Yalçın Bayer

99. yılda coşku, gurur ve onur

28 Ekim 2022
Evet... Güçlü gelecek, Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmakla mümkündür.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Geleceğe güçlü biçimde ulaşabilmek, Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmakla olanaklıdır’ sözüyle bizlere önemini en iyi şekilde anlattığı Cumhuriyetimizin 99’uncu yıldönümünü coşku, gurur ve onurla kutluyoruz. Mutluluğumuzun, heyecanımızın nedeni, Cumhuriyetimize, ulusal birliğimize ve toprak bütünlüğümüze yönelik, içten ve dıştan tehditlere, saldırılara milletimizin kararlılıkla karşı çıkması ve korumasıdır.

99 yıllık Cumhuriyetimiz dost, düşman herkese göstermiştir ki, laiklikle İslamiyet’i bir arada, barış içinde yaşatan, toplumsal hayata uygulayan Türkiye Cumhuriyeti, Cumhuriyet ile demokrasiyi de yaşatmıştır ve yaşatacaktır.

Minnettarız Ata’m... Yaşasın Cumhuriyet.” (Vecdi GÜNDOĞDU)

GÜNÜN SÖZÜ

BİR okurumuzdan köşemize yakışan bir söz:

“İnsanın vicdanını iki şey özgür kılar: Karşılıksız iyilik ve tertemiz bir kalp.”

 

ZEYTİNYAĞI FABRİKALARI YENİLENMELİ SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI YENİLMELİ

Yazının Devamını Oku

‘Daha iyi yargı’ dünyaya anlatılıyor

27 Ekim 2022
Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, 18 Ekim Salı günü, Fransa’nın ve dünyanın önde gelen siyasal ve sosyal bilimler üniversitesi SciencePo’nun ‘hukuk ve siyasi kurumlar’ dersinde konuk konuşmacı oldu. Dünyada ve Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve yargının karşı karşıya olduğu sorunlar üzerine görüşlerini paylaşan Av. Mehmet Gün, derneğin “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” önerisini anlattı.

Gün, “Devlet gücünü kullananlar hukukla sınırlandırılmalı” dedikten sonra “Türkiye’de 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile yargı bağımsızlığı ve hâkim teminatının büyük oranda kaybedildiğini” vurguladı. “Siyasetin eline geçen yargının görevini yapamayacağını” belirten Mehmet Gün şunları ekledi:

“Kurucusu ve başkanı olduğum Daha İyi Yargı Derneği, Türk yargısını çağdaşları seviyesine getirmek ve tam bağımsızlık kazandırmak için yola çıktı. Temelde yargıda dokuz reform önerisi içeren çalışmamızı şu sıralar hem Türkiye’de hem de dünyada anlatıyoruz. Önerdiğimiz reformların sadece Türkiye’de değil, dünyada da uygulanabilir ve yargıyı daha iyi hale getirebilir nitelikte olduğuna inanıyoruz.”

GÜNÜN SÖZÜ

(Rishi Sunak için) “Başbakan olduktan sonra bazı kişiler gibi etnikçilik yapmadığı kesin. Muhtemelen kendisine ‘British’ diyordur. Bu da aşağı yukarı bizdeki Türk anlamına gelir çünkü Türklük etnik bir kimliği değil, sosyolojik bir millet kavramını tanımlıyor.” Prof. Dr. Hasan ÜNAL

GOL YİYENİ ÜZÜLEREK ANLATMAK

HALİT Kıvanç’ı farklı kılan yönlerine, onun entelektüel bilgi birikimine dikkat çeken, eski TRT’nin değerli spor spikerlerinden Akın Göksu:

 Halit Kıvanç, golü yiyen takımı üzmeden anlatırdı maçı.

Allah’ım bu ne büyük bir insani kalite... Aynı zamanda, özellikle de günümüz spor spikerlerine meslek ahlakı adına ne de büyük bir miras!

Yazının Devamını Oku

‘Eşit yurttaşlık insan hakkıdır’

26 Ekim 2022
Almanya’nın Unna şehrinde toplanan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tarafından, AABK 7. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi açıklandı.

AABK toplantısı Almanya, Avusturya, Belçika, Britanya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Norveç, Romanya, KKTC, Türkiye Alevi federasyonlarının katılımıyla 22-23 Ekim’de Almanya’nın Bergkamen kentinde gerçekleştirildi.

