Paylaş
Ve en sonunda bana her şeyi unutturup, tüm bunlar geçene dek oyalayacak bir şeye karar verdim.
Ne zamandır aklımın bir köşesinde, ne zamandır kalbimin bir ucundaydı çocukluğumdan beri doyamadığım derin sulara tüple dalmak... Hatta bu işi daha da ileri taşıyıp PADI sertifikası almak. Ama hep örttüm bu dürtümün üzerini. Çünkü vaktim yoktu, çünkü yerim dardı, çünkü vs..vs!
Ta ki geçtiğimiz haftalarda ortak bir dost vasıtası ile balık adam ve eğitmen Cem Hasan Sayan ile tanışana kadar.
Cem Sayan; Uluslararası bir diploma kabul edilen TSSF CMAS’a sahip bir dalış eğitmeni. Deniz Kuvvetleri Kurtarma ve Su altı Komutanlığı’nın kurslarından sertifikalı. T.C Denizcilik Müsteşarlığı Profesyonel Sualtı Adamı belgesi sahibi. PADİ RESCUE DİVER ve PADİ DİVE Master... Kısacası hayatını denize adamış bir balık adam.
Cem ve ekibi ile Haziran’ın 3. hafta sonu Sığacık’ta bir tüplü dalış gerçekleştireceğiz. Uluslararası su altı yasalarına göre yanınızda eğitmeniniz olmadan tüplü dalış yasak. Eğitmeninizle de en fazla 6 metre derinliğe kadar inebiliyorsunuz.
Bar, disko vs gibi ortamlardan daha ılımlıymış dalış sporu. Başlamak için alt limiti 15. Sağlık açısından bir sorun yoksa; 80 yaşına kadar ‘abartmadan’ tüplü dalış mümkün.
Kurs içeriği iki başlıkta toplanıyor. Teori ve suda eğitim. Teorik olarak dalışla ilgili eğitim verilir. Sonrasında deniz dalışı gerçekleştirebilirsiniz. Kursunuzun sonunda alacağınız sertifika tüm dünyada geçerli.
Şu önyargıyı da bir kenara bırakalım. Dalış sporu en azından kurs döneminde artık pahalı bir spor değil. İhtiyacınız olan tüm malzemeyi dalış kursları tedarik ediyor.
Dalış sertifikası almanın ülkemizde çok pahalı olduğu söylenir. Dalış hocama sordum.
“Ne ile kıyasladığına bağlı” dedi. “2 kişi şöyle bir dışarıda yemek ye ve ardından bir de sinemaya git. Elinizdeki fatura ve biletlerle bir daha sinemaya ya da restorana gidip ücretsiz servis alabilir misin? Tabi ki, koskocaman bir HAYIR! Biliyorum ki bir çok dalış okulu taksit bile yapıyor. Ayrıca alacağın sertifika (CMAS,TSSF...) dünyanın her yerinde geçerli. Yani bu ücreti bir kereliğine ödüyorsun”.
Sertifikalı dalıcı olmak ne kadar zaman alır? Kurslar performans bazlı olduğu için süre tümüyle kursa katılan kişiye bağlı. Performans bazlı olması biz öğrendikçe ve becerilerimizi artırdıkça kursun ilerlemesidir. Genel olarak, çoğu katılımcı kursu 2 veya 3 haftada bitirebiliyor.
Su altı bekle beni geliyorum. Ve sudan çıktığımda ülkemde her şey normale dönmüş olsun lütfen güzel Allahım!
Paylaş