Bebekler, doğumlar, hamile arkadaşlar bana bunu düşündürdü... Acaba sizin doğum tecrübeniz ve ötesi için meditasyon nasıl fayda sağlar? Dr. Neslihan İskit’e danıştım...
Hamilelik, değişen vücut hormonları, içinizde büyüyen başka bir beden ve vücudunuzun ona nasıl tepki vereceği duyguları arasında çok karmaşık bir zamandır. Meditasyon bu zamanda sizin merkezinizi bulmanıza yardımcı olur."
Aklın durgunluk, dinlenme veya ilahi esin elde etmeye odaklandığı meditasyon binlerce yıldır dünyada her yerde kullanılmaktadır. Odaklanma ve dinlenmenin işte ve doğumda kullanımı yeni bir şey değildir. Fakat nefese konsantre olmak, kişisel-hipnoz, mantra söylemek veya güdümlü tasvirlerin kullanımı gibi kendi merkezine dönük uygulamalar da hamilelik, doğum sonrası veya ebeveynlik sırasında faydalı olabilir.
"Meditasyon insanın yapabileceği en sağlıklı şeydir" "Hücresel travmayı giderir, kan basıncını azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, uykunuza yardımcı olur ve korkularınızla baş edebilir hale gelirsiniz." Kadınların hamilelik zamanlarını bebeklerine derinden bağlanarak, ne olduğunu sessizce düşünerek, bebeğin büyüdüğünün ve geliştiğinin farkında olarak geçirmeleri önemlidir. Ayrıca ellerini göbeklerinin üzerine koyup bebekle konuşmak da çok önemlidir.
Nefesi kullanmanın sebebi, çok daha rahat bir doğumdur. "Nefes sayesinde doğum sancısı sırasında kadınlar daha önceden pratik yaptıkları güvenli bir yere gitmeye muvaffak olurlar."
Nefes sayma ve ninni mırıldanma gibi farklı teknikler vardır. Aynı zamanda kullanılan sözler "Doğum huzurlu ve doğaldır. Vücudun ne yapması gerektiğini bilir. Acı duyman gerekmez" gibi doğum sürecini rahatlatır.
Doğum sancısına odaklanmak
Ünlü hipnoterapist ve ebe Shawn Gallagher’in doğum sancısı ve doğum sırasında self hipnoz kullanan 45 Torontolu kadınla 2001’de yaptığı bir çalışmadaki bulgular aşağıdaki gibidir:
Doğum sancısı süresi: Ortalama 12 saate karşılık 4.5 saat
İtme süresi: 2 saat ortalamaya karşılık 1 saat.
Epidural kullanımı: Ortalama yüzde 40-yüzde 95’e karşılık yüzde 18
C-bölümü ihtiyacı: Ortalama yüzde 20-25’e karşı yüzde 6.7
İlave olarak, çalışmaya katılanlardan yüzde 93’ü emzirmede de başarı gösterdiler.
Meditasyon ve yoga çalışmaları ile doğum sonrası depresyonundan korunulabilir. "Emzirirken bile meditasyon yapılır." "Sütün aşağıya geldiğini düşünmek ve sütün dışarıya çıkışı" meditasyonun bir parçası olarak düşünülebilir. "Doğum sonrası depresyonun en büyük sebebleri uyku düzeninin bozulması ve kendimizden çok şey beklememizdir." İster ders almak, ister rehber meditasyoncuları dinlemek, yoga yapmak veya sadece bir rahatlama pratiği bulmak ya da zihni sakinleştirmek pozitif faydalar sağlar.