Ege Bölgesi’nin şarap ambarı olarak bilinen Denizli’de sektör ilk kez bilimsel çalışma ile masaya yatırılacak. Çalışmaların sekreteryasını yürüten Kimya Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Ömer Duysal ile üzümcülük ve şarap imalatını konuştuk.
Denizli’deki bağcılık ve şarapçılığı anlatır mısınız?
Denizli Ege Bölgesi’nin ’üzüm ambarı’ sayılır. İlimizde 31 tane şarap firması faaliyette bulunuyor. Bu firmaların hepsi önemli markalar. Türkiye büyük bir üzüm üreticisi ama sektördeki sıkıntılar da devam ediyor, özellikle Özel Tüketim Vergisi çok yüksek. Şu anda sadece Denizli bölgesinde 20 bin ton kayıtlı, üretim gerçekleşiyor. Ama kayıt dışı üretimde bulunuyor. Bu elbette ki firmaların rekabet gücünü azaltıyor. Bu sorunun giderilmesi için bakanlarımıza, bölge milletvekillerimize devamlı sorunları iletiyoruz. Türkiye isterse bugün Fransa’dan bile daha kaliteli şarap üretip bunu dünyanın bir çok ülkesine ihraç edebilir. Yeter ki hükümetimiz bu sektöre el atsın. Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz bağcılık sempozyumunda alınacak kararları hükümetimize ve ilgili bakanlarımıza ileteceğiz.
1954 Uşak doğumlu Ömer Duysal, ilk, orta ve lise öğrenimini Afyon’un Sandıklı İlçesi’nde tamamladı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitiren Ömer Duysal bir yıl önce Kimya Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi oldu. Duysal, evli ve iki çocuk babası.
Bilimsel destek
Sempozyumdan kısaca bahseder misiniz?
Denizli Kimya, Gıda ve Ziraat mühendisleri odalarının ortaklaşa hareket ettiği 1. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu organize ettik. Bu sektöre destek verme anlamında bir bilimsel çalışma olacak. 6 Kasım günü başlayacak olan bu sempozyum 3 gün devam edecek. Sempozyuma büyük bir katılım bekliyoruz. 3 bin kişiye davetiye çıkardık. Çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerini de konuşmacı olarak davet ettik. Hatta TBMM’nde bu sektörde daha önce bilimsel çalışma yapmış milletvekillerimizi de konuşmacı olarak davet ettik. Üç odanın genel merkezleri de bize destek verdi. Sempozyumda hem üzüm üreticileri, hem de bağcılık sektörünün içindeki şarap üreticileri de sorunlarını anlatacak. Kayıt dışından çıkarılması için sektörün mutlaka ekonomik anlamda desteklenmesi gerekiyor. Biz Türk üreticileri olarak dünyanın en iyi şaraplarını üreteceğimizi inanıyoruz.