Paylaş
Köpeğin davranışla ilgili bir rahatsızlığa sahip olup olmadığının tespitinde iyi bir konsültasyon en önemlisidir ve ilk adımı oluşturur. Bu aşamadan sonra izlenmesi gereken yolları ise şöyle sıralayabiliriz.
- Köpek sahibinin konsültasyon esnasında anormal olduğunu düşündüğü davranışları veteriner hekime ya da davranış uzmanına aktarması.
- Hekimin dinleme, gözlem ve uygun gördüğü testleri yapması.
- Davranış problemi olduğu düşünülen kurgunun istenmeyen davranışlardan ayırt edilmesi.
- Davranış değişiminin kökeninde yatan sebebin patolojik olgular olma ihtimalinin elimine edilmesi.
- Problemin tespit edilerek adının konulması.
- Tedavi prosedürünün belirlenerek hayvan sahibinin bilgilendirilmesi
- Tedavi için gerekiyorsa feromon, aromatik ya da psikotik ilaçların veteriner hekim tarafından reçete edilerek doze edilmesi.
- Davranış bozukluğunun giderilmesi hedefli davranış terapilerinin planlanması.
- Hastanın takibi için kontrol ziyaretlerinin organize edilmesi.
Köpeklerde gözlemlenen davranış problemlerinin giderilmesindeki tedavi kurgularının başarı oranı istatistiki olarak maalesef oldukça düşüktür. Bu başarısızlığın en büyük sebebi başta köpek sahibinin önerileri doğru uygulamayarak sabırsız davranması ve pes etmesidir. Ayrıca davranış problemini tetikleyen faktörlerin kontrolünün sağlanamaması ve tedavi için belirlenen ilaçların düzgün kullanılmaması da etkendir. Köpeğinizin sağlıklı bir duygu durumuna sahip olması, unutmayın ki yüksek oranda sizin davranışlarınızla ilintilidir. Onun fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için köpeğinizi iyi takip etmeniz ve tanımaya çalışmanız gerekmektedir.
Paylaş