Paylaş
LÜSTER, bir ileri seramik tekniğidir.. Sözcük ışıltı, parıltı anlamına geliyor. 1200 yıl önce İslam seramikçileri tarafından keşfedilip, Bağdat çıkışlı olarak Kuzey Afrika üzerinden Endülüs Emevileri’nce İtalya ve İspanya’ya geçmiş ve sonra tüm Avrupa’ya yayılmıştır.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Seferihisar’daki sosyal tesislerinde gerçekleşen, İzmir Uluslararası Seramik Sempozyumu’nun bu yılki konusu “Lüster” üzerinde yoğunlaştı.
Prof. Sevim Çizer’in başkanlığını yaptığı D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nün Batı Anadolu Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezi ile düzenlediği sempozyumun amacı, endüstriyel seramiklerde yaygın kullanılan ve tercih edilen lüsterin, uzman sanatçıların katılacağı workshop çalışması, üniversitenin zengin ve eşsiz seramik koleksiyonuna yeni eserler kazandırmak, konu ile ilgili bir kolokyum ve sergi larak saptandı.
Uluslararası katılımcılar
Sempozyuma ve atölye çalışmalarına Halmos Ferenc (Macaristan), Sandeep Dattatreya Manchekar (Hindistan), Abbas Akbari (İran), Omid Ghajarian (İran), Greg Daly (Avustralya), Ahmet Al Said (Mısır) ve ülkemizden Emel Şölenay, İrem Çalışıcı Pala, Emre Feyzoğlu, Sevim Çizer katıldı.
Kolokyum konuşmacıları arasında Nevcihan Özalp, Dr.Lale Avşar, Yasemin Varol, Prof.Zeynep Mercangöz’ü de zikretmemiz gerekiyor. Bu isimlere ilaveten atölye çalışmalarına 18 sanatçı daha katıldı, içlerinden Yıldız Şima’yi hepimiz tanırız.. Böylece, 16-26 Eylül arasında Seferihisar’da çok ilginç bir atölye çalışması ve kolokyum gerçekleşti. Yarın, İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde sempozyum sergisi açılacak.
LÜSTER SÖZLÜĞÜ
¡ Kil: Seramik hamurunun ana maddesi kil, suyla plastiklik kazanıp biçimlendirilebilen, belli ısıda pişirilerek sertlik kazanan doğal bir maddedir.
¡ Seramik: Genel olarak fırınlanmış kilden yapılan nesnelere denir. Bu tanım Türkçe’de genel olarak, ilkel yöntemlerle yapılmış, yüzeyi sırsız “çanak çömlek” gibi kapları, düşük ısıda fırınlanmış yüzeyi sırlı “seramik” nesneleri, yüksek ısıda fırınlanmış yüzeyi sırlı veya sırsız “porselen” gibi nesnelerin tümünü tanımlar. Girit, Etrüsk, Maya, Çin, Japon, Sicilya, İznik, Kütahya seramikleri tarihe geçmiştir.
¡ Lüster: Metalik parıltı veren boyaların kullanıldığı bir tür sır üstü bezeme tekniğidir. En çok seramik ve çini üstüne uygulanır. İlk kez İslam Sanatı’nda uygulanıp yayılmıştır. Sırlanıp fırınlanan kaplar üstüne altın, platin, gümüş ve bakır bileşikleri sürülerek veya gümüş ve bakır oksitli boyalarla desen yapılıp yeniden düşük sıcaklıkta pişirilir.
(Kaynak: Eczacıbaşı Sanat Sözlüğü)
Atölye çalışmaları ve kolokyumun ardından, yarın İzmir Resim Heykel Müzesi’nde nefis bir seramik sergisi açılıyor..
Sempozyumun mimarı Prof.Sevim Çizer dostumuz 1951 Muğla doğumlu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Dalı’ndan mezun oldu, 40 yıldır sanatçı ve öğretim üyesi olarak seramiğe emek vermekte. Dünyanın bir çok köşesinde karma sergilere ve uluslararası sempozyum, workshop ve bienale katıldı. Uluslararası jüri üyelikleri gerçekleştirdi. Yapıtları dünyanın bir çok önemli koleksiyonunda yer saldı. 1995 ve 2000 yıllarında devlet seramik yarışmalarında başarı ödülü aldı.
Seramik ve lüster üzerine bir çok bilimsel bildiriye imza attı. Üniversite yayınları arasından “Lüster” isimli bir kitabı yayınlandı. Çizer ile sempozyuma tüm emek verenleri kutluyorum. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin başarılı genç dekanı, dostumuz Prof. Semih Çelenk’e de selam olsun. Fakültenin basın ve halkla ilişkiler uzmanı, İzmir kültür ve sanat yaşamına uzun yıllardır emek veren arkadaşımız Fergül Bulut’a da teşekkür ediyorum.
Paylaş