Paylaş
Partiler arasında başarılı sayılması gereken MHP’dir. Bütün tahminlerin ve anketlerin hilafına 1 Kasım 2015’te aldığı yüzde 11.9 oyu esas itibarıyla bu seçimlerde korudu; partiden ayrılmalar olduğu halde ve seçimlerde çok da aktif olmadığı halde...
PARLAMENTODA İTTİFAK
Meclis’te, HDP barajı aştığı için ‘cumhur ittifakı’ anayasayı değiştirecek sayıya (401) ulaşamadı ama 340 küsur vekille rahat çoğunluk sağladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan hem bu çoğunlukla parlamentoda, hem artık çıkarabileceği “Cumhurbaşkanı kararnamesi” ile çok geniş yetkilere sahiptir.
OHAL kalksa bile artık OHAL kararnamelerinin yaptığı kanun değişikliklerini Meclis’te değiştirmek mümkün olmayacak, ancak Anayasa Mahkemesi’ne gidilebilecektir.
Tabii bu son derece güçlü iktidarın tablosu; AK Parti ile MHP’nin anlaştığı konular için geçerlidir. Aralarında önemli bir ihtilaf çıkmasını beklemek de gerçekçi değildir.
Erdoğan’ın bürokrasi atamalarında MHP’yi gözetmeye devam etmesi, bakan atamalarında MHP’li isimlere yer vermesi beklenmelidir.
MİLLİYETÇİLİK FAKTÖRÜ
AK Parti ile MHP arasındaki ittifakın niye başarılı olduğunu iyi analiz etmek lazım. AK Parti’nin oy oranı yüzde 42’ye düştüğü halde MHP niye oy kaybetmedi? Bu konuda ayrıntı bulgular ve analizler gerekir ama ilk akla gelen, milliyetçilik ideolojisidir.
MHP taban çalışmalarında AK Parti’yi bu yönde etkiledikleri şeklinde bir propaganda yürütüyordu. Başarılı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ve Kandil operasyonları ile AK Parti’nin de kendi propagandasında eskisinden daha fazla milliyetçilik temalarına yer vermesinin MHP lehine de etkili olduğu düşünüyorum.
Nitekim AK Parti de MHP de seçim propagandalarında, ekonomik sorunlar üzerinde fazla durmadılar, “beka sorunu” vurgusuyla, hamasi hitaplarla milliyetçi duygulara seslendiler. AK Parti daha çok ekonomik sebeplerden 7 puan oy kaybetmiş olsa da MHP oy kaybetmedi, hatta kaybını telafi etti.
‘SOĞAN VE PATATES’
“Millet ittifakı”nı önümüzdeki günlerde yazacağım. Şimdilik: İYİ Parti’nin alelacele girdiği ilk seçimlerde ve karşısına konulan zorluklara rağmen yüzde 10 oy alması, Muharrem İnce’nin yüzde 30 oy alması küçümsenmemelidir. Gelecek seçimlerde daha ileriye veya geriye gitmeleri mümkündür.
Evet iktidar bloku seçimleri kazanmıştır, “soğan ve patates” gibi son derece olumsuz ekonomik şartlar altında kazandılar seçimleri: Seçmen çözerse yine bunlar çözer diye düşünmüş olmalı.
Türkiye’nin önündeki “kritik” konu ekonomidir. AK Parti bu yüzde 7 puanlık oyu kaybederken müttefiki MHP oy kaybetmedi, MHP ekonomiden sorumlu görülmedi.
Türkiye ekonomide hayli zor bir döneme giriyor; kemerler sıkılacak!
İktidarın, muhalefetin ve hepimizin önündeki en zorlu sınav olacak bu.
Paylaş