AABK 7. Olağan Genel Kurulu’na Türkiye’den Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanları katıldı.

“Eşit yurttaşlık insan hakkıdır!” başlıklı bildirgede şu ifadeler yer aldı: “AABK 7. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan değerlendirmelerde aklın ve bilimin öne çıktığı, barışın ve sosyal devletin belirleyici olduğu Türkiye’yi de kapsayan demokratik ve sosyal bir Avrupa Birliği için mücadelenin yanı sıra, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de eşit yurttaşlık hakkının uygulanması ve cemevlerinin ibadethane olarak tanınması talebi” öne çıkarılarak karara bağlandı.

“Aleviler vardır, Alevilik haktır” denilen açıklamada, alınan kararlar da açıklandı: ‘Madımak Hafıza Merkezi’ projesinin hayata geçirilmesi’, ‘2023’te ‘Madımak Yılı’ dolayısıyla Avrupa Parlamentosu, UNESCO ve BM gibi uluslararası kurumlara başvuru yapılması’, ‘Aleviliğin folklorik ve turistik bir topluluk gibi görülmemesi’, ‘Alevi önderlerine maaş verilmemesi konusu, torba yasanın geri çekilmesi, eşit yurttaşlık ve laiklik ilkesinin Alevi kurumları ile görüşülerek yeniden düzenlenmesi’.

GÜNÜN SÖZÜ

OKUMAYAN, yazmayan, düşünmeyen toplumlar içten içe çürürler. Türkiye böyle bir sürece sokulmuştur. İş bitirmeye, köşe dönmeye koşullandırılmış bir toplum, eninde sonunda bu hovardalığın faturasını öder. Gidiş, o gidiştir.” Uğur MUMCU

OLAY MİLLETVEKİLİ YOL ARKADAŞINI HAPSE ATTIRDI

 CHP

Yazının Devamını Oku

İşte bir sosyal devlet uygulaması

25 Ekim 2022
Türkiye’de yabancılara günlüğü 27 Euro’ya uçak dahil turların kendi emeklilerine neden kullandırılmadığı soruluyor. Bu yöndeki haklı soru ve eleştiriler Türkiye’de yanıtsız kalırken İspanya’da sorulara yanıt olan ilgili bir uygulama var.

Turizmi Türkiye ve dünyada endüstriyel ve tüketici yönüyle her açıdan araştıran Fehmi Köfteoğlu’nun, turizmgazetesi.com’daki araştırmasında şöyle deniyor:

İspanya’da 1985’ten beri Sosyal Haklar Bakanlığı, Türkiye’de eski Emekli Sandığı benzeri kuruluş olan İspanyol Yaşlıları Savunma Federasyonu (FEDEPEM) üzerinden yürütülen “Sosyal Turizm Programı (IMSERSO)” ile hem kış döneminde otellerin açık kalması hem de emeklilerin tatil yapması sağlanıyor.

Devlet bu uygulama ile kış döneminde otellerin açık kalmasını sağlayarak sektöre destek olurken sosyal devlet kuralını da işletiyor. Bu kapsamda hükümet ülkenin her bölgesindeki otellerle kış döneminde açık kalmaları karşılığında uygun fiyatlar üzerinden anlaşarak sözleşme imzalıyor.

Bu anlaşma ile oteller kış döneminde açık kalma avantajıyla verdiği düşük fiyatın bir bölümünü devletten, emeklinin ödeyebileceği kadar bir miktarı da yurttaşlardan alıyor.

Hükümetin IMSERSO programı kapsamında otellerle imzaladığı sözleşme ile 800 bin emekli rezervasyon yaptı.

İspanya 1985 yılından beri bu uygulamayı yapıyor. 325 otel ile yaptığı anlaşma çerçevesinde yabancıların 300 Euro’ya aldığı tatili İspanyol emekliler 116 Euro’ya kullanabiliyor.

İspanya’da Sosyal Turizm Programı’ndan (IMSERSO) 2.5 milyon emekli yararlanabiliyor. Sübvansiyonlu tatilin hükümete maliyeti 66 milyon Euro, buna karşılık otellerin kış döneminde açık kalmasıyla işsizlik maaşı ödenmediği ve ekonomiye sağlanan katkı 110 milyon Euro. İlgili Bakan, IMSERSO gezilerini yurtdışında ikamet eden İspanyol vatandaşlarına da uygulayacağını söyledi.

