Paylaş
Burkay: Bursa’yı dünyanın üretim ve ihracat merkezi yapacağız
Hedef ihracatçı sayısını 10 binin üzerine çıkartmak
Bursa iş dünyası olarak 2022’yi nitelikli üretim ve ihracat yılı ilan ettiklerini açıklayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Hedefimiz daha fazla üyemizin ihracatçı olmasını sağlamak. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’mızı sadece bulunduğu coğrafyanın değil, tüm dünyanın en önemli üretim ve ihracat merkezi olarak konumlandırmak istiyoruz” dedi.
Dünyada pandemi, savaşlar, emtia milliyetçiliği ve yüksek enflasyon gibi sorunların içi içe geçtiği olağanüstü bir dönemin yaşandığını belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel ekonomide bütün dengeleri bozan ve insanlığın refahını tehdit eden bu süreçte, başta ABD, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerin bile son 40-50 yılın en yüksek enflasyon rakamlarını açıkladığını söyledi. Burkay, birçok ülkenin büyüme verilerini aşağı yönlü revize etmek zorunda kaldığını hatırlattı.
HAYAT PAHALILIĞI VE ENFLASYON
Türkiye’nin gerek tedarik zincirinde sunduğu avantajlar; gerekse artan maliyetler ve yaşanan tüm zorluklara karşın, üretim ve ihracatta her zamankinden de anlamlı bir başarı yakaladığını savunan Burkay, “Bu noktada gerek işletmelerimiz, gerek çalışanlarımız açısından en önemli mücadele alanımız tüm dünyada olduğu gibi ortaya çıkan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyondur. Başta enerji, hammadde ve lojistik olmak üzere önümüze çıkan yüksek maliyet sorunlarıyla mücadele ederken, rekabet gücümüzü koruyacak ve faaliyetlerimizi sürdürülebilir kılacak yeni destek mekanizmalarının da harekete geçirilmesi gerekiyor” dedi.
TEDBİRLER ÖNEMLİ
Devletin istikrarlı ve öngörülebilir bir yapıyı inşa etmek üzere uygulamaya aldığı tedbirlerin önemli olduğunun altını çizen Burkay, özellikle de piyasadaki dolarizasyonu engellemek adına atılan adımlar, kaynakların üretime, yatırıma, istihdama ve ihracata yönlendirilmesini sağlama amacı taşıdığını söyledi. Burkay, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasının mevcut zorlukların en az hasarla atlatılmasına da imkan sağlayacağını ekledi.
KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ
Mevcut konjonktürde menzili her ne kadar kısalmış olsa da öngörülebilir temeller doğrultusunda hayata geçirilecek olan her bir uygulamanın, ülke ekonomimizin istikrarlı bir yapıya kavuşmasına imkan sağlayacağını belirten Burkay, “Her şartta üretimi, nitelikli büyümeyi, istihdamı ve ihracatı artırmak zorunda olma bilinciyle hareket eden iş dünyası temsilcileri olarak ülkemizin proaktif politikalarla bu kriz dönemini de fırsata çevireceğine ve dünyanın yükselen ekonomileri arasında yer alacağına inancımız tamdır” dedi.
YENİ BAŞARI HİKAYELERİ İÇİN...
