KRİZİN etkilerini azaltmak için açıklanacağı söylenen ekonomik destek paketlerinin arasında, bugün İzmir’de, önemli bir zirve başlıyor. Ana konunun, "KOBİ’lerde Dönüşüm" olarak belirlendiği, "Küresel Kriz Süreci ve Sonrasında Yeni Fırsatlar"ın da ele alınacağı "12. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi" önemli isimleri ağırlayacak.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu zirveyi, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ev sahipliğinde gerçekleştiriyor. İlknur Denizli başkanlığındaki İZSİAD’ın son dönemlerde oldukça etkin olduğunu görmemek mümkün değil. Umarım hep böyle gider.
İki gün sürecek zirve, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, SPK eski Başkanı Doç. Dr. Doğan Cansızlar, Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, TAV Holding CEO’su Dr. Sani Şener, Dünya Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Vasilis Masselos, Nortel Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay, Dünya Fütüristler Derneği Türkiye Başkanı Alphan Manas, Dimes Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren, İzmir Liman İşletmeleri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Satıcı gibi çok önemli konukları ağırlayacak.
Ama bu zirvenin ikinci gününde, daha önce bir yazımda belirttiğim, krizin fırsatları da getirdiğine dair önemli bir başlık da ele alınacak. Kriz sürecinde ve sonrasında yeni fırsatlar tartışılacak. Bana kalırsa, bu zirvenin en can alıcı, ufuk açıcı bölümü bu olacak.
Yıldızı parlayanlar
KOBİ’lerin masaya yatırılacağı, böylesine önemli bir toplantıda neden hükümetten kimse olmaz, anlaşılır gibi değil. Ama ağır bakan protokolü ve ardından koşan kalabalık, bürokrasi kokan insan kitlesini düşünüce, belki böylesi daha iyidir...
İşsizlik, durgunluk çığlıkları arasında hükümet nihayet KOBİ’lere destek amacıyla paket hazırlığına girdi. Destek paketinin bazı detayları medyaya yetkili kişilerce veriliyor ama daha somut bir şey yok. Bir gerçek var. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde son 1.5 ayda 17 firmanın kapısına kilit vuruldu, yaklaşık 3 bin 500 kişi işsiz kaldı. Bu toplantının diğer bir özelliği de Türkiye’de yıldızı parlayan 24 KOBİ’nin kendi faaliyetleri hakkında yapacağı sunumlar. Diğer KOBİ’lere krizle baş etme konusunda önemli
bir açılım getirebilir.
"Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ümüğümüzü sıktırmayız" denildi ama şimdi anlaşmak için elden geleni yapılıyor. İş bununla da kalmadı, dışarıya kaçan yaklaşık 70 milyar doları, içeriye giren doğrudan yabancı yatırımda yaşanan düşüşle de, hükümetin para için Amerikan Merkez Bankası FED’in kapısını çaldığı söylendi. Şu bir gerçek, paçayı kurtarmak için dış kaynağa ihtiyaç var. Belki, hükümetin ekonomi işleriyle ilgilenen bütün bakanları, harıl harıl bu dış kaynağı bulmaya çalıştıkları için gelemiyordur.