1857 yılında Fransızlar tarafından kurulan, şimdiki adıyla Nevval Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi, 155 yıldır İzmirlilere hizmet veriyor. Hastanenin Başhekimi Dr. Aslan Savaşan, “Toplam 200 yatak kapasitesiyle İzmir’in en eski hastanesiyiz. Yılda 600 bin kişiye polikilinik hizmeti veriyor, 100 bin kişiye de acil servis hizmeti sunuyoruz. 24 branşta hizmet verilen hastanemiz gerek bilimsel altyapısı, gerekse tıbbi donanım açısından bölgenin öncü hastaneleri arasında” dedi.
Ameliyathaneler son sistem
İkisi laminer akımlı olmak üzere hepefiltre özelliğine sahip 6 adet genel ve 2 adet lokal ameliyatın yapıldığı sekiz ameliyathaneye sahip hastanede, 2011 rakamlarına göre ameliyat sayısı 14 bin 381 oldu. Fiili çalışan 86 uzman, 14 pratisyen, 9 diş hekimi bulunan hastanede 88 hemşire, 33 ebe görev yapıyor. Başhekim Savaşan, yıllık poliklinik sayısının 632 bin, acil poliklinik sayısının ise 100 bin olduğunu belirterek, eski Bağkur İl Müdürlüğü binasında semt polikliniği açmak istediklerini söyledi.
SİGARAYA PAYDOS
Hastanenin sigarayı bırakma polikliniğindeki başarı oranı yüzde 70. Bunun için başvuran hastalara akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi, karbonmonoksit diffüzyon testi, nikotin bağımlılık düzeyi, anksiyete depresyon ölçüm testi uygulanarak durum tespiti yapılıyor. Daha sonra psikolojik destek, düzenli kontrol, ilaç tedavisi, bigilendirme-eğitim çalışmaları ile sigarayı bırakmaları için destek veriliyor.
GÖZ ANJİYOSU
Sektöre iki yıl önce giren Özel Tınaztepe Hastanesi, 26 branşta aralıksız olarak hastalarına hizmet veriyor. Açıldığından bu yana yaklaşık 400 bin kişiye poliklinik hizmeti verdiklerini söyleyen hastanenin kurucusu Dr. Mehmet Bektur, “Misyonumuz toplumsal sorumluluk bilinci ile bilimsel, vicdani ve etik değerlerden ödün vermeden kaliteli ve güvenilir bir sağlık hizmeti sunmaktır. Vizyonumuz ise tıbbi hizmetlerdeki mükemmeliyet düzeyi, hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetini yaratmadaki kararlılığı, üstün nitelikli ekibi ve gelişmiş altyapısı ile Türkiye’de model oluşturmatır” dedi. Çeşitli seminerler ve toplantılarla halkı bilinçlendirmeyi de amaçlayan hastane yönetimi, “Ben kalp hastası mıyım?” konulu semineri ile büyük ilgi gördü.
Varis deyip geçmeyin
Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, varis hastalığına dikkat çekerek “Basit bir sağlık konusu olmasına rağmen, ihmal edildiği takdirde önemli sorunlara yol açabilmektedir” uyarısında bulundu. Günümüzde varis tedavisi yeni yöntemlerle kolaylıkla çözülebilmektedir. Ayakta da yapılan bu operasyonlar sayesinde hasta hem istediği estetik görüntüsüne, hem de sağlığına kavuşabiliyor.
Tüp bebekte son nokta
Özel Tınaztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erdal Aktangenç, çiftlerin gebelik elde edemediklerinde mutlaka tetkik ve tedavi için bir sağlık merkezine başvurmaları gerektiğini vurgulayarak, “Bu merkezlerde tüp bebek uygulanacağı gibi, gebelik olasılığı bulunan çiftlere kolay ucuz ve tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır” dedi. Tüp bebek yöntemi, aynı zamanda ailesinde genetik bir hastalık bulunan çiftlerin de sağlıklı bebek sahibi olması için de yapılıyor.
Tınaztepe’de onkoloji kanser konseyi kuruldu
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye’nin en büyük ameliyathane kompleksini açmaya hazırlanıyor. Yıl sonunda hizmete girecek son sistem ameliyathanenin tüp geçitle hastaneye bağlantısı olacağını söyleyen Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan, “55 milyon liraya mal olacak komplekste aynı anda 30 ameliyat yapılabilecek” dedi.