Bakan, IMSERSO programının, sosyal devlet olmanın ve ilgili yasada yer alan

Yazının Devamını Oku

Hem sanayi bölgesi hem de uçak istiyorlar

21 Ekim 2022
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda 1995 yılından 2011 yılına kadar 17 yıl boyunca Meclis Başkanlığı yapan Şahin Balcıoğlu, 2020 yılından bu yana da KMTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor. Kahramanmaraş’ın ticaret ve sanayisinin gelişmesine yönelik yaptığı çalışmalar kamuoyu tarafından dikkat çekerken, Balcıoğlu’dan kentin tanıtımı adına yürüttüğü projeleri dinledik.

‘Germenicia Antik Kenti’ndeki kazılar başta olmak üzere şehrin turizminin canlandırılması adına pek çok çalışmaya önderlik ediyor. Kahramanmaraş’ta yeni bir sanayi alanı kurulması çalışmalarına hızla devam edilirken, 1.5 milyar dolara yaklaşan ihracatı 5 milyar dolara taşıma hedefi var.

Kahramanmaraş, Türkiye ekonomisinde yarattığı 40 milyar TL’lik GSYİH ile ekonomik anlamda en büyük 24’üncü il konumunda bulunuyor. Bu gelirlerin yüzde 40’ını sanayiden, yüzde 40’ını hizmetlerden, yüzde 10’unu ise tarımdan elde ediyor. Türkiye’nin sanayide en çok değer yaratan 19’uncu, tarım ve hizmetlerde ise 25’inci büyük şehri konumunda yer alıyor. Toplam ticaret hacmi 43 milyar TL olan Kahramanmaraş’ın İstanbul’la olan ticareti ise 14 milyar TL’ye ulaştı. Kendi iç ticaretinde ise 11 milyar TL’ye imza atarak Türkiye’de iç ticaret hacminde 20’nci büyük il konumunda yer alıyor. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında 27 şirketle 8’inci sırada ve ilk 500 şirket içinde 10, ikinci 500 içinde 17 şirketi bulunuyor.

İhracatla Türkiye 20’ncisi iken 2021’de ilk 9 ayda yüzde 59 artışla 16’ncılığa yükseldi. Hedef ise önümüzdeki birkaç yılda 5 milyar dolar ihracata ulaşmak. Bu amaca giden yolda Kahramanmaraş’ta yeni bir sanayi alanı kurulması çalışmaları ise hızla devam ediyor.

SAVUNMA SANAYİSİ

KMTSO, savunma sanayisi alanında da önemli bir hamle, atılım içinde. SAHA İstanbul ofisi çalışmalara başladı. Böylece Kahramanmaraş ilk etapta 9 firmasıyla savunma sanayisi çalışmalarında yerini almış. Savunma sanayisinde kullanılan teknik tekstiller üzerine akademik işbirlikleri yapılmış.

KAPALIÇARŞI’DAN SONRA

Bir diğer önemli proje ise ‘Kuyumcukent Projesi’. Proje ortağı olarak altın ve değerli taş merkezi Kuyumcukent faaliyete geçmiş. Değerli taş sertifikalandırma ve tasarım merkezine sahip büyük bir merkez olarak açılmış.

Ayrıca Kahramanmaraş’a eğitim görmek üzere gelen yabancı uyruklu öğrencilere kendi ülkelerinin ticari elçileri olmaları için eğitimler düzenleniyor. Bu eğitim ve çalışmalar sonucu söz konusu öğrenciler ister ülkelerine dönerek isterse Kahramanmaraş’ta kalarak ülkesiyle şehrimiz firmaları arasında ticari elçilik yapacak.

Yazının Devamını Oku

Kapadokya hor kullanılıyor

20 Ekim 2022
Kapadokya’da 1 milyar Euro’luk ciroya sahip sıcak hava balonculuğu sektörü şimdi de kaza ile gündemde. Dün meydana gelen kazada iki İspanyol turistin hayatını kaybetmesi ile gözler balon uçuşlarına çevrildi. Pilot maaşlarının asgari ücrete indiği, tecrübeli pilotların sektörden ayrıldığı dönemde uçuş emniyeti haklı olarak tartışılıyor.

