Paylaş
Ağrı tedavisi çok geniş bir kavramdır ve vücudumuzun herhangi bir yeri ağrıdığında kimimiz ilaca başvurur, kimimiz direk doktora gider. Günümüzde artık birçok hastanede ağrı merkezleri kurulmakta ve çeşitli alternatif tedaviler sunulmaktadır. Bunlardan biri olan kuru iğne tedavisi, fibromiyalji ve kas kasılmalarına bağlı ağrıların tedavisinde son dönemde çok sık kullanılmaya başlandı. İntramuskuler stimülasyon (İMS) olarak da bilinen kuru iğne tedavisi ilk olarak Kanada’da uygulanmaya başlayan, ameliyatsız ve ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olup kronik kas ile iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrıların tedavisinde uygulanır. Konuyla ilgili Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Yasemin Soytürk, şu bilgileri verdi.
OLUŞAN KAS DÜĞÜMLERİNİ ÇÖZER
Kuru iğne, ağrıyı azaltmak ve miyofasiyal tetik nokta dediğimiz kas düğümlenmelerini çözmek için kas içine steril, tek kullanımlık, ince bir filament iğnenin yerleştirilme tekniğidir. Çoğunlukla bu işlem için akupunktur iğneleri kullanılır. Kaslar bazen tetik nokta adı verilen düğümlü alanlar geliştirir. Bu tetik noktalar oldukça hassastır ve dokunulduğunda ağrılı olabilir. Bunlar ayrıca vücudun başka bir bölümünü etkileyen ağrıya da neden olur. Kuru İğne tedavisinde ince iğneler tetik noktalarına doğru itilir.
DOKUYU UYARMAK İÇİN KULLANILIR
İğneler, ilaç enjekte etmek için değil dokuyu uyarmak için kullanılır. Kuru iğne tedavisi sırasında hasta kasta ağrı ve seğirme hissedebilir. İğneler hastalığa bağlı olarak daha kısa veya daha uzun süreler boyunca derin veya yüzeysel olarak yerleştirilebilir. Daha kısa süreler iğnenin saniyeler içinde kasta kalacağı, uzun sürelerin ise 10 ila 15 dakika olabileceği anlamına gelir.
FITIKTAN BAŞ AĞRILARINA KADAR
Eklem problemleri, fıtıklar, tendinit, migren ve gerilim tipi baş ağrıları, çene problemleri, kireçlenmeler, boyun, sırt ve bel ağrıları, kol ve bacak ağrıları gibi pek çok kas iskelet ağrılarında etkilidir. Kuru İğne, egzersiz, manuel terapi, nöral terapi, fizik tedavi gibi genel bir tedavi planının parçası olabilir veya tek başına da uygulanır.
AKUPUNKTURDAN FARKLIDIR
Kuru iğne, aynı zamanda enerji meridyenlerini engellemeye ve vücut sistemi içinde denge oluşturmaya yardımcı olan akupunkturdan farklıdır. Akupunktur vücudun ve bedensel organların etrafındaki enerji akışını ele almak üzerine odaklanırken, Kuru İğne ağrı ve sakatlığa yol açan belirli bir tetik noktasını uyarmaya odaklanır.
Paylaş