1982’de Atatürk Sağlık Sitesi İzmir Devlet Hastanesi olarak 54 dönüm arazi üzerinde hizmete başlayan hastanenin, 2006 yılında AMATEM, 2007 yılında da acil servis ve poliklinik binasının hizmete açılmasıyla yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana ulaştığını kaydeden Başhekim Prof. Dr. Özkan, şöyle devam etti;
“2012 sonunda ülkemizin fiziksel olarak en iyi ameliyathane binasının hizmete açılmasıyla hizmetlerimiz daha da büyüyecek. Yeni ameliyathane binası bitince, mevcut ameliyathaneleri oraya taşıyacağız. Komplekste 34 ameliyathane masası olacak ve aynı anda 30’un üzerinde ameliyat yapabileceğiz. Şu an yaklaşık 70 yoğun bakım yatağımız var. Üstü helikopter pisti olacak binanın altında 5 kat daha bulunuyor. 500 kişilik konferans salonu ile en alt katta 500 araçlık otopark mevcut.”
Çocuk acili geliyor
1 milyon nüfusa hizmet veren hastanenin devasa büyüklükte olmasına karşılık bir çocuk kliniği olmadığının altını çizen Özkan, “Vatandaş çocuğunu hastaneye alıp getiriyor, ama acilde biz çocuğa bakmıyoruz denildiği için başka hastaneye gidiyor. Bu vatandaş için büyük sıkıntıydı. Sağlık Bakanlığı’na başvurduk ve Çocuk Kliniği’nin ruhsatını aldık. Bununla ilgili Katip Çelibi Üniversitesi ile görüşüyoruz. Onlar öğretim üyesi almaya çalışıyor, biz de bakanlıktan doktor talep ettik. Çocuk Hastalıkları Kliniği’ne, ayrıca hastaneye Çocuk Acil de kuruluyor” dedi.
2000 yılında Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ve Uz. Dr. Selma Kaşkaloğlu tarafından kurulan Kaşkaloğlu Göz Hastanesi, Ege Bölgesi’nin ilk özel göz hastanesi unvanını taşıyyor. Ayda 2 bin hastaya bakıp, 12 yılda 300 bin hastaya ışık olan hastane, yurt dışından gelen hastalara da geniş tedavi olanakları sunuyor. Amaçlarının topluma kaliteli sağlık hizmeti vermenin yanında hijyen, hızlı ve doğru teşhisi koymak olduğunu belirten Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Bizim için hasta memnuniyeti birinci sırada geliyor” diyerek, göz hastalıkları konusunda tüm branşlarda hizmet verdiklerini söyledi, göz sağlığı hakkında önemli ipuçlarını paylaştı.
Sarı nokta hastalığı
Sarı nokta hastalığı, 55-60 yaş üzeri yaş kitlesinde en sık görme kaybı yaratan hastalıkların başında gelir. Sarı nokta hastalığı olan kişiler okuma, araba kullanma, kişilerin yüzlerini seçme, televizyon seyretme gibi günlük işleri yapmakta sorun yaşarlar. Tıp alanında “Makula dejenerasyonu” olarak adlandırılan sarı nokta hastalığı retinada meydana gelen göz kusurlarından biridir. Makula, ayrıntı ve renk bakımından en hassas görüntünün oluştuğu bölgedir. Bu bölge görüş alanının merkezindeki nesnelere odaklanmayı sağlar. Zamanla bu bölgede ışığa duyarlı hücrelerin yapısında bozulma görülür. Yani sarı nokta hastalığı yaşlılıkla doğrudan ilişkilidir. Hastalık, oluşumu bakımından iki tip altında incelenir. Kuru tipte retina altında birikmeler meydana gelir. Bu durum ilerleyen dönemde görüş kaybına neden olur. Yaş tipte ise bölgede anormal yapıda damarlar oluşur ve bu damarlar retinaya doğru ilerler. Bu tip, nadir görülmektedir ancak hızlı ilerler ve daha büyük görme kaybına neden olabilir. Bu hastalık körlüğe neden olmaz, ancak kişinin görme kalitesini yüksek oranda bozar.
Katarakt ameliyatı
Halk arasında lazer olarak bilinen “Katarakt Fakoemülsifikasyon” yöntemi ile iğnesiz ve dikişsiz yapılıyor. Katarakt ameliyatı lazer ile belli aşamaya kadar yapılabilir. Ameliyat sonrasında göz içine mercek yerleştirilir. Ameliyat süresi kataraktın yoğunluğuna ve tipine göre değişmekle birlikte, ortalama 10 dakikadan kısa sürmektedir.
