Paylaş
Bugün devlet okullarının müdürleri, okullarının finansman sorununu çözmeye çalışan birer küçük ölçekli işletme sahibinden farksız.
Bir okul düşünün... Yazın tadilat yapıyor. Borcu 30 milyar lirayı buluyor. Sonra yeni yıl için Koruma Derneği ve Okul Aile Birliği ile oturup bütçe hazırlıyor. Bakıyor, 50 milyar lira lazım.
Çünkü personelin bir kısmı (6 kişi) maaşını devletten almıyor. Sözleşmeli olarak çalışıyor. Bunların parasını ödemek velilere düşüyor. Ayrıca elektrik, su, havagazı, telefon, temizlik, kırtasiye, bilgisayar, fotokopi makinası tamiratı gerekiyor. Alınacak demirbaş eşyalar da cabası.
Ne yapıyor okul idaresi? Velilere diyor ki, 10 milyon TL katkı payı artı sosyal etkinlik ücreti, 5 milyon lira kırtasiye ve tebeşir ücreti, 40 milyon lira genel giderler için para yatırın.
Tabii bunlar yetmez. Servis ihalesini kazanan şirket ücrette yüzde 33 indirim mi yaptı? Velilere deniliyor ki, bu indirimi okula bağışlayın.
Göztepe Yeşilbahar İlköğretim Okulu'ndan söz ediyorum. Bu okulda yolsuzluk yapıldığını iddia etmiyorum. Sadece örnek olarak bir okulumuzun neler yapmak zorunda kaldığını anlatıyorum.
Toplanan paralar yasal olarak zorunlu değil. O zaman ne oluyor? Bazı veliler itiraz ediyor. Paranın denetimi güçleşiyor. Okul idaresi kendini temize çıkarmak için yollar arıyor. Velilere şöyle yazıyor: ‘‘Gerek banka dekontu gerekse nakit tesliminde makbuz almalı, hem okul idaresini hem de dernek yetkililerimizi şaibe altında kalmaktan kurtarmalıdır!’’
Geçen hafta sözünü ettiğim Çiftehavuzlar 50. Yıl İlköğretim Okulu idaresinin de, servis ihalesindeki yüzde 5'lik indirimi, bilgisayar destekli eğitim projesi için velilerden istediğini öğrendim.
Servis sorununun boyutlarını görüyoruz. Sistemin amacı öğrenci taşımacılığı değil, okullara kaynak aktarmak. Taşımacılık sadece araç.
Ben, bazı okurların sandığı gibi, velilerin okullara hiçbir katkısı olmasın düşüncesinde değilim. Ama çeteleşmeye, rüşvete bu kadar açık, bu kadar kuralsız, bu kadar yarı-resmi bir sistemle nereye kadar gidebiliriz?
Taşıma suyla değirmen ne kadar döner?
FAKS: (212) 677 04 21 E-MAIL: agur@hurriyet.com.tr
Paylaş