Paylaş
Öğrendiğimize göre, tüm mal varlığı şirketin üzerineymiş, kendi adına bir malı yokmuş. Şirkette de sigortalı çalışan olarak görünüyormuş. Bu alacağımızı şirketten alabilir miyiz?
Hasan S.
Şirket ortağı olan kişinin şahsi borcu için şirketten olan kâr payını ya da şirket tasfiye ediliyorsa tasfiye payını isteyebilirsiniz. Bunun dışında şahsın şirketteki payını da haczedebilir ve bu payın paraya çevrilmesini isteyebilirsiniz.
EMEKLİ MAAŞINA TÜKETİCİ KREDİSİ
* Ben halen emekliyim, SGK’dan emekli maaşı alıyorum. Bir bankadan tüketici kredisi kullandım. Krediyi kullanırken sözleşmede, kredi borcumu ödemediğim ya da ödeyemediğim takdirde emekli maaşımdan kesilmesine muvafakat ettiğim yazıyormuş. Bunu bankadaki çalışan söylemiş miydi söylememiş miydi hatırlayamıyorum. Sizin emekli maaşına haciz konamayacağına dair bir yazınızı okudum. Bu durum benim için de geçerli mi? Hesaba yatan emekli maaşıma doğrudan el koyuyorlar, bu yasal mı?
Güven M.
Güven bey, bankaların özellikle kendi şubelerinde emekli maaşı hesabı olan mudilerine yönelik tüketici kredisi vermeleri son dönemde neredeyse bir moda oldu. Bir vatandaş olarak kredinin alınmasından önce attığınız imzanın sizi bağlayacağını ve bankanın emekli maaşınıza el koyması halinde bu durumunun kanuna uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, İcra ve İflas Kanunu’nun 83/a maddesi uyarınca haczi caiz olmayan mallar ve haklar ve kısmen haczi caiz olan şeyler bakımından aynı kanunun 82-83 maddesinde yazılı mal ve hakların haczedilebileceğine dair önceden yapılan anlaşmalar muteber değildir. Yani, kredi sözleşmesinin imzalanması sırasında verdiğiniz muvafakat geçerli değildir, banka SGK’dan aldığınız emekli maaşına bloke koyamaz.
ATILAN İMZANIN BAĞLAYICILIĞI
* Bir şirkette çalışıyorum. Şirkette çalışmaya başlamadan önce bir sözleşme imzaladım. Sözleşmede işten ayrıldıktan sonra müvekkili şirketle aynı bölgede ve aynı iş kolunda faaliyet gösteren başka bir şirkette işe başlamam halinde cezai şart ödemem gerekiyor. Şimdi şirketten ayrılmak istiyorum. Bu attığım imza beni bağlar mı?
Muhlis K.
Muhlis bey, Borçlar Kanunu’nun 444. Maddesine göre rekabet yasağı şartı, ancak hizmet ilişkisi işçiye müşteri çevresi veya üretim sırları ya da işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkânı sağlıyorsa ve aynı zamanda bu bilgilerin kullanılması, işverenin önemli bir zararına sebep olacak nitelikteyse geçerlidir. Sizin şirkette yaptığınız işi bu kanun maddesi çerçevesinde değerlendirerek geçerli olup olmadığı hakkında bir yargıya varabilirsiniz.
DAVADAN FERAGAT ETMEK
* Bir davada, karşı tarafla bazı konularda anlaştık. Davadan feragat etmemi istedi. Ben de güvenerek feragat ettim. Ama bana vermesi gereken senetleri imzalamadı, bugün-yarın diyerek beni oyaladı. Sonuçta kandırıldığımı anladım. Feragatimden geri dönebilir miyim, yoksa yeniden mi dava açmam gerekiyor?
Şerife Ş.
Şerife hanım, davacının davasından feragat etmesi ile dava konusu uyuşmazlık sona erer, kesin hükmün hukuksal sonuçlarını doğurur. Ancak hata, hile ya da korkutma ile feragat yapılmışsa bu takdirde feragat geri alınabilir.
Paylaş