Göz tansiyonuna dikkat
EGE Bölgesi ve ülkenin dört yanından gelen çocuk hastalara her branşta sağlık hizmeti sunan Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 355 yatak kapasitesine sahip. Yılda 545 bin hastanın 35 polikilinikte tedavi olduğu hastanenin üç yıldır başhekimlik görevini yürüten Prof. Dr. Nurettin Ünal, bilimsel ve ahlaki değerlere dayalı, çalışanların ve hastaların memnuniyetini üst düzeyde tutmaya amaçlayan, hasta haklarını gözeterek, bilimsel ve kaliteli sağlık hizmeti vermeyi ilke edinen, çevreye duyarlı teknolojiye yatkın, yasal şartlara uygun, güvenilir ve güler yüzlü bir kuruluş olduklarını söyledi, “Ekip ruhuyla kurmuş olduğumuz kalite yönetim sisteminin etkinliğini sürekli iyileştirerek geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Ünal şöyle devam etti;
“Kurumumuz kuruluşundan bu yana çocuk sağlığı ve hastalıkları ihtisası vererek yüzlerce uzman doktor yetiştirmiş bir eğitim hastanesidir. Türkiye’nin çocuk uzmanlarının yüzde 10 - 15’i buradan çıkmıştır. İlk asistanımızı 1949 yılında verdik.”
Kardiyolojide bir numara
Hastanenin 14’üncü başhekimi olan Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Ünal, Türkiye’nin en iyi sağlık hizmeti veren kurumlar arasında yer alan Behçet Uç Çocuk Hastanesi’nde ülkenin ihtiyacı olan çocuk hekimlerini yetiştirirken, diğer yanda sunulan kaliteli sağlık hizmeti ile halkın ihtiyacına cevap verdiklerini söyledi. Ünal, “Kardiyoloji ve kalp damar cerrahisinde de İzmir’de bir numara olduğumuzu söyleyebilirim. Kalp damar cerrahi uzmanımız Prof. Dr. Nejat Sarıosmanoğlu, 1,5 yıl önce kalp damar cerrahisinin açılmasından sonra 150’ye yakın açık, toplamda 250 kalp ameliyatı yaptı” diye konuştu.
OBEZİTE MERKEZİ
Prof. Dr. Nurettin Ünal, Türkiye’nin ilk çocuk obezite merkezini açarak, dünyanın ve Türkiye’nin gelecekte en önemli sağlık sorunu için bir adım attıklarını belirtti. Prof. Dr. Ünal, “Çocukluk çağından itibaren beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değiştirilmeli. Obezitenin artmasıyla kalp damar, hipertansiyon, böbrek, solunum yolu hastalıkları da artacak. Yeni doğan servisinde mortalite yani ölüm oranı en düşük oranda o bebeği yaşatmaya çalışıyoruz. Bebeği yaşatırken de özürsüz olarak, tam sağlıklı bir şekilde yaşamasını hedefliyoruz. yenidoğan servisimizde 70 adet kuvözümüz mevcut” dedi.
Başhekim Prof. Dr. Nurettin Ünal, Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nin bir marka olduğunu ve bu markaya yakışır hizmet verilmesi için 200 hekim, 325 hemşire, 30 ebe, toplam 850 personelle 7 gün 24 saat acilin açık olduğunu da vurguladı.
Hastanenizde hangi poliklinikler vardır?
Avrupa’nın en büyük kulak burunboğaz hastanesini açarak tüm dikkatleri üzerinde toplayan Op. Dr. Mehmet Baz, şimdi de EKOL Göz Tıp Merkezi’ni hayata geçirdi. Merkezin kurucusu Dr. Baz, amaçlarının topluma en kaliteli sağlık hizmeti vermek olduğunu belirtti. Op. Dr. Mehmet Baz, İzmir ve Ege Bölgesi’ne hizmet etmekten onur duyduklarını vurgulayarak, “EKOL Göz Tıp Merkezi, göz hastalığı ile ilgili bütün branşlarında uzman hekim kadrosuyla birçok farklı tedavi ve ameliyat yöntemleriyle hizmet veriyor. Hastalarımıza lazer dahil son teknolojiye sahip cihazlarla süratli ve doğru teşhis imkanı sunuyoruz” dedi. Dr. Mehmet Baz, merkezin tamamen özel tasarlanmış ameliyathanelerinde en küçük operasyondan en komplike cerrahiye kadar herşeyin teknolojik cihazlarla yapıldığını da sözlerine ekledi. Mavişehir, Çiğli Kipa kavşağında hizmete giren EKOL Göz Tıp Merkezi’nde hizmet verdiklerini söyleyen, Dr. Mehmet Baz, “Amacımız hiçbir hastamızı bekletmeden tanı ve tedavilerini yapıp gönül rahatlığı ile evlerine göndermek” dedi. EKOL Göz Merkezi’nde gerçekleştirilen tüm ameliyatlarda FDA (Amerikan Sağlık İdaresi) onaylı mercekler ve malzemeler kullanılıyor.
