Paylaş
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), her ne kadar siyasetin nabzının attığı yer olsa da kimi zaman kültür ve sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Bu etkinliklerden biri de geçen hafta gerçekleşti. Çini sanatçısı Nida Olçar, TBMM Şeref Holü’nde “Meclis Özel Kütahya Koleksiyonu-Sıtkı” sergisini açtı. Nida Olçar, sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli çini sanatçısı, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ünvanına sahip, eserleri ölmeden dünya müzelerine girmiş, “Çininin Picasso’su, Çini Dervişi” diye anılan 2010 yılında kaybettiğimiz Sıtkı Olçar’ın kızı.
Sıtkı Olçar, arkeoloji ve tarih üzerine yaptığı araştırmalar ile yaşadığı toprakların kültüründen de faydalanarak çiniye farklı tarz getirmiş bir usta. Zirveye çıkmanın kolay, ancak orada durmanın zor olduğunu vurgulayan Sıtkı Usta, zirveye çıkışı temsil ettiği için “Sıtkı” imzasını yukarıya doğru atmasıyla biliniyor.
TBMM’deki sergiye geri dönersek. Eski sanatçıların gizemini, kavranamayan becerisini, yeteneğini öğrensin diye yanlarına verilen çıraklar, bir süre sonra olgunlaşıp iyi birer sanatkâr haline geldiklerinde, “ustalardan el aldıklarına” inanılırmış. Diğer bir deyişle usta, becerisini ve yeteneğini çırağına bir anlamda miras bırakırmış. Nida Olçar da babası Sıtkı Usta’dan “aldığı el” ile eserlerini üretiyor. Babasından devraldığı sanat atölyesinde geleneksel el sanatlarını modern hatlarda tasarlayan sanatçı, Sıtkı Usta’nın çinilerini ölümsüzleştirerek, bir anlamda babasına vefa borcunu ödüyor. Nida Olçar, “Sıtkı Atölyesi”nden çıkan yeni ürünleri koleksiyonerlere saygıdan “Sıtkı II’ diye imzalıyor. Asla Sıtkı Usta’nın ürünlerini kopyalamıyor. Nida Olçar, sanatında ilklere de önem veren bir sanatçı. Şimdiye kadar çini ve seramikte uygulanmamış mozaik tekniğini dünyada ilk kez uygulayan Nida Olçar, çiniden çeşmeler, keşkül-ü fukara kapları gibi değişik formları üretmesiyle biliniyor.
İşlerimin yoğunluğu nedeniyle bu güzel serginin açılışına ne yazık ki katılamadım. Ancak TBMM Başkan Başmüşaviri ve İletişim Koordinatörü Osman Bekar sayesinde serginin açılışıyla ilgili ayrıntılara sahip oldum. Serginin Meclis çatısı altında açılmasında TBMM Katip Üyesi Kütahya Milletvekili İshak Gazel önemli rol oynamış. Serginin açılışını TBMM Başkanı Mustafa Şentop yapmış. Şentop da konuşmasında TBMM’de siyasetle birlikte sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin de yer olması gerektiğinin altını çizmiş. Meclisin sanatın ve sanatçının dostu olmasının önemine değinmiş. Geleneksel Türk çini sanatının ülkemizin sahip olduğu kadim kültürel miraslardan birisi olduğunu vurgulayarak, çini ve seramikte estetik anlayışını ayrıntılarıyla anlatmış. Şentop, Nida Olçar’dan da şu övgü dolu sözlerle bahsetmiş:
“Nida Olçar babasından kalan mirası geliştirerek yaşatmaya gayret eden sanatçılardan. Beş yaşından itibaren Sıtkı Usta’nın rahle-i tedrisinde yetişen, eski geleneği çağdaş bir bakış açısıyla yorumlayan, eski hammaddelerle sanatını icra eden; kaz kanadı fırça ve toprak boyadan vazgeçemeyen, adeta pergelin sabit ayağı gibi bin asır önceki geleneğe bağlı olarak çalışan çini sanatçımız Nida Olçar Hanımefendi’nin, babası Sıtkı Usta’dan emanet aldığı bu meşaleyi elden ele devrederek Türk çini sanatını yaşatacağına yürekten inanıyorum.”
Sergide Nida Olçar’ın eserlerinin yanı sıra babası Sıtkı Usta’nın 10 ayrı güzel eseri de yer alıyor. Günün anısına TBMM Başkanı Şentop’a çini akustik gramofon hediye eden Nida Olçar, sergiyi yaklaşık 20 kişilik ekibiyle 9 ay süren bir çalışma sonucu hazırlamış. Sanatçı, Meclis Özel Kütahya Koleksiyonuyla ilk kez tarihi çini desenlerini, eşarplara, kravatlara, kol düğmelerine ve ev tekstiline de uyarlamış.
KENTTE VAR?
*Ercan Ayçiçek-Coşkun Sami-Emre Baykal-7 Nisan’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız) *Fırat Engin-5 Nisan’a kadar (Siyah Beyaz Galeri/Şili Meydanı) *Bünyamin Balamir-9 Nisan’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız) *Engin Ümer-27 Mart’a kadar (CerModern/Sıhhiye) *Sera Uzel-10 Nisan’a kadar (Platform A/Taurus AVM) *Raif Gökkuş-Murat Erkan-31 Mart’a kadar (Emin Antik/Kale) *İmren İyem Aslan-29 Mart’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız) *Gültekin Serbest-29 Mart’a kadar (Medya Sanat Galerisi/Üsküp Caddesi-Çankaya) *Şaylan Özyılmaz-25 Mart’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi) *İbrahim Demirel fotoğraf sergisi-Bugün açılacak (ÇSM/Çankaya) *Anadolu uygarlıklarından izler-6 Nisan’da açılacak (Anadolu Medeniyetleri Müzesi) *Yutmi ve Başak Çetinkaya fotoğraf sergisi-25 Mart’ta açılacak (ÇŞM/Çankaya) *Birarada karma sergi-31 Mart’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler) *Papirüs karma sergi-26 Mart’a kadar (Arkadaş ArtCenter/One Tower AVM) *Karma sergi-31 Mart’a kadar (Valör Sanat/Yıldız) *Karma sergi-31 Mart’a kadar (Çankaya Sanat/Yıldız).
Paylaş