Paylaş
Merve hanım, mal paylaşımına eşlerin evlilik süresince edindikleri tüm mal varlığı girer. Ancak boşanma davasının kabul edilmesiyle boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren mal ayrılığı rejimine geçilmiş olur. Yani boşanma davası kabul edilir ve boşanmanıza karar verilirse dava açıldığı tarihten itibaren eşlerin edindikleri mallar paylaşım dışı kalır.
Eşimle 6-7 aydır görüşmüyoruz. Benim haberim olmadan erkeklerle bara gidiyor, yemeğe gidiyor. Girdiği ortamlarda alkol kullanıyor ve kadınlık vazifesini yerine getirmiyor. Şu anda evden çekip gitti nerede kaldığını bilmiyorum. Anlaşmalı boşanalım, dedi, dilekçe verelim dedim, babası beni tehdit etti, şimdi de kızına benden habersiz mahkemeye dilekçe filan vermeyeceksin diyormuş. Bu arada ben kendisine gücümün yettiği en güzel şekliyle yardımcı oldum. Görüşmediğimiz süreçte de kızıma aylık 200 TL yatırıyorum. Kendisine hiç bir şekilde maddi ve manevi tazminat ödemek istemiyorum. Kanunlar böyle kadınları koruyor mu? Hasan Ali M.
Hasan Ali Bey, boşanma davalarında maddi ve manevi tazminatın bir eş lehine verilebilmesi için diğer eşin daha fazla kusurlu olması gerekiyor. Eşinizin başka erkeklerle barlara, yemeğe gitmesi, güven kırıcı davranış olur ve sizin daha fazla kusurunuz yoksa, kadın boşanmaya sebep olan olaylarda kusurlu kabul edilir. Bu durumda maddi ve manevi tazminat alamayacağı gibi duruma göre kocasına (eşine) maddi ve manevi tazminat ödemekle de yükümlü tutulabilir. Nafaka yükümlülüğünde de benzer bir şekilde, nafakaya hak edecek eşin diğer şartlar yanında, eşinden daha az kusurlu olması gerekmektedir.
Sonuç olarak ödenecek tazminat miktarları için öncelikle tarafların boşanmaya neden olan olaylardaki kusurları araştırılarak ağırlıklarına bakılarak karar verilmektedir. Kayınpederinizin tehdit etmesi ise TCK yönünden suç oluşturmaktadır, bunun için ayrıca Savcılığa şikayette bulunma hakkınız vardır.
Bir şahıstan 25 lira alacağım var. Bu alacağımı kendim almaya kalksam suç oluyormuş. Peki 25 TL için dava açılabilir mi? Ne yapmalıyım? Emrah K.
Herkes mahkemeler önünde dava açmak hakkını aramak hakkına sahiptir. Ancak bu hak aramanın, karşı tarafa zarar verme amacıyla kullanılmaması gerekir. Bu nedenle, 25 lira için dava açılırken hakimin teorik olarak hakkın kötüye kullanılıp kullanılmadığını incelemesi ve kötüye kullanım varsa açılan davayı iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle reddetmesi gerekir. Ancak burada hemen, uygulamada hakimlerin bu ilkeyi çok fazla göz önüne almadıklarını belirtmek gerekir.
Paylaş