Paylaş
Selene, bizim baş kahramanımız ve uzay aracıyla birlikte bir gezegene çakılıyoruz. Ama yara almadan da bu kazadan kurtulmayı biliyoruz. Vardığımız gezegenin ismi ise Atropos... Düşen uzay aracından çıkıp maceraya başladığımda şunu fark etmem çok fazla vaktimi almadı: Her öldüğümde başa sardım. Yani bu oyunda check-point sistemi biraz farklı işlenmiş.
Oyun da bu konuda sizi yönlendiriyor. Herhangi bir uçurumdan düştüğünüzde gücünüzün bir kısmı gidiyor ve yine düştüğünüz noktanın yanı başında oyuna devam edebiliyorsunuz. Ancak gücünüz tamamen yok olduğunda oyun sizi en başa atıyor. Yani her öldüğünüzde uzay aracının tekrar düştüğünü ve yeniden silahsız bir şekilde ayağa kalkıp oyuna başladığınızı görüyorsunuz.
Öyle ya, her yeni başlangıcınızda elinizde sadece basit bir silah oluyor ve bu silahın üstüne aldığınız her şey sıfırlanıyor. Yani aldığınız her şey gidiveriyor ve tekrar bunları toplamak durumunda kalıyorsunuz. Adını hak eden bir sistem kurmuşlar...
Başlangıçta umursamam da bir noktadan sonra sinir bozucu hale gelen bir durum bu. İstiyorum ki öldüğüm noktanın yakın bir yerinde başlayayım. Ama yok, en başına dönüyor ve her şeye yeniden başlıyorsunuz.
Ancak oyun, bu sistem çerçevesinde oyuncuya ödül vermeyi de ihmal etmiyor. Bu özellikler genel olarak haritada çok daha rahat hareket etmenizi sağlarken, bazen de daha önceden ulaşamadığınız alanlara erişmenizi sağlıyor. Karakteriniz her ayağa kalktığında 'bu sefer başaracağım' dediğini görüyorsunuz.
Oyunda zaman zaman kırmızı enerji duvarlarına rastlıyorsunuz. Bu duvarlar, henüz oraya erişme hakkınızın bulunmadığını gösteriyor ve oyunda bir süre daha ilerlemeniz gerekiyor. Selene ile bu enerji duvarlarını ortadan kaldırmak için bir yakın dövüş silahı elde etmeniz gerekiyor. Sonrasında da yeni güçlere sahip oluyor ve oyunda daha hızlı bir şekilde ilerliyorsunuz.
Selene silahlarıyla güçlendikçe, ölseniz de güçlü silahların bulunduğu sandıklara kolayca erişmeye başlıyorsunuz.
Oyun boyunca pek çok farklı yaratıkla karşılaşıyorsunuz. Farklı bir gezegende olduğunuzdan bu yaratıkların özelliklerini de yakından incelemek istediğinizde oyunda yer alan konsol, detaylıca merak ettiğiniz bilgilere kolayca erişme olanağı sunuyor. Aynı şekilde bu geniş dünyada pek çok eşya da bulacak ve kendinizi geliştireceksiniz.
Oyunun oynanışı gayet iyi. Açıkçası düşmanlarınızı rahatça yok edebilmek için yerinizde hiç durmamanız ve sürekli hareket halinde olmanızda fayda var.
Haritadan bahsedelim biraz da. Returnal'da her öldüğünüzde harita sıfırlanıyor. Diğer yandan harita üzerinde hızlı geçişler yapabiliyorsunuz. Harita açıldıkça her bölge için farklı transfer noktalarını kullanabiliyoruz. Bu sayede karakterinizi geliştirebildiğiniz ve eşya satın aldığınız noktalara hızlıca geri dönebiliyorsunuz. Buna karşın Ether bazı bölge anahtarları dışında elde ettiğiniz her türlü eşyanın ve para biriminin siz öldüğünüzde kaybolduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum.
Toplandığınız sandıklar ödülleriyle birlikte gelebildiği gibi riskler de içeriyor. Bazı sandıkları açtığımızda karakterimize güç sağlarken, bazıları ise negatif yönde etkiliyor ve bu noktada dikkatli davranmak şart. Bunun için de ya Ether kullanarak bu sandıkları açacaksınız ya da negatif etki olasılığını göze alacaksınız. Sağlığınızın azalması, silah hasarınızın düşmesi gibi durumlar negatif etkilerden sadece birkaçı.
Oyunda toplamda 6 farklı bölge var. Biyom adı verilen bu bölgelerde amaç ise hiç ölmemek ve bu 6 biyomu tamamlayabilmek. Bu 6 bölümü toplamda 2-3 saatte bitirebiliyorsunuz ancak az önce de vurguladığım gibi oyunun türü gereği sürekli olarak ölüp başa döneceğiniz için ve buna ek olarak bölümler rastgele oluşturulduğundan Returnal yeterince uzun bir maceraya dönüşüyor.
Returnal, her döngünüzde size farklı bir hikaye parçası anlatıyor. Selene sonsuz döngüsünü kırmaya çalışırken kendiyle ilgili ve daha önemlisi Atropos halkı ile ilgili yepyeni şeyleri keşfediyor.
Returnal bir PlayStation 5 oyunu olduğundan DualSense'in titreşim özelliklerine dikkat etmemek mümkün değil. Öyle ki, bu titreşim özellikleri 3D Tempest ses teknolojisi ile de çok güzel birleşmiş.
Returnal, genel hatlarıyla başarılı bir oyun. Ancak yazımızın en başında belirttiğim üzere oynanış süresi hayli kısa. Her ne kadar oyunda öldükçe en başa sarıyor olsanız da deneyimli oyuncular bu konuda benimle hemfikir olacaktır.
Son olarak şunu da söyleyeyim: Oyuna ara vermek için oyundan tamamen çıkmayın, bunun yerine konsolu dinlenme moduna alın. Aksi halde oyuna yeniden girdiğinizde yine başa sarmış olacaksınız. Bu kısmı da biraz sıkıcı olmuş. Minik bir güncelleme ile birlikte ilerleyen haftalarda belki bu sorunu aşabiliriz.
Paylaş