Bu hafta sonu da sağanak var

Havalar yine bozuyor. Bugün akşamdan itibaren kuzeyden yeni bir soğuk hava sistemi geliyor.

Bu sıcaklık düşüşü Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz’de gök gürültülü sağanak yağışlara yol açacak. Haritada da gördüğünüz gibi gök gürültülü sağanak yağışlı alanlarda su baskını riski söz konusu, dikkat! Sıcaklıklar da 7-8 derece azalıyor. Pazar günü tekrar artacak, ama önümüzdeki haftanın ortalarında tekrar düşecek. Bu soğuk dalgalanmaları kasım ayı içerisinde birkaç kez daha görebiliriz.

BİZ NEYMİŞİZ BE ABİ

Son BM raporu hepimizi şoke etti. Türkiye küresel ısınmaya yol açan sera gazları salınımını en fazla artıran ülke çıktı. 40 ülke içerisinde birinci olduk.

Yanlış anlaşılmasın, miktar olarak değil, oransal artış olarak birinci olduk. Yoksa lider her zamanki gibi ABD. Türkiye yüzde 72, 6’lık bir artış oranıyla birinci oldu. Bunun rakam olarak karşılığı 294 milyon ton karbondioksit demek. G-8 ülkeleri dışında Türkiye’yi takip eden İspanya, Ukrayna ve Polonya’nın oranları; yüzde 49, Portekiz’in yüzde 47.

Sera gazlarını azaltan ülke var mı? Evet var, başta Almanya ve İngiltere geliyor.

Şimdi buraya kadar durum nasıl? Biz kötü, Avrupa iyi öyle mi? Bakalım yazımın devamını okuyunca aynı şeyi düşünecek misiniz?

Kyoto Protokolü’nü, dolayısıyla 2008-2012 yılları arasında ısınmaya neden olan kirleticilerin, 1990’lı yıllardaki seviyesinin yüzde 5 ya da daha fazla altına indirilmesi öngörüsünü destekleyen ülkelerin öncüleri ağırlıkla Batılı, gelişmiş ülkeler. Hızlı fosil yakıtların tüketimini ve atmosferin refleks süresini işin içine kattığımızda ısınmaya bağlı sıkıntıların 20. yüzyılın ortalarından sonra ortaya çıktığını görüyoruz. Bu dönemde Avrupa ülkeleri fosil yakıt tüketimi ile sanayilerini zirveye doğru çıkartıyorlar. Ardından biz ve bizim gibi kalkınmakta olan ülkeler sanayileşmeye yöneliyor. Biz sanayimizi büyütme çabasındayken Avrupa üretiminin büyük bölümünü ülkesinde yaptırmak yerine, Asya’ya kaydırmayı daha ekonomik buluyor ve bazı Asya ülkelerinde üretim katlanarak büyüyor. Aynı dönemde de küresel ısınma artık alarm vermeye başlıyor. Bu durumda Kyoto Protokolü’ndeki gibi önlemler gündeme geliyor. Batılı gelişmiş ülkeler vaktiyle sanayi büyümelerini fosil yakıtlarla tamamladılar ve teknolojilerini temiz enerjiye yönlendirmeye başladılar. Fosil yakıt tüketip sanayileşmeni tamamla, ardından mahvolan atmosferi kurtarmak için önlemler al ama aynı zamanda para da kazan. İşin içinde bir de birçok ülkenin üretimini taşıdığı Çin var. Tam bir kapalı kutu, atmosfere verdiği zarar önümüzdeki dönemlerde anlaşılacak. Şimdi soru; atmosfere zarar veren hangi ülkeler? Asya’da üretimi gerçekleştiren firmaların mensubu bulunduğu ülkeler mi? Yoksa bugün araştırmalar sonucu ortaya çıkan Türkiye gibi yüksek oran sahipleri mi?
Yazarın Tüm Yazıları