Kapadokya gibi dünya mirası bir coğrafyanın dünyaya tanıtılması, bir otel sektörünün oluşmasının en büyük katkısı belki de sıcak hava balonları. Her gün yaklaşık 165 balon Kapadokya’dan havalanıyor. Sektörün büyüklüğü tam 1 milyar Euro.

Dünyada bu kadar çok balonun uçtuğu başka bir coğrafya yok. Kapadokya’ya gelen turist, balon uçuşları nedeniyle en az 2-3 gece kalıyor. Otelinden restoranına, balonla birlikte dev bir sektör de ekmek yiyor.

Uçuşların yapılmasından denetime kadar olan tüm operasyonu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yapıyor. Rüzgâr limit içindeyse izin veriliyor. Şirketler adeta SHGM’nin gözünün içine bakıyor. Çünkü günde ortalama 3 bin 300 kişi sabah uçuşları ile gökyüzüne çıkıyor. Sadece günlük ciro 660 bin Euro.

PİLOT MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETE İNDİ

Salgın döneminde duran turlar ve uçuşlar nedeniyle şirketler ekonomik olarak zorlandı. Yetişmiş birçok pilota ‘asgari ücret’ teklif ediliyor. Bir dönem ciddi paraların ödendiği sektörde tecrübeli pilotlar balonculuğu terk ediyor. Farklı işler yapıp ailelerini geçindirmeye çalışıyor.

Son dönemde balon pilot lisansı almış çok sayıda genç bu sektöre giriyor. Çünkü birçok balon şirketi daha tecrübeli pilota yüksek maliyet olarak bakıyor. Ama tecrübe ve iyi eğitim, havacılıkta uçuş emniyetini yükseltiyor. Kazaları azaltıyor.

‘TARLAMI SATTIM PİLOT OLDUM’

Yazının Devamını Oku

Kaleiçi için Rahmi Koç’a ne kadar teşekkür edilse azdır

19 Ekim 2022
Antalya Kaleiçi’nin yeterince tanıtılmadığını düşünmeye başladık. Çok güzel bir mekân, yalnız hangi gözle baktığınıza bağlı bu ‘güzelliği’ keşfedebilmek. Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, bize basın müşaviri Emre Baylan’la gezmemizi önerdi. Biz de öyle yaptık. Baylan, Hürriyet-DHA kökenli bir gazeteci, edebiyatı seviyor; bölgesini de çok iyi biliyor. Ümit Uysal’ın moderatörlüğünde geçen şubat ayında Antalya’da yapılan panelde, eski Turizm ve Tanıtma Bakanı Alev Çoşkun, eski DPT Müsteşarı Prof. Dr. Bilsay Kuruç ve eski Antalya Belediye Başkanı Selahattin Tonguç’un Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi ile Antalya’nın nasıl turizm başkenti olduğu öyküsünü anlattı. Biz de aktarıyoruz:

Rivayet odur ki Bergama Kralı 2. Attalos, yeni bir kent kurmak istediğinde adamlarına “Bana yeryüzündeki cenneti bulun” diye sesleniyor. Kralın adamları, yeryüzü cenneti olarak Antalya’nın tarihi liman çevresini yani Kaleiçi’ni buluyor. Bugün dünyanın en önemli turizm destinasyonu olan Antalya’nın hikâyesi de böyle başlıyor.

Hikâye böyle ama tabii ki gerçek başka. 2. Attalos, Side Limanı’nı ele geçiremeyince Doğu Akdeniz’in ticaret merkezi yapmak amacıyla Antalya’ya yöneliyor. Ama adamları “Burası cennet gibi” demiş midir? Muhakkak.

Kaleiçi, son yıllarda büyük bir değişim yaşıyor. Kentsel bir çöküntü alanı haline gelmenin eşiğinden dönen tarihi kent merkezi ile ilgili olarak, Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl 7’ncisini düzenlendiği ‘Kaleiçi Old Town Festivali’nde çok şeye gördük, öğrendik.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, kent içi turizmi dert etmiş. Deniz, kum ve güneş üçlüsüne dayanan kitle turizminin kent ve ülke ekonomisindeki önemini teslim etmekle birlikte Antalya’nın sahip olduklarıyla daha fazlasını hak ettiğini söylüyor.