Mevcut sanayi kapasitesi ve değişen talep zinciriyle ihracatı 225 milyar dolarlık rekor seviyeye taşıdıklarının altını çizen Burkay, “Yılın ilk yarısındaki performansımız da bu yıl için belirlenen 250 milyar dolarlık ihracat hedeflerimize ulaşabileceğimizi gösteriyor. Bursa ise son birkaç yıldan bu yana 16 milyar dolarlık ihracat eşiğinde. Kapasite kullanım oranlarımızın yüzde 80’lere ulaştığı, kilogram başı ortalama ihracatımızın da 4,5 dolara yükseldiği bir süreçte, yeni bir başarı hikayesi yazmanın yolu, zenginliğin kaynağı olan üretim sahalarımızı geliştirmekten geçiyor. 10 bin 800 kilometrekarelik toplam yüz ölçümü içerisinde binde 8’lik payına rağmen Bursa ekonomisine yüzde 46 gibi yüksek düzeyde değer katan sanayimizin, planlı yeni üretim sahaları ve yeni nesil teşviklerle çok daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
ORTA İHRACAT TUZAĞINA TAKILIP KALDIK
Bugün 84 milyon nüfuslu Almanya’nın, yaklaşık 2 trilyon dolarlık ihracat yaptığını ifade eden Burkay, Almanya’da sanayi alanlarının toplam yüz ölçümüne oranının yüzde 4.44 olduğunu dile getirdi. Bu oranın İtalya’da yüzde 2,15, OECD ülkelerinde ortalama yüzde 2,5 olduğuna dikkat çeken Burkay, “Bursa’nın iki katından fazla sanayi alanları olmasına rağmen ihracatımızın yarısını yapan şehirler var. Bursa iş dünyası olarak bizler teknolojik dönüşümümüzü yaptık. Ancak son 3-4 yılda orta gelir sendromu gibi orta ihracat tuzağına takılıp kaldık. Bursa’mızı bu tuzaktan kurtarmak adına yeni yatırım alanları oluşturmalıyız. Bu nedenle ortak akılla mekânsal planlamayı hızla gerçekleştirmeliyiz” dedi.
NİTELİKLİ ÜRETİM VE İHRACAT YILI
Türkiye’nin üretim üssü Bursa’nın, 2022 yılının ilk 6 ayında 8 milyar dolara yakın ihracata imza attığını anımsatan Burkay, 200’e yakın ülke ve bölgeye ticaret yapıldığını kaydetti. Bu yılı BTSO’nun ‘Nitelikli Üretim ve İhracat Yılı’ ilan ettiğini belirten Burkay, çok sayıda fuar, alım heyeti ve yurt dışı programına imza attıklarını hatırlattı.
BURSA’YI EN ÖNEMLİ İHRACAT MERKEZİ YAPACAĞIZ
BTSO’nun, 50 bini aşkın üyesinden aldığı güçle Bursa iş dünyasının küresel arenadaki rekabetçiliğini arttırmak ve Bursa’yı Türkiye’nin en önemli ihracat merkezlerinden biri yapma amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Burkay, “Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında şimdiye kadar 200’e yakın yurt dışı fuar organizasyonuyla 7 binden fazla iş insanını buluşturan BTSO, Ticaret Bakanlığı ile birlikte düzenlediği sektörel ticaret heyetleriyle de firmaların ihracat yolculuklarına rehberlik etmeyi sürdürüyor” dedi.
1,5 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ
BTSO’nun iştiraki olarak faaliyetlerini sürdüren ve milli katılım yetkisine sahip kuruluşlar arasında yer alan Küresel Fuar Acentesi’nin (KFA Fuarcılık), yurt dışı iş gezisi ve fuar organizasyonlarındaki tecrübesini HOMETEX Uluslararası Ev Tekstili Fuarı ile farklı bir boyuta taşıdığını belirten Burkay, TETSİAD ile KFA Fuarcılık tarafından düzenlenen ev tekstilinde dünyanın en prestijli fuarlarından birisi olan HOMETEX’in, sektörün ulusal ve uluslararası oyuncularını 17-21 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da buluşturduğunu hatırlattı. Yerli ve yabancı 650’yi aşkın firmanın yeni ürünlerini fuarda sergilediğini anlatan Burkay, 5 günde 126 ülkeden 170 bin ziyaret yapıldığını belirterek, iş hacminin beklentileri aşıp, yaklaşık 1,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ekledi.
BEBE VE ÇOCUK SEKTÖRÜNDE İHRACAT ATAĞI
BTSO’nun, 2022 yılının ilk 6 ayında ihracata yönelik fuar organizasyonlarına ara vermediğini söyleyen Burkay, “2022’nin ocak ve haziran aylarında 2 kez düzenlenen Junioshow Fuarı, 38 binden fazla iş profesyonelini ağırladı. BTSO öncülüğünde Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen B2B organizasyonuna ise 35 ülkeden yaklaşık 600 yabancı alıcı katılırken, söz konusu etkinlikte katılımcı firma temsilcileri Bursalı sektör temsilcileriyle yaklaşık bin 500 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi” diye konuştu.
