Kemeraltı ile ilgili durum malum; 2004 yılında 11 bin 700 olan kayıtlı esnaf sayısı 8 bin 200’e düşmüş. Dört yılda Kemeraltı esnafı yüzde 25 erimiş. Biz, sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim: Artık farklı bir şeyler düşünmenin, değişmenin zamanıdır.
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, çarşının bugüne gelmesinin nedenini, ekonomik kriz, hipermarketler yasasının çıkarılmaması, yerel yönetimlerin kapalı pazaryerleri açması, işporta ve çığırtkan sorununa çözüm bulunamaması olarak özetliyor ve ekliyor, "Bu yıl sonuna kadar, yaşanan toplu kapatmalarla esnaf sayısı 7 bine düşecek."
Şimdi, gözlerinizi kapatın, Kemeraltı’nın tam ortasında olduğunu düşünün ve gözlerinizi açın; ilk görüntü, tarihi sıfatından uzak, eski görünümlü, yıkık dökük yapılarla, bu yapıların altında, Türkiye’nin az gelişmiş illerindeki pazarları andıran bir dükkan düzeni, önlerine asılmış veya dizilmiş giysiler ve ayakkabılar... Birkaç restore edilmiş, gezmeye değer han ve bir o kadar yıkık dökük, içine girmeye korkacağınız han daha... Kenarda veya yolun ortasında tezgah açmış bağıran işportacılar... Dükkanın önünde durmuş komşusu ile sohbet eden ya da gelen geçene bakan esnaf ve çıraklar... Bu tablo, ki bir çok eksik var tabloda, mevcut haliyle belki geçmişte iş yapardı ama gelişen İzmir’in günlük yaşantısında tarih olma yolunda hızla ilerliyor.
İzmir gelişti, ya çarşı?
İzmir, Türkiye’nin en gelişmiş ilerinden biri. Bu değişim içersinde artan eğitim ve gelir düzeyi, buna bağlı olarak değişen ihtiyaçlar; bu ihtiyaçların doğurduğu alışveriş merkezleri (AVM), yeni trend outletler. Bunlar ürün profiline bakıldığı zaman, Kemeraltı’nın erimesine yardımcı olan, gelişen İzmir’in ihtiyaçlarından oluşan unsurlar. Şu anda, yaklaşık 230 bin metrekareye kurulu 13 AVM mevcut ve yedi tane de proje var. Yani, 13 AVM’ye için her bin kişiye yaklaşık 66 metrekare düşüyor.
Kemeraltı’nın ziyaretçi profiline bakıldığında ise, yüksek veya orta gelir gurubundan bahsetmek imkansız. Nostalji için şöyle yılda, belki 2 yılda bir içinden geçip gidenler hariç, Kemeraltı müşterilerinin büyük çoğunluğunu alt gelir grubu ve orta yaş üzeri kişilerden oluşuyor. Yani, ucuz düşüncesi ile Kemeraltı’ndan alışveriş yapan bu grubun arkadan geleni de pek yok.
Şimdi, malumun olmasını beklemek mi lazım, yoksa Kemeraltı’na yeni bir konsept düşünmek mi?