Bu genç Belediye Başkanı da kentin hikâyelerinin peşine düşmüş. Kendisi aynı zamanda da öykü yazarı. İsim babalığını Zülfü Livaneli’nin yaptığı “Lavinya’nın Aşkla İmtihanı” adında yayımlanmış bir kitabı dahi var.

Geçen yıl düzenlenen festival için Antalya’nın kültürel miras alanlarının ve arkeolojinin sınırları içinde kalmış tarihinin hikâyeleştirilerek anlatıldığı “Sardepon’dan Keykubat’a: Bir Zamanlar Antalya” kitabını yanına hazırlanıp basılmasını sağlamış. Bu yıl da tarihi Kaleiçi evlerinin tarihinin anlatıldığı 11 ayrı belgesel hazırlatmış.

ÜÇ KEMERLİ KAPI

Uysal

Yazının Devamını Oku

Antalya sınıf atlıyor

18 Ekim 2022
Antalya, başta Rusya ve Almanya’da olmak üzere dünyanın birçok yerinde Türkiye’den çok tanınıyor bugün. Denizi, kumu ve güneşi ülkeleri aşıyor. Antalya sessiz sedasız ama uluslararası alanda hızla yükselen bir şehir. Kültür ve sanatın geniş yelpazesinden bisiklet yarışlarına, çeşitli spor etkinliklerine de uluslararası ev sahipliği yapıyor.

Geçen hafta bunlardan ikisine tanık olduk. Biri Antalya hatta Türkiye’nin yükselen belediyelerinden Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl 7’ncisini düzenlendiği ‘Kaleiçi Old Town Festival ve Forum’, biri de Akra Otel’in bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Meze Festivali.

Başında Ümit Uysal’ın olduğu Muratpaşa Belediyesi, özgün etkinlikleri ile Türkiye sınırlarını aşıyor.

Kaleiçi Old Town Festivali kapsamında 27 ülkeden 52 şehrin katılımıyla gerçekleşen ‘Yaşayan Tarihi Kentlerde Sürdürülebilir Turizme Yönelik Çevreci Faaliyetler’ başlıklı forumda şehirler, sahip oldukları tarihi kent merkezleri ve arkeolojik miras alanlarında sürdürdükleri çalışmalar ve projeler paylaşıldı.

Antalya’nın yeme içme kültürünün sergilendiği festival ile Kaleiçi Paris’in dünyanın dört bir yanından ziyaret edilmesi, bir ekol haline gelen Latin Mahallesi’ni (Latin Quarter) ön plana çıkarıyor. Kaleiçi’nin Paris Latin Mahallesi’nden fazlası var, eksiği yok. Ümit Uysal gibi geleceği parlak yöneticiler elinde bu değerler uluslararası alana çıkarılıyor.

Antalya’nın en eskilerinden, Side’deki ilk otel Cennet’in kurucusu Barut ailesinin babası Ali Barut’un üç oğlundan her biri, bir başka etkinlik ile gerçek anlamda Antalya’ya sınıf atlatıyor. Barutların büyüğü Haydar Bey, başında olduğu Akra Otel’in bizzat sponsorluğunu üstlendiği etkinlikler ile hiç abartmadan Antalya’ya sınıf atlattı.

Bunlardan birkaçı; Tour of Antalya ve Akra Gran Fondo Bisiklet Yarışı, Akra Caz Festivali ve Meze Festivali. Hepsi uluslararası alanda marka olan bu etkinliklerden Meze Festivali’nin bu yıl dördüncüsü düzenlendi.

EĞLENCE YOK

Festivalden bir gün önce Bartın Amasra’daki maden kazası nedeniyle etkinliğin festival tarafı iptal edildi, her biri bu alanda marka olmuş restoranların şeflerinin hazırladığı mezelerin sunulduğu bir akşam yemeğine dönüştürüldü. Tayland’dan, Yunanistan’dan İspanya’dan gelenler ile Türkiye’nin çeşitli illerindeki meze restoranlarının şeflerinin ürünleri tattırıldı.

Yazının Devamını Oku