Bayram tatilindeki ılık günlerin ardından sıcaklıkların dalgalanacağından bahsediyorduk. Yurdun birçok kesiminde dalgalanmalar kendini gösteriyor ve gök gürültülü sağanaklar oluşturuyor.
Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de bu yağışlar sel tehlikesi oluşturuyor. Yağışlar özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da sele, Doğu Karadeniz’de ise heyelana yol açabilir. Hem yetkililere, hem de bu saydığımız bölgelerde yaşayanlara bugün ve hafta sonu beklenen yağışlara karşı önleminizi alın diyoruz.
Sel tehlikesi, hem küresel ısınma, hem de dönem itibarıyla Türkiye için katlanarak artıyor. Geçtiğimiz günlerde hep beraber yaşadık, sel yapacak sistem bağıra bağıra geldi, Güney Ege ve Akdeniz’i vurdu. Birçok merkezde okullar tatil edildi. Buna benzer bir sistem de bu sefer Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için söz konusu olabilir. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesine dikkat çekiyoruz.
Küresel ısınma ile ilgili konular açıldığında hep bahsediyoruz, dünya üzerinde birçok merkez için risklerin başında sel geliyor. Bu genel tehlike, bir de dönem itibarıyla direkt Türkiye’yi ilgilendiren ekstra bir durum var. Hava sıcaklıklarının deniz suyu sıcaklıklarının altında kalması durumu.
Aynen çaydanlıktaki suyun kaynaması örneği gibi; çaydanlık ocaktan ısıyı alıyor, içindeki suyun sıcaklığı yükseliyor, havanın sıcaklığı suyun sıcaklığının altında kalıyor ve buharlaşma artıyor (başlamıyor, artıyor! Çünkü su her sıcaklıkta buharlaşabilir), çaydanlıktaki suyun sıcaklığını ne kadar artırırsanız, o kadar hızlı buharlaşır. Deniz suyu için de durum aynı. Deniz suyu sıcaklığının, hava sıcaklığından fazla olması ile denizden havaya olan buharlaşmayı artırır. Bugünlerde Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları 24-25 derecelerde. Yani Marmara’nın yazın gördüğü en yüksek değerler. Hava sıcaklıkları da kasıma yaklaştığımız şu günlerde doğal olarak ara ara güneyde de 25 derecenin altına iniyor ve bu geri dönüşüm başlıyor. Hava sıcaklığının deniz suyu sıcaklığının altında kalması ile buharlaşma artıyor, serin havayı getiren sistem havayı karıştırıyor ve havadaki yüksek nem yere yağış olarak iniyor, ancak bu yağış anında denizlerden buharlaşmaya devam ediyor. Yani yağışı besleyen nem, deniz üzerinde sürekli oluşuyor. Tabii hava sistemlerinin ve rüzgarların etkisi ile Akdeniz’den çıkan nem sürüklenerek, Güneydoğu’yu, Karadeniz’deki de Doğu Anadolu’yu vurabiliyor. Karadeniz, bölgesinde bulunan deniz etkisi ile zaten aynı risk altında. Tekrarlıyorum, bugün ve hafta sonu Güneydoğu başta olmak üzere Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu’da sel riskine karşı dikkat diyoruz. Dönem itibarıyla gözünüz kulağınız her zamankinden daha fazla bizde olsun.