Fırtına ve çamurlu yağmurlar

Cumartesi günü Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’nun batısında etkili olacak lodos yönünden fırtına bekleniyor.

Yağmurlar çamurlu olabilir. Önümüzdeki hafta içi sıcaklıklarda yine düşüş yönünde dalgalanmalar olabilir.

Bu hafta sonu her meteorolojik olaydan bir parça var. Sağanak yağışların ardından cumartesi günü Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’nun batısında etkili olacak lodos yönünden fırtına bekleniyor. Denizcilerin yanında soba kullananlara da dikkat diyoruz, bir de lodosun baş ağrılarına sebep olabileceğini hatırlatıyoruz. Bu arada yağmurlar çamurlu olabilir. Zararı yok, hatta faydası var.

Önümüzdeki günlere genel bir bakış; hafta içi sıcaklıklarda yine düşüş yönünde dalgalanmalar olabilir, daha tamamen bahar gelmedi. Bu hafta sonundan itibaren gözünüz kulağınız yine hava durumu bültenlerimizde olsun.

*

Ben yeniliklere açık ama bir o kadar da alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemeyen bir insanmışım. "-miş’li geçmiş zaman" kullanıyorum çünkü 30 yaşıma geldiğimde fark ettim. Hayatıma yenilikleri katıyorum, bunların suyunu çıkartacak kadar sık kullanıyorum, sonra normale indiriyorum ama hayatımdan hiçbir zaman çıkartmıyorum. Yenileri ekleyip, eskilerden de vazgeçmeyince haliyle yorucu oluyor. Son zamanlarda sayıları hayli artan, berjer koltukları olan kafeteryalara taktım, buralardan çıkmıyorum. İş olsun, keyfi olsun buralarda randevulaşıyorum. Geçenlerde Bağdat Caddesi’nde yine berjer koltukları olan kafeteryalardan birinde arkadaşımın ağabeyi İhsan Ağabey’le oturuyorduk, konuşacağımız bir iş konusu vardı ama bizim konu kaynadı, bir baktım yine havadan-sudan gidiyoruz. İhsan Ağabey, benim berjerlere takmam gibi suya takmış durumda. Bu hafta biraz bahsedebileceğimi söyledim. Bu günün konusu "SU", buyurun buradan söndürün.

Tales’i tanır mısınız? Yunan matematiğinin devlerinden biri Tales’tir. MÖ 624-547 tarihlerinde yaşamış Tales, Aydın’da doğmuş. Yunan matematiğinin devlerinden diyorum ama matematiği, özellikle geometriyi Mısır’da öğrendiği biliniyor. Neyse, Tales çok yönlü bir insan. Hem din bilgini, hem filozof, hem matematikçi, hem de bugünün tabiriyle mühendis. İnsanlık tarihinin ilk filozofu ve aynı zamanda meteoroloğu. Özellikle su üzerine büyük çalışmalar yapmış. Tales’in bugünü ilgilendiren önemli iddiası; insanlığın sonunun su sebebiyle gelecek, en azından su yüzünden büyük savaşlar olacak. Bugün bu sözler çok şey ifade ediyor, değil mi?

Dünya yaşlandıkça ve biz atmosferi bu denli hoyrat kullandıkça su problemleri daha da artıyor, artacak da. Küresel iklim değişiminin sonuçları içerisinde bulunan ama çokça vurgulanmayan bir problem var; yeraltı su kaynaklarının beslenememesi. İçme suyu problemlerinin gün geçtikçe büyüyor olması. Küresel ısınma deyince akla ilk gelen; çölleşme ve sel riski. Selin, yaptığı tahribatın yanında dolaylı bir zararı daha var. Sağanak olduğunda yağmur yere çok süratle iniyor ve toprak suyu ememeden su akışa geçip denize ya da başka bir yere gidiyor. Bu durumda ne tarım arazileri, ne de yeraltı su kaynakları bu sudan faydalanabiliyor, işte içme suyu problemi buradan doğuyor.

Bakın size suyla ilgili başka bir ilginç bilgi daha; su, katı halinde hacmi büyüyen tek maddedir. Karlı günlerde suyun donmasını geciktirmesi için yollara atılan tuzun asfaltı mahvettiği söylenir. Aslında burada tuzun bir kabahati yok. Asfaltın iyi dökülememesi ve iyi malzeme kullanılmaması durumunda yer altından sızan su asfaltın altından boşluklara birikiyor ve sıcaklık sıfırın altına indiğinde de su faz değiştiriyor, buz halini alıyor, genleşiyor ve asfaltı iyice çatlatıyor.

Bu haftalık şöyle uçundan değindim, su ile ilgili detayları önümüzdeki haftalarda olacak. Ama sinemalarda, televizyonlarda tanıtımlar olur ya, ben de sizi haftaya da gazete başına çekmek için minik bir detay vereyim: Hidrojen patlayıcı, oksijen ise yanıcı, ama iki hidrojen ile bir oksijen (su) birleşince söndürücü oluyor. Devamı ve daha fazlası önümüzdeki haftalarda gazetenizde, bayilerinizden ısrarla isteyin :) (Buna direnen bayi var mı bilmiyorum ama!)
Yazarın Tüm Yazıları