Cevat Durak’a şükran borçluyuz

3dk okuma

Avrupa’dan bu yıl sadece dört belediyenin alındığı, ‘Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na, Karşıyaka akılcı yatırımları sonucunda kabul edildi.

Haberin Devamı

KARŞIYAKA Belediyesi’nin, ‘Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na üye kabul edilmesi, biz eski Karşıyakalıları çok mutlu etmiştir. Bu haberi kestim ve Karşıyaka’nın en güzel haberlerinin bulunduğu, tam 40 yıldır düzenlediğim arşiv albümüme özenle yerleştirdim. Biz eski Karşıyakalılar, dünyanın neresinde olursak olalım, beldemizin en tatlı hatıralarını yüreğimizin en nadide köşelerinde saklarken, Yeni Karşıyaka’nın yaşanası bir çağdaş belde olarak, 21. yüzyılda hızla ilerlemesini gönülden arzu ederiz.
“Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf Tarihi” ve “Karşıyaka Bir Aşkın Hikayesi” isimli iki cilt halinde beldemizin geçmişini ilk yazan ve gelecek kuşaklara armağan eden bir yazar olarak, bu benim en candan arzumdur. Bu yüzden Karşıyaka Belediyesi’ni, başkanı Cevat Durak’ın şahsında kutlamak şükran borcumuzdur. Belediye meclis üyesi akrabalarım ve candan dostlarım Mehmet Ersoy, Hüseyin Günlü, Ahmet Diker, Talat Karasu’ya da selam olsun.. Sağolsunlar, varolsunlar!..

Haberin Devamı

Latife Hanım Köşkü

Karşıyaka belediye başkanlarından daima tek şey beklemişimdir. “Latife Hanım Köşkü’nü kurtarın, sizden başka bir arzum yok” demişimdir.
Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın vefat ettiği, Ata ile eşi Latife Hanım’ın evlendikten sonra birkaç gün geçirdikleri bu köşk ne yazık ki, 1950’lerden sonra metruk bir halde kendi kaderine terk edilmişti. Bina önünde, “Kurtaracağız, edeceğiz, yapacağız” şeklindeki şovlar ne yazık ki neticeye ulaşmadı, o zamanlar da, “Tutarlı bir niyet göremiyorum” diye yazmıştım. Hatta bir Karşıyaka Belediye Başkanı gazeteye kadar gelerek patronla görüştü ve benim işten atılmamı bile istedi.
Ama onun üzerinden dört belediye başkanı geçti ve sonunda bu yüce görevi yalnızca Cevat Durak başardı. Bugün Latife Hanım Köşkü bir müze halinde, Atatürk’ün, Zübeyde ve Latife hanımların hatıralarını genç kuşaklara yansıtan bir içtenlikli mekan olarak beldeye hizmet etmekte. Alkışımızı esirgemeyelim..

Çağdaş kent

Karşıyaka, artık atılım içinde.. 40 yıldır güdük bir çarpık yapılaşmaya teslim olmuş olan kent, ilerisindeki 30 yılda meyvesini verecek gözle görülür bir atılım içinde.. Cevat Durak belediyesi tarafından sağlıklı kentleşmede, çağdaş yatırımlarda, kültür ve sanat hizmetlerinde cesur atılımlar var. Çok değil, 10 yıl sonra iç kısım semtlerdeki sıkışıklığa rağmen, tanıyamayacağımız bir çağdaş dünya kentiyle karşılaşabiliriz.
Benim oturduğum Girne Caddesi civarındaki eski Kayasılıbahçe denilen bölgede dahi (ki en ihmal edilmiş bölgelerdendir), gözle görülür bir yenilenme var. Hele hele Nergis metro girişinin açılması, istasyona uzanan eski tren hattının yeşil alan olmasıyla başka bir dünyaya açılan kapıdan içeri gireceğiz. Şu anda Heyamola Yayınları’nın ısmarladığı, “Eski Karşıyaka Hatıraları (Soğukkuyu-Bahariye)” kitabımı bu duygularla bitirdim ve yayınevine teslim ettim. Cevat Durak’a teşekkürü ihmal etmeden..

Haberin Devamı

Latife hanım Köşkü’nü kurtaranlara teşekkür

Tam 60 yıl kaderine terk edilen Latife Hanım Köşkü’nü restore ettirerek bir müze haline getiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve meclis üyelerini kutlamamız gerekiyor. Yoksa bu tarihi köşk, ya çökecek, ya yakılacaktı.

Mehmet Ersoy’um bir tanedir!

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile sohbet ettiğimiz CHP’li sempatik meclis üyesi Mehmet Ersoy, hayattaki en yakın kardeşimdir.

Karşıyaka Belediyesi çağdaş atılımları

Sağlıklı Kentler Ağı’na kabul edildi.
İsmail Cem Kültür Merkezi ve Bülent Ecevit Kültür Merkezi yapıldı. Ahmet Piriştina Kültür Merkezi 2012’de tamamlanacak. İnönü Kültür Merkezi, Aydın Güven Gürkan Kültür Merkezi ve İhsan Alyanak Kültür Merkezi inşa edildi ve Bayraklı’ya devredildi. Karşıyaka Eğlence Merkezi projesi hazırlandı, Bayraklı’ya devredildi.
Dünya Barış Anıtı ve Rekreasyon Alanı kazandırıldı. Homeros, Büyük İskender, Smyrna, Tantalos heykelleri dikildi.
Latife Hanım Müzesi oluşturuldu. Bilim Müzesi, Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi kuruldu.
Opera binası Atakent’te hazırlandı.
Kent dönüşüm Projesi ile 807 konut yapıldı.
Modern belediye binası inşa edildi. Asfalt atölyesi kuruldu, asfaltını, taşını, bordürleri kendi üretmeye başladı.
Üç Sağlık Evi inşa edildi, Bayraklı’ya devredildi. Beş semt merkezi kuruldu. Kadın sığınma evi açıldı.
Örnekköy’de KSK Stadı için arazi bulundu, plana işlendi.
Karşıyaka Üniversitesi için alan bulundu, plana işlendi.
Çocukların hayvan sevgisini kazanmaları için Tay Park kuruldu, kafesi ve hayvan polikliniği açıldı.
Kent konseyi kuruldu. Kapalı pazaryerleri yapıldı. Yeraltı çöp konteyner projesi hazırlandı.
Karşıyaka festivalleri, çocuk şenlikleri, çiçek festivali, ulusal beste ve türkü yarışması yapıldı.
Tramvay nostaljisi için proje hazırlandı

Yazarın Tüm Yazıları