Paylaş
Sadece Atatürk Organizede yaklaşık 40 bin kişi çalışıyor. Bu sanayi bölgelerinde kurulu fabrikalarda BMW’den Jaguar’a otomotiv devleri için janttan, vites kutusuna yüzlerce çeşit yan sanayi malı, Zara’dan, Mango ve Boss’a dünya markaları için gömlek, takım elbise gibi onlarca çeşit hazır giyim ve tekstil ürünü üretiliyor.
Şimdi dikkat. Robotlar Türkiye’deki yüz binlerce sanayi işçisinin işini çalmaya hazırlanıyor. Daha önce üretimlerini maliyetlerin düşük olduğu ülkelere kaydıran ünlü markalar geri dönüş hazırlığında. Bu kuruluşlar yapay zeka ve robot yatırımlarını artırdıkça Türkiye gibi işgücünün ucuz olduğu ülkelere ihtiyaçları azalıyor.
İşçinin saati 49, robotun 4 dolar
Rakamlar çok açık. Foreign Policy dergisinde yer alan bir araştırmaya göre Almanya’da sanayide çalışan işçilerin saat ücretleri ortalama 49 dolar. Fransa’da 43 dolar. Çok üstün özellikleri olmayan vida sıkan, boya yapan , dikiş diken sıradan bir robotun saat ücreti ise sadece 4 dolara denk geliyor. Bu durum doğal olarak robot kullanımının hızla yaygınlaşmasına yol açıyor.
Sanayide robot kullanımının yoğunluğunu belirleyen ölçümlere göre Almanya’da 2016 yılında her 10 bin işçiye karşılık gelen kurulu robot sayısı 309’du. Bu rakam İsveç’te 223, ABD’de ise 189 oldu. Robot kullanımı bir yılda ABD’de yüzde 7, İsveç’te yüzde 5 ve Almanya’da yüzde 3 arttı. Önümüzdeki 10 yılda ise ABD’de sanayide robot kullanımının ikiye katlanması bekleniyor.
En çok tekstil, otomotiv etkilenecek
Araştırmalara göre robotlaşma en çok tekstil, otomotiv, elektronik gibi sektörleri etkiliyor. O nedenle uzun yıllardan beri ucuz işgücü ve düşük maliyet nedeniyle gelişmekte olan ülkelere kaydırılan yatırımların ülkelerine geri dönmesi bekleniyor.
OECD’nin hazırladığı bir rapora göre ise; robotlaşma ve yapay zekadan en fazla Türkiye, Yunanistan, Litvanya gibi ülkeler ile Güneydoğu Asya’daki ucuz işgücüne dayalı Endonezya, Vietnam, Sri Lanka gibi ülkeler etkilenecek.
Kısacası biz içeride dövizdeki dalgalanmalar, dışarıda Trump’ın tweetleriyle boğuşurken su gibi akıp giden zamanda beş 10 yıla kadar bambaşka bir dünyada yaşıyor olabiliriz. İzmirli sanayiciler de herhalde dünyadaki gelişmelerin sektörlerindeki etkilerini gözleyip 3, 5 , 10 yıllık planlarını hazırlıyordur.
Sanayi tarihi zaman içinde bazı sektörler inişe geçerken yenilerinin yükselişinin örnekleriyle doludur. Örneğin e- ticaretin yayılmasıyla insanların mağaza dolaşma yerine cep telefonuyla alışverişe başladı. Bu gelişme perakende sektöründe ve mağazacılıkta köklü değişiklimlere yol açıyor. Buna karşılık cep telefonuyla satın alınan ürünleri tüketiciye ulaştıran lojistik sektörü parlak günler yaşıyor.
Bir başka yazı konusu olsa da, Türk sanayininin robotlar ve yapay zekanın vereceği zarardan kurtuluşunun tek yolunun eğitim olduğunu belirtelim. O nedenle EGEV gibi kuruluşların KOBİ’leri Endüstri 4.0’a hazırlamak için danışmanlık ve eğitim çalışmalarına başlamaları önemli.
Paylaş