Rahim sarkması

Sevgili Hürriyet okurları... Zaman zaman köşemden sizden gelen sorulara da yanıt veriyorum. Bu hafta rahim sarkması soruları üzerine bu konuyu ele aldım.

Haberin Devamı

50-79 yaş arasındaki kadınların çoğunda bir dereceye kadar rahim sarkması görülebiliyor. Zamanla doğum, çoğul gebelik, ilerleyen yaş, sigara kullanımı, ağrı kaldırma, sürekli devam eden öksürük, kilo alıp vermeler neticesinde bu dokular zayıflayabilir ve rahim bulunduğu yerden aşağı kayabilir yani sarkabilir. Rahim sarkması ilk başlarda hastanın günlük hayatını olumsuz etkilemez ve sadece jinekolojik muayenede anlaşılabilir. Ancak durum ilerledikçe oldukça rahatsız edici bir soruna dönüşebilir ve kadının günlük yaşantısında ciddi sorunlara yol açabilir. Rahim sarkması teşhisi için detaylı jinekolojik muayene olunması gerektiğini hatırlatayım.

Rahim sarkması

Haberin Devamı


RAHİM SARKMASI NEDİR?

Rahim sarkması, leğen kemiğinin iç kısmında bulunan ve çeşitli bağ dokuları tarafından tutulan rahmin zamanla aşağı doğru kaymasıdır. Doğum, çoğul gebelik, kronik öksürüğe neden olan rahatsızlıklar, östrojen miktarındaki azalma ve aşırı kilo gibi nedenler bu bölgede bulunan bağ dokularının zayıflamasına ve rahmi tutamayacak hâle gelmesine sebep olabilir. Rahim sarkmasının belirtileri, hastalığın şiddetine göre ortaya çıkar. Hafif vakalarda pesser adı verilen halka ve fizik tedavi egzersizleri, ileri vakalarda ise histerektomi yani rahmin alınması ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.


KARŞILAŞILAN BELİRTİLER

İdrar yapamama ya da idrar kaçırma. Bağırsak hareketlerinde ve tuvalet düzeninde değişmeler. Vajinal kanama. Belin altında ağırlık ve ağrı hissi. Vajinal akıntının artması. Cinsel ilişki sırasında ağrı. Vajinadan bir şey düşüyormuş gibi hissetmek.

Rahim sarkması


NEDENLERİ NELERDİR?

Rahim sarkması, doğum yapmış kadınlarda daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Bebeği taşıyan rahim ağırlaştıkça, askı görevi gören bağ dokuları da zayıflar. Aynı zamanda genetik faktörler de bu dokuların çabuk zarar görmesini etkileyebilir. Doğum dışında hastanın yaşam tarzı da rahim sarkmasını hızlandırabilir. Özellikle, sürekli ağır kaldırmak zorunda olan, kronik kabızlık sorunu olan kadınlarda rahim sarkması daha fazla görülmektedir. Rahim sarkmasının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz. Obezite ya da aşırı kilo. Kronik öksürüğe neden olan rahatsızlıklar. Kabızlık. Genetik faktörler ya da doğumsal travmalar. Doğum, çoğul gebelikler. Birden fazla doğum yapmış olmak. Östrojen miktarında azalma (özellikle doğum sonrası). İri bebek doğurmak. Pelvis operasyonları.

Haberin Devamı


TEDAVİ VE TEŞHİS

Rahim sarkması tedavi edilmezse bağırsak ile ilgili sorunlara ve mesane sarkmasına neden olabilir. Rahim sarkması nedeniyle idrar yapmak imkânsız hâle gelebilir ya da hasta sürekli tuvalete çıkabilir. Rahim sarkması tedavisinde seçilecek yöntemde, rahatsızlığın derecesi önemlidir. Jinekolojik muayene sırasında yapılan görüntüleme testleri ile rahim sarkması teşhis edilebilir. Rahim sarkmaları tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi son derece olumsuz etkilenir. Rahat oturamaz ve cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissi duyar. İdrar kaçırma gibi problemler yaşanır. Kişide ülser gibi birçok sağlık problemine sebebiyet verebilir.

Yazarın Tüm Yazıları