Paylaş
Gecenin sunuculuğunu Arzu Yanardağ ile birlikte üstlenen ünlü isim Korhan Abay’a projelerini sordum. Ödül töreninde Haldun Taner’in “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunundan etkileyici bir tirat sergileyerek hayranlık uyandıran sanatçı; özellikle tiyatrodan ayrı kaldığını, yeni sezonda her şey düşündüğü gibi giderse farklı bir yapımla hayranlarının karşısına çıkabileceğinin müjdesini verdi. Bakalım sanatçı hangi sürpriz gösteriyle karşımıza çıkacak?
Roma İmparatorluğu’nun hikâyesi
Kronik Kitap’ın sevilen “Dakikalar İçinde” serisinin yeni halkası, Roma’nın kuruluş efsanelerinden çöküşüne kadar uzanan yaklaşık bin yıllık bir serüveni gözler önüne seriyor.
Romulus ve Remus’un efsanevi hikâyesinden Hannibal’ın yıkıcı seferlerine, Julius Caesar’ın yükselişinden imparatorluğun barbarlarca yağmalanışına kadar pek çok çarpıcı detay bu kitapta yer alıyor. Cumhuriyet’ten İmparatorluk’a geçişin sancıları, Augustus’un siyasi dehası, Marcus Aurelius’un felsefi mirası, Hadrianus’un seyahatleri ve Nero ile Caligula gibi “çılgın” imparatorların sıra dışı yönetimleri ustalıkla aktarılıyor. Siyasi, toplumsal ve kültürel mirasıyla bugüne dek uzanan Roma İmparatorluğu’nun hikâyesi, Göksel Göksoy’un yalın ve akıcı anlatımıyla yeniden canlanıyor.
Yaz gibi sıcacık!
Duayen edebiyatçımız, ansiklopedilerin yazarı, dilbilimci, saygın ve nüktedan üstadımız Kemal Bek’in yeni bir öykü kitabı yayımlanıyor: “Olağanüstü Dünya”. Yılların damıttığı bir dünya bu, öyküden bir dünya.
Yaz gibi sıcacık, okuduğunuzda okumayanlara anlatmaktan kendinizi alamayacağınız olağandan üstün bir dünya. h2o Kitap, Kemal Bek ile yine edebiyatımızın saklı hazinelerini kurgusal derinliklerden güneş ışığına çıkarmaya devam ediyor.
Suskunların sesini duyuruyor
Ruhsan Çarpadan’ın ilk öykü kitabı “Taşıyamadığım Yük”, hafızayla iç içe geçmiş bir duygular atlası.
Bu eseriyle Seyhan Livaneli Öykü Ödülü’ne layık görülen Çarpadan, okuru çocukluk anılarının karanlık dehlizlerinden, kayıpların ve özlemlerin yüklendiği gündelik sahnelere taşıyor. Kitap üç bölümden oluşuyor: “Taşıyamadığım Yük”, “Keşke Bugün Kendimle” ve “Kambur”. Kitaptaki öyküler, kadınların, çocukların, yaşlıların ve en çok da suskunların sesini duyuruyor.
Nâzım Hikmet’in Türkçe şiire etkisi
Şiir Dünyadan İbaret, Nazım Hikmet’in Türk ve dünya edebiyatındaki yerini karşılaştırmalı bakış açılarıyla inceliyor. Üç bölümden oluşan kitabın ilk yazıları Nâzım Hikmet’in son dönem şiirlerine eğiliyor. Kitabın ikinci bölümü Nâzım Hikmet’in çok yönlü bir sanatçı oluşuna ve farklı türlerdeki üretimine odaklanan yazılardan oluşuyor.
Son bölüm ise Nâzım Hikmet’in Türkçe şiire etkisi üzerine yazılar ve günümüz Türk şairlerinde Nâzım Hikmet etkisini araştırmak için 49 şairle yapılmış bir sözlü tarih çalışmasını içeriyor. Nazım Hikmet sevenlere duyurulur.
Şiir Dünyadan İbaret- Nâzım Hikmet Üzerine Yeni Çalışmalar
Hazırlayanlar: Olcay Akyıldız, Murat Gülsoy
Editör: Banu İşlet
Sayfa sayısı: 272
Mustafa Kemal Atatürk’ün konuşmaları
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1906-1937 arasında, Ankara’daki meclis hükümetinin işlerlik kazanmasıyla cumhuriyet rejiminin rayına girmesi arasındaki dönemde yaptığı konuşmalardan bir derleme olan “Yorulsanız Bile”, temmuz ayında Can Yayınları tarafından okurla buluşuyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919-1922 arasında yaptığı meclis konuşmalarından bir seçki olan Mütarekeden Zafere; anlattığı olaylar açısından Mondros Mütarekesi’nden Büyük Taarruz’a kadar olan dönemi ele alıyor.
Kim Ne Okuyor?
◊ Armağan Çağlayan, Refik Halid Karay’ın “Dişi Örümcek” adlı eserini okuyor.
◊ Tuluğ Tırpan, Cemil Şinasi Türün’ün “Taş Kâğıt Makas” adlı eserini okuyor.
◊ Serpil Tamur, Latife Tekin’in “Sevgili Arsız Ölüm” adlı eserini okuyor.
◊ Mustafa İri, D.H. Lawrence’ın “Aşık Kadınlar” adlı eserini okuyor.
Paylaş