Paylaş
Her ikisi de Türkiye’nin AB üyesi olmadan da büyüyebileceğini, gelişebileceğini söylediler.
Brüksel’de, OECD Türkiye raporunun yayımlanmasından sonra, Zeynep Göğüş’ün yönettiği “TR Plus” kurumunun düzenlediği toplantıda Hisarcıklıoğlu, “Türkiye AB üyesi olmazsa, depresyona girmez” dedi.
En hızlı büyüyen ülkeyiz
Raporda çarpıcı görüşler var.
Türkiye OECD ülkeleri içinde “en hızlı büyüyen ülke” konumunda. Bu yıl yüzde 7-8 civarında büyüme hızı bekleniyor.
Gönenç’e göre, Türkiye’nin hızla büyümesine neden olan unsurlar şunlar:
-Türk ekonomisine duyulan güvenin sağlamlığı karşısında güven kazanan Türk makamları, hızla mevcut sisteme karşı politikalar ürettiler. Faiz oranları düşürüldü.
-2000’li yılarda uygulamaya alınan parasal, mali ve finansal reformlar makroekonomik çerçeveyi güçlendirdi. Bu sayede döviz kurları, enflasyon, finansal istikrar ve Türkiye’nin orta vadede beklentilerine duyulan uluslararası güven, kriz boyunca gücünü korudu. Türkiye’nin risk primi, benzen ülkelere göre çok daha az erosyona uğradı.
-Büyük ve küçük işletmeler kriz şartlarına hızla uyum sağladı ve önemli bir dinamizm sergiledi. Çoğu krize olağanüstü hızlı tepki vererek operasyonlarını yeniden yönlendirdi, verimleştirdi, maliyetlerini kesti, faaliyetlerini çeşitlendirdi ve ihracatlarını yönledirecek yeni pazarlar buldu. İşletmelerin büyük bir kısmı kar marjlarını hızla düzeltebildi ve kriz ertesi dönemin en başlarında faaliyetlerini yeniden genişletti ve yeniden işçi alımına başladı.
-Ve bu bağlamda, Haziran 2009-2010 arasında 1 milyon 540 bin yeni iş yaratıldı. Tarım alanında da aynı şekilde 450 bin iş yaratıldı.
Hatta bu sayıya gizli istihdamı da eklemek gerekiyor. Yani kriz sürecince köylerine geri dönmüş insanların sayısını...
Sıçramanın sürebilmesi için
OECD raporunda, Türkiye’nin kriz sonrası ekonomik sıçrayışın güçlü ve sürdürülebilir büyüme sağlayabilmesi için iki alanda ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirtiyor.
-Makroekonomik kredibilite alanında, makroekonomik hassasiyetlerini ve dengesizliklerini gidermeye çalışmak,
-Mikroekonomik etkinlik alanında. Büyümenin iki ana belirleyicilerini, istihdam verimliliği ve istihdam kullanışını iyileştirmek...
Depresyona girmeyiz
Gönenç’in Brüksel’de ortaya koyduğu bu veriler, Türk İş Dünyası’nın patronu Hisarcıklıoğlu’nu mutlu etti. Ve de ona Avrupalı muhataplarına “güçlü bir mesaj” verebilme olanağı sağladı.
Hisarcıklıoğlu göğsünü gere gere “Türkiye Avrupa’ya üye olmasa da gücünü artırır” dedi.
Ve devam etti:
“Türkiye önüne bir yol haritası koymuş durumda.70 milyonunu kapsayacak şekilde gerek demokraside, gerek ekonomide AB standartlarını işler hale getirme hedefinde. Bu çerçevede AB üyesi olmamak Türkiye için bir sorun değil. Bakın bir Norveç AB üyesi değil. Bütün mesele bu standartları yakalamak. Bunun için de elimizdeki yol haritası AB. Zaten AB kendi güvenliğini ve ekonomisini düşünüyorsa gelecekte Türkiye’yi kendi içinde düşünmek zorunda. Eğer düşünmüyorsa o gün geldiğinde ve Türkiye bu standartları yakaladığında belki biz istemeyeceğiz. Önemli olan bu yol haritasından ayrılmamak. Biz üye olacağımızı düşünüp bunun için çalışıyoruz ama olmazsak dünyanın sonu değil. Derin depresyon yaşayacak halimiz yok. Biz gerek ekonomide, gerek demokraside AB standartlarını yakaladıktan sonra hiç önemli değil, bizi ister alsın ister almasın".
Paylaş