Bu köşeden her hafta otomotiv sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, trafikle ilgili düşüncelerimi de sizlerle paylaşıyorum.
Bu hafta trafikle ilgili bir şey yazmayacağım düşüncesiyle bilgisayarın başına oturdum, ama geçtiğimiz günlerde trafikte yaşadıklarım ya da gördüklerimi hatırlayınca kendime engel olamadım. Anlaşılacağı gibi, bu hafta da trafikle ilgili bir yazı bekliyor sizi...
Öncelikle, trafikte yaşanan sorunları aslında bizler yaratıyoruz. Çünkü değişimi ve saygıyı başkalarından bekliyoruz. Bu yüzden trafikte kısa dönemde bir şeylerin değişmesi mümkün gibi görünmüyor. Ancak, bir iki nesil sonrasında, bugünün küçüklerinin yetişkin olduğu zaman trafikte bir şeylerin değişeceğini düşünüyorum.
Her neyse asıl konuya geleyim... Trafik işaretleri; dünyada trafik kurallarına uyulmasını sağlamak ve ortak bir lisan yaratmak için oluşturulmuş. Hangi ülkede olursanız olun, o ülkenin lisanını bilmeseniz bile trafik işaretleri size ne yapmanız gerektiğini söyler.
Ancak Türkiye’de bu ortak lisan yeterince bilinmiyor. Ehliyet alırken öğrendiğimiz trafik işaretlerinin anlamlarını bir süre sonra unutuyoruz. ‘Tali yol’, ‘yol ver’, ‘hemzemin geçit’, ‘sollama yapma’, ‘daralan yol’, bu işaretlerin anlamları tüm dünyadaki sürücüler tarafından bilinir ve uygulanırken, bizler için bir anlam ifade etmiyor.
Bana göre trafik işaretlerine uyulmamasının nedenlerinden biri vurdumduymazlık. İkincisi ise trafik işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmememiz, unutmamız. Bu yüzden bir önerim var. Trafik tabelalarının uygun olan yerlerine, bu işaretlerinin ne anlama geldiğini yazalım. Buna benzer bazı örnekler yurtdışında var. Bütün trafik işaretleri değil, ama bazılarında ne anlama geldiğine dair uyarı yazıları bulunuyor.
Aslında zor bir iş... Bütün işaretlerin yenilenmesi, hem yüksek maliyetler hem de zaman açısından kolay değil. Ama, en azından trafik işaretinin ne anlama geldiğini bilmeyen sürücüler direkt olarak yazıyı okurlar ve bu uygulamayla birlikte trafik işaretlerine daha fazla uyarlar. Belki birçok kişi için gerçekçi ya da işe yarar gibi görünmeyebilir, ama en azından değerlendirilmesi gereken bir öneri... Ben umudumu kaybetmedim. Trafikte hala bir şeyler yapılabilir.
Kilometreyi sıfırlamak gerek
Her otomobil belirli dönemlerde periyodik bakıma ihtiyaç duyar. Değişmesi gereken parçalar değişir, ilk hali gibi olmasa da yenilenir, ‘gıcır gıcır’ olur. Kilometrelerin yorgunluğunu üzerinden atar, yeni kilometrelere hazır hale gelirler. Kısa bir süre olsa da, benim de bakım yaptırmaya ve tatile çıkmaya ihtiyacım var. Kilometreyi sıfırlamak mümkün değil ama, tazelenmek, yenilenmek ve beyni sıfırlamak mümkün. Kısa bir süre sonra ‘gıcır gıcır’ bir şekilde görüşmek üzere...