Hava bulanık, soğuk ve yağışlı

Ayın 9-10’undan itibaren yine ılık günler görünüyor. Marmara’da sıcaklıkların 10-15 derece aralığına, kıyı Ege ve Akdeniz’deyse 15 derecenin üzerine çıkma ihtimali var.

Bu uzun vadeli öngörülerin, bu kadar sıradışı giden bir mevsim içerisinde sapma ihtimali bulunduğunu biliyorsunuz, değişimleri bültenlerimizde aktarıyoruz.

Bugün yurdun büyük kısmı yağışlı ve yağışlar yer yer Marmara’da, İç Anadolu’da, Karadeniz’de kar şeklinde. İç Anadolu ve Karadeniz’in doğusu ile Doğu Anadolu’da yağışlar pazar günü de sürecek. Özellikle İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da buzlanmaya dikkat.

İKLİM DEĞİŞİMİNİN TEK NEDENİ KÜRESEL ISINMA DEĞİL

Küresel ısınma deyince ne anlıyoruz? Küresel iklim değişimi dediğimizde ne alıyoruz? Canı sıkılanın ısınmaya takıp konuşmasından sıkıldım ve aynı zamanda bizi yanlış yöne sürüklediği düşüncesindeyim. Küresel ısınma hava olaylarını, gücünü, etki alanlarını ilgilendiren ve değiştiren, uzun vadede de iklimi etkileyen bir trend. Küresel iklim değişimi ise adı üzerinde birçok faktöre bağlı olarak iklimlerin değişmesi. Yani iklimlerin değişmesinin tek nedeni küresel ısınma değil. İklimlerin değişiminde küresel ısınma, şehirleşme, yer yüzeyi değişimleri, tarım arazilerinin değişimi, nüfus artışı, su kullanımı, su alanlarının değişmesi ve benzeri birçok etki var. Ve en az küresel ısınma kadar etkisi bulunan, yer yüzeyi yapılarının değişmesi (şehirleşme, betonlaşma, tarım arazilerinin değişimi, ormanların yok oluşu) ve buna bağlı olarak ısı yutma ve yansıtma, albedo* değişimleri söz konusu. Küresel ısınma, bu etkiler üzerine oluşan genel seyre ivme kazandırmış, felaketi biraz daha yaklaştırmış durumda. Yeryüzünün bu denli hoyrat kullanımı, herkesin kafasına göre takılması, toprak yüzey değişimlerinin göz ardı edilip, karaların kullanım planlamalarına epsilon** seviyesinde önem verilmesi beni şu düşünceye yöneltiyor; havadaki karbondioksit oranını sanayi devriminin öncesindeki düzeye çeksek de biz bu gidişi bırakın durdurmayı, yavaşlatmayı bile başaramayabiliriz!!!

Bu kışın ılık ve kurak geçişi, bir çok kişide küresel ısınma ve iklim değişimi intibaı oluşturdu. Şu anki gidiş bundan sonrası için bir gösterge değil. Örneğin, çok sıradan, tipik 4 mevsimin yaşandığı bir yıl da geçirebiliriz önümüzdeki yıl, bu kesinlikle mümkün. Çünkü küresel ısınmanın iklim değişimine yansıması bu kadar radikal ve tek yönlü değil. Kötüye gidiş yok mu? Evet var, ama bu hareket adım adım oluyor. Yoksa geçen yıldan bu yıla geçişteki değişim gibi değil.

*Albedo: Bir cismin yansıttığı güneş ışını miktarının cismin üzerine düşen toplam ışın miktarına oranı.

**Epsilon: Matematik ve kimyada çok küçük, ihmal edilebilir sayı.
Yazarın Tüm Yazıları