre de böyle gidiyor. Ancak Akdeniz’deki 4-5 derecelik sıcaklık azalışı, pazartesiden itibaren tekrar terse dönüyor, sıcaklık yükseliyor. Güneydoğu’nun ise 40 derecelik ateşi düşmüyor. Bu arada haritada net göremeyebilirsiniz, cumartesi Batı Karadeniz sağanak yağış alacak...
Yaz uyarılarından sıcaklarla ilgili alınacak tedbirleri ve orman yangını uyarılarını ezberlediniz ama bu sizde aman bir kanıksama oluşturmasın. Özellikle sıcaklarla nem bilgilerini öne çıkarttığımız günlerde daha dikkatli olun diyoruz. Hem sağlık hem orman yangını yönünden.
Öte yandan boğulma vakaları ve Güneydoğu’da damdan düşmeler sonucu oluşacak olumsuz durumlara karşı da mevsimin risk oluşturduğunu hatırlatıyoruz.
Türkiye kaç bölge? 7 değil mi? Marmara’yı Ege’den ayıran ne? Yani örneğin Balıkesir neden Ege bölgesinde değil? Ya da Kahramanmaraş Güneydoğu’da, Gümüşhane Doğu Anadolu’da değil? Bölgelere ayrılmanın belki birçok nedeni vardır ama bunun başında iklim ve meteorolojik nedenler geliyordur. Hava durumlarında bile adet olmuş bölge bölge veriyoruz. Bu durumda haftalık raporlar, uyarılar, hatta iklim değişimi raporları bile bu bölge adlarıyla kolay anlaşılır hale geliyor. Doğu Karadeniz aşırı yağışlı, su baskınlarına dikkat, desek Gümüşhane’de sağanak olacak da Erzurum’un kuzey köylerinde sıkıntı olmayacak mı? Ya da Marmara’nın doğusu dediğimizde Düzceliler "Bana ne kardeşim, Marmara’nın doğusu dedi" diyecek.
Bakın Meteoroloji kuraklık raporu açıkladı. Sitesinden takip edebilirsiniz. İçler acısı, kavruluyoruz. Kuraklık haritada net bir şekilde belirtilmiş, Türkiye’nin 2/3’ünü sarmış. Ancak Marmara Bölgesi’nde normale göre yalnızca yüzde 3’lük bir azalma var, hatta geçen yıla nazaran yüzde 40’lık bir artış bile olmuş. Eee normallerde bir yağış aldıysak neden çiftçi krizde? Neden İstanbul için su tasarrufu diye bas bas bağırılıyor?
Belki duymuşsunuzdur, kuraklık tarımsal ve meteorolojik olarak ikiye ayrılıyor. Yani yağmur yağar, bir bölge normallerde ve belki üzerinde yağış alırsa bu meteorolojik olarak normal bir durumdur, kuraklık yoktur. Ama bu yağmur çiftçinin istediği zamanda ve yere yağmazsa bu sefer yağmur yağmış olsa da tarımsal kuraklık vardır.
MARMARA’DA YAĞIŞ ARTTI AMA İSTANBUL’DA DEĞİL
Size bu konuyla ilgili Marmara’nın kuraklık raporuyla bağlantılı olarak üçüncü bir ayak daha! CNNTürk’deki hava durumu raporlarımızda barajlardaki doluluk oranlarını veriyoruz. İstanbul ve Bursa! Bu iki şehir coğrafyası biraz farklı olsa da aynı bölgede ve birbirine de yakın. Kışın başında bu iki şehrin barajları da tamtakırdı. Şu an İstanbul yüzde 30’ların altında. Bursa ise yüzde 100’ü gördü, son buharlaşmalarla yüzde 85’lere indi. Bu ne anlama geliyor? Bursa ve çevresine kuvvetli yağmurlar yağmış ama İstanbul’a öyle değil. Bu durumda bir İstanbulluya mikrofon uzatıp "Marmara geçen yıldan yüzde 40 daha fazla yağış aldı, normal bir yıl oldu, ne dersiniz?" desek sanırım "Kamera nerde? Nereye el sallayacağım? Kamera şakası değil mi?" der. Ama Bursa için çok gerçekçi olur. Bursa’da yaşayan da Marmaralı, İstanbul’da yaşayan da. Şimdi Marmara genelinin ortalaması kime hitap edecek?
Küresel iklim değişimi birbirine yakın coğrafyaları da değiştiriyor. Bir bölgenin doğusu-batısı, kuzeyi-güneyi 180 derece zıt hava koşullarını yaşayabiliyor. İzahların da bu farklara bağlı olarak yenilenmesi gerekiyor. En azından bir paragraf açılıp "illerin farklı yağış almasından kaynaklanan izafi bir yağış artışı" diye bir cümle eklenebilir.
Velhasıl Marmara’nın yağışı geçen yıla nazaran arttı ama her Marmaralı üzerine alınmasın...