4 BİNDEN FAZLA ZİYARETÇİ
BTSO öncülüğünde Ticaret Bakanlığı ve UTİB işbirliğiyle düzenlenen Bursa Textile Show alım heyeti organizasyonunun da tekstil sektörünün ihracatına güç kattığını söyleyen Burkay, giysilik kumaş alanında bölgenin en büyük fuarına 4 binden fazla ziyaretçinin katıldığını ve 60 ülkeden yaklaşık 400 yabancı alıcının Bursalı firmalarla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydetti.
REKABETÇİLİK ARTIYOR
BTSO’nun Türkiye’de en fazla UR-GE projesini hayata geçiren kuruluş olduğunu söyleyen Burkay, “Bursa iş dünyasının uluslararası rekabetçiliklerini de güçlendirmeyi sürdürüyor. Yılın ilk yarısında işlenmiş gıda UR-GE temsilcileri Moskova’da, bebe ve çocuk, inşaat, kimya ve asansör sektörleri UR-GE temsilcileri Özbekistan’da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Paketli ev tekstili ve perdelik UR-GE temsilcileri İtalya’da; İnşaat UR-GE temsilcileri New York Build 2022 Expo’da; Makine UR-GE temsilcileri Avustralya’da; kauçuk UR-GE temsilcileri Almanya’da; Uzay Havacılık Savunma UR-GE üyeleri ise Fransa’da fuar ziyaretleri gerçekleştirdiler” dedi.
YATIRIM VE İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI
FİRMALARIN dış ticarette yol haritasını belirlemek üzere hedef ülkelerdeki büyükelçiler, ataşeler ve ticaret müşavirlerini ağırlamayı sürdürdüklerini hatırlatan Burkay, Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO’nun, ilk 6 ayda Birleşik Krallık, Arjantin, Bangladeş, Özbekistan, Güney Afrika, Dominik Cumhuriyeti, Bulgaristan, Hindistan, İran ve Rusya Federasyonu’ndan delegasyonları odanın hizmet binasında ağırladıklarını kaydetti. Burkay, bu görüşmelerde, ülkelerdeki ticaret ve yatırım fırsatları ile yapılacak işbirliği imkanlarını detaylı bir şekilde ele aldıklarını aktardı.
10 BİN İHRACATÇI HEDEFİ
Oda olarak üyelerinin dış ticaret hacmini artırmak ve kent ekonomisini daha da güçlendirmek için yoğun mesai harcadıklarını vurgulayan Burkay, ihracatı geliştirmeye yönelik çalışmalarla son 9 yılda 2 bin 900 yeni ihracatçı firmanın Bursa ekonomisine kazandırılmasına destek olduklarının altını çizdi. Bursa’da 6 bin 400 olan ihracatçı firma sayısını 10 binin üzerine taşımayı amaçladıklarını söyleyen Burkay, “Türkiye ekonomisinin yeni başarı hikayesinde üreticiler ve ihracatçılar en önemli rolü üstleniyor” diye konuştu.
BURSA BÜYÜRSE TÜRKİYE BÜYÜR
BURSA iş dünyası olarak 2022’yi nitelikli üretim ve ihracat yılı olarak ilan ettiklerini yineleyen Burkay, “2022 yılında düzenlediğimiz yeni nesil fuarların yanı sıra geniş katılımlı alım heyeti organizasyonlarımız sektörlerimizin ihracatına önemli katkılar sağladı. Hedefimiz daha fazla üyemizin ihracatçı olmasını sağlamak. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’mızı sadece bulunduğu coğrafyanın değil, tüm dünyanın en önemli üretim ve ihracat merkezi olarak konumlandırmak istiyoruz. ‘Bursa Büyürse, Türkiye Büyür’; inancıyla yeni projeler geliştirerek, her firmamızın potansiyelini daha da yukarı taşımak amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Paylaş