Hangi branşlarda hizmet veriyor
Göz hastalıkları katarakt
Diyabetik retinopati
Göz içi kanamaları
Göz Yaralanmaları
Epiretinal membran
Universal Hospital Bodrum (Alman Hastanesi) 98 yatak kapasitesi ile yılda 40 bin hastanın toplam 21 poliklinikten hizmet gördüğü, bölgenin en büyük hastanesi.
12 yılda 35 bin hastayı yatarak tedavi edildiğini belirten Başhekim Kalp Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Hamulu, “2000 yılında, 8250 metrekarelik bir alan üzerinde kurulan Universal Hospital Bodrum, modern teknolojiyle donatılmış, tecrübeli hekim kadrosu ile bölge insanına hizmet veriyor” dedi.
Tüm branşlarda hizmet verildiğini vurgulayan Prof. Dr. Hamulu, şunları söyledi:
“Girişimsel kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, laparoskopik cerrahi, endoskopik müdahale alanında deneyimli doktor kadromuzla öne çıkıyoruz. 24 saat görev başında olan yoğun bakım, donanımlı kara ve deniz ambulanslarına da sahip. Organ nakli dışında tüm ameliyatların başarıyla gerçekleştirildiği hastanemiz 98 yatak kapasiteli. Ayrıca, hemodiyaliz, koroner ve cerrahi yoğun bakım, anestezi ve reanimasyon ile yeni doğan yoğun bakım üniteleri ve acil servisimiz bulunmaktadır. Yıllık ortalama 40.000 poliklinik hastasına hizmet veriyoruz. 55 ülkeden gelen yabancı hastanın ise uluslararası anlamda tüm hizmetleri kolaylıkla almaları sağlanıyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı turist akınına uğrayan deniz turizmcilerinin ile yatçılarının uğrak yeri olan Bodrum’da 1.5 milyona yaklaşan nüfusun sağlık güvencesiyiz.”
Özel Medline Aydın Hastanesi, tıp alanındaki tüm gelişmeleri yakından takip eden kadrosu ile Aydın’da büyük bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. 2008’den bu yana Aydınlılara hizmet verdiklerini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Genel Direktörü Ömer Kurtay, “Aydın’ın ilk tam teşekküllü özel hastanesi olmanın gururuyla, 13 branşta 23 doktorumuz ve 102 sağlık personelimiz ile 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Hastalarımızın memnuniyeti için kişiye özel, koruyucu ve tedavi edici yaklaşımlar sunuyoruz. Bu anlamda aileye ve topluma daha sağlıklı bir yaşam için rehberlik ediyoruz” dedi.
Aşırı sıcaklarla birlikte Kuşadası, Didim ve Güzelçamlı gibi tatil bölgelerine gelen turistlere de hizmet veren Özel Medline Aydın Hastanesi, yurt dışından gelecek hastaların da uygun, kaliteli hizmet almalarına yardımcı oluyor.
Son teknoloji donanım
Teknolojik gelişmeleri takip ederek bunları en iyi şekilde kullandıklarını ifade eden Kurtay, “5 bin 200 metrekare alan üzerinde kurulu hastanemizde toplam 42 hasta yatağı, 3 suit hasta odası, 4 ameliyathane, 1 doğumhane, 3’ü yeni doğan olmak üzere toplam 15 yoğun bakım yatağı, biyokimya ve klinik laboratuvarları bulunuyor. İlerleyen dönemlerde farklı branşlarda da klinikler açmayı düşüyoruz. Genç, dinamik ve güler yüzlü ekibimiz ile hastalarımızın tedavilerini en iyi şekilde gerçekleştirebilmek için daima kendimizi geliştiriyoruz” diye konuştu.