Paylaş
Tıp dilinde ‘vajinit’ olarak adlandırılan vajinal enfeksiyonlar, vajina dokusunun çeşitli etkenlerle (bakteri, parazit, mantar ve virüsler) enfekte olması veya vajinal floranın bozulması yüzünden bazı yararlı bakteriler tarafından iltihaplanması durumunu ifade eder. Buna bağlı olarak vajinal enfeksiyonlar oluşur. Vajinal enfeksiyonlarda etken ya vajina içerisinden ya da dışarıdan çeşitli yollarla gelen mikroorganizmalardır.
VAJİNAL ENFEKSİYON NEDEN OLUR
Birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Vajinal enfeksiyona neden olan başlıca faktör, vajinal floradaki değişimlerdir. Vajinal flora, vajina içindeki bakteri-mikroorganizma dengesini sağlar. Dengenin bozulması halinde istenmeyen bakteri, mantar ve virüsler vajinayı enfekte edip enfeksiyona yol açabilir. Vajinal enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kötü kokulu vajinal akıntı.
- Cinsel birleşme sırasında ağrı.
- Vajina etrafında kızarıklık
- Vajinada yanma hissi
- İdrar yaparken oluşan ağrı
VAJİNAL ENFEKSİYONLARIN TEDAVİSİ
Vajinal enfeksiyonlar çoğunlukla parazit ya da bakteriler yüzünden oluştuğundan tedavi için genellikle antibiyotikler, lokal uygulanan fitillerden faydalanılır. Mantar enfeksiyonlarında ise antimantar tedavileri, hap, fitil ve krem birlikte kullanılır. Viral faktörlere bağlı oluşan enfeksiyonlarda ise tedavi çok uzun ve karışıktır, mutlaka tecrübeli hekimlerce yapılmalıdır, bazen antiviral ilaçlara bile başvurulur. Sağlıklı günler dilerim...
Paylaş