
Bursa'da peş peşe iki deprem
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gemlik ilçesi olan 3,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Çevre illerde de hissedilen depremin yerin 9,82 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
1 SAAT SONRA İKİNCİ DEPREM
Bursa’nın Gemlik ilçesi, saat 11.47’de meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından bu kez de 4.2 büyüklüğündeki ikinci bir depremle sallandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın merkez üssünü Gemlik ilçesi olarak açıldığı deprem, saat 12.57’de oldu. Yerin 10,14 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem, kent merkezi ve çevre ilçelerde de hissedildi.
3 DAKİKA SONRA BİR DEPREM DAHA
AFAD'dan alınan bilgiye göre; merkez üssü Gemlik ilçesi olan 3.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Saat 13.00’daki deprem yerin 9.4 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
BAKAN YERLİKAYA: TÜM EKİPLER SAHA TARAMALARINA BAŞLADI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bursa Gemlik’te 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. An itibarıyla herhangi olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" dedi.
BURSA VE YALOVA VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA
Bursa Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimizde saat 11.47'de, merkez üssü Gemlik olan 3,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş olup, deprem sonrası olumsuz bir durum tespit edilmemiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verildi.
Yalova Valisi Hülya Kaya da “Gemlik merkezli meydana gelen ilimizde de hissedilen 3.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle an itibarıyla ilimizde olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmalarımız devam etmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.” açıklamasını yaptı.
"YIKICI DEPREMLERİN OLDUĞU BÖLGE OLMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ"
Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Bursa'nın içinden geçen aktif faylar var. 1964'te 6,7 depremlerin olduğu bölge. Oradan Ege'ye doğru devam eder. Burası maalesef Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu üzerinde deprem üretebilecek aktif fayların bulunduğu yıkıcı depremlerin olduğu bölge olması açısından önemli. Bu güney kolu üzerinde tehlikeli olduğu yerler bu bölgeler, Bursa civarı, İznik civarı, Yalova civarı... Biz zaten İstanbul'u konuşurken Marmara'yı konuşalım diye vurguluyoruz. Tüm Marmara bölgesi etkilenir. Bu civardaki depremler bu bölgelerde sıklıkla olan depremler bunlar çok önemli değil ama bizi uyarması açısından önemli.
"YÜZEYE YAKIN OLDUĞU İÇİN ÇEVREDE HİSSEDİLEBİLİR"
Yüzeye yakın olduğu için yakın çevrede hissedilebilir. İstanbul'daysanız yakın sayılırsınız. Çok sığ bir deprem. Yakın bölgelerde hissedilmiş olması doğal. Ama abartılacak bir deprem değil. Bursa'yı gözardı etmemeliyiz. Bursa İznik çok önemli. Buralar sismik boşluk konumunda. Tarihte yıkıcı depremler olmuş. Bursa'nın 1855 depremlerinden sonra Osmanlı döneminde depremlerle ilgili önemli değişikliklere neden olmuş Yapıların yenilenmesi konusunda kurallar konmuş. Bursa depremleri Türkiye'nin deprem tarihi açısından önemlidir. Deprem risklerine karşı alınması gereken tedbirler konusunda başlangıç adımları atılmış. Ancak çabuk unutmuşuz. Depremler belli zaman aralığında tekrar ederler. Riskleri azaltmamız gerekiyor.