Paylaş
Gelin bültendeki ifadelere kulak verelim: “Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edilmektedir. Türkiye’nin 2021 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 40 oldu.
Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 40 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi. Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.
Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 36 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 167 ile İsviçre, en düşük ülke ise 40 ile Türkiye oldu.”
Yani, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, 40 Euro karşılığında aldığı şeyleri, İsviçre’de alması için 4 katından fazla ödemesi gerekiyor. Bunu kabaca 4 ay fazla çalışması gerekiyor diye tanımlarsak durumun vehametini de anlarız.
İşler tüm dünyada olumsuz gidiyor ama biz biraz daha olumsuz ayrışıyoruz. Toparlanma gücüne sahip miyiz? Kesinlikle evet. Gerekenlerin yapılması için beklemek işi biraz daha zorlaştırıyor. Artık orta gelir tuzağı dedikleri yere tutunmakta da zorlanıyoruz. Hepimiz bir araya gelip çözüm üretmeliyiz. Bu ekonomik durum sadece kısa süreli bir durum olmanın ötesinde.
Bunu anlamalı ve harekete geçmeliyiz.
Stok yapan ülkeler, birbirine sopa gösterenler ve değişen ekonomik yapı içinde kendimizi hak ettiğimiz yere taşımak için hep birlikte hareket etmeliyiz.
Artık fiyatlar üzerinden planlamalar yapamaz olduk. Yazılarımı kalın sağlıcakla diye bitiririm. Bu kez akıl ve ruh sağlığımız da zorlanmaya başladı. Ama her şeye rağmen sağlığınıza dikkat edin. Gerisine çözüm bulunur elbet.
Paylaş