10 Temmuz 2008
FOSİL enerji kaynaklarının sınırlılığı ve pahalılığı gibi etkenler, elektrik enerjisini gelecekte insanlık için bugün olduğundan çok daha büyük bir öneme sahip kılabilir. Geçtiğimiz günlerde yapılan yüzde 21 zamdan sonra ülke gündemine bir kez daha oturan elektrik enerjisi hakkında, Muğla Üniversitesi ile alternatif enerji kaynakları konusunda çalışmalar yürüten Deniz Kozalı ile konuştuk.
Türkiye enerji konusunda doğru adımlar atıyor mu?
Türkiye, uzun yıllardır belirgin ve uzun vadeli bir enerji politikası belirlemekte sıkıntı çekiyor. Birincil enerji kaynaklarında yüksek oranda dışa bağımlı bir ülke konumuna geldik. Ekonomik krizler ve enerji piyasasının serbestleştirilmesinde yaşanan gecikmeler kalıcı bir politikanın oluşturulmasını daha da yavaşlattı. Tüm bunlara karşın Avrupa Birliği’ne üyelik süreciyle başlayan reformlar, son yıllarda enerji piyasasında özellikle serbestleşme yolunda bazı adımların atılmasını sağlamış olsa da tam rekabetçi bir serbest piyasa hedefi henüz gerçekleştirilmiş, şeffaflık henüz tam olarak sağlanabilmiş değil. Türkiye’de, doğayla barışık, sürdürülebilir bir enerji sisteminin enerji politikalarındaki olmazsa olmaz unsurlardan biri haline gelmemiş olması büyük bir sorun. Son yıllarda giderek artan çevre bilinci, halkın temiz enerji talebini politik olarak dile getirmesine neden oluyor ve bu olumlu bir gelişme. Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeli oldukça yüksek. Özellikle elektrik üretimini ele alırsak, başta rüzgar olmak üzere, güneş ve biyokütle kaynakları adeta el değmemiş durumda.
Jeotermalin potansiyeli yüksek maliyeti az
Peki jeotermal enerji konusunda düşünceleriniz?
Jeotermal enerji gibi birçok yenilenebilir enerji kaynağı sadece elektrik üretiminde kullanılmıyor. Dünyanın en iyi 7. jeotermal potansiyeline sahip Türkiye’de, doğal gazla ısınmanın en büyük alternatifi olarak jeotermal enerji öne çıkıyor. Jeotermal merkezi ısıtma sistemlerinin toplam yatırımının doğal gaza göre yüzde 50 daha ucuz olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin hem dışa bağımlılığını azaltacak hem de ekolojik dengesini bozmayacak olan yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliği potansiyelinin planlı bir şekilde değerlendirilmeye başlanması gerekiyor. Türkiye’de bugün binaların metrekare başına düşen enerji tüketimi 60 ile 120 kilovat/saat. Oysa Almanya’da bu rakam 30 ile 70 kilovat/saat.
Kimdir?
1961 Aydın doğumlu olan Deniz Kozalı, ilk ve orta öğrenimini bu kentte tamamladı. Astsubay okulu mezunu olan Deniz Kozalı, uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde özel istihbarat dairesinde önemli görevler üstlendi. 2000 yılında emekli olan Kozalı, Muğla Üniversitesi ile rüzgar enerjisi konusunda ortak görevler yürütüyor. Kozalı, evli ve iki çocuk babası.
Yazının Devamını Oku 3 Temmuz 2008
MUĞLA’nın tatil cenneti Marmaris’te geçtiğimiz hafta sonu kábus yaşatan orman yangını, bir kez daha kendisini hatırlattı. Muğla-Aydın Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın’la orman yangınlarını, alınacak olan ve alınan tedbirleri konuştuk. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarla bu yılı orman yangınları açısından kıyaslar mısınız?
Bu sezon gerçekten geçtiğimiz yıla oranla daha şanslı konumdayız. Geçtiğimiz sezonda 147 yangın çıktı ve 634 hektar alanı maalesef kaybettik. Bu sezon ise 112 yangın çıktı ve kayıp orman alanımız 40 hektar. Alınan önlemler gerçekten yerinde oldu. Bilinçli toplumlarda orman yangınlarına yer yoktur. Örneğin son Marmaris orman yangınında sabotaj ihtimali sıfır noktasında. Daha doğrusu Marmaris yangını kayıtlara faili meçhul olarak geçti.
Orman yangınlarını nasıl önleriz?
Orman yangınlarını önlemek için devamlı olarak bilinçlendirme çalışması yürütüyoruz. Örneğin orman köylerinde eğitim çalışması yapıyoruz. Gerçekten bu tür eğitim çalışmalarının etkili olduğu görülüyor. Orman köylümüzde yangınlara karşı çıkıyor. Şu anda Muğla yöresinde bir milyon hektarlık bir orman alanına sahibiz. Bu özellikle bölge halkı için çok büyük şans. Gerçekte son Marmaris-Armutalan yangınında halkımızın ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha gördük. Her geçen gün halkımız orman yangınlarına karşı daha duyarlı davranıyor. Her geçen gün orman yangınları daha da azalacak, biz buna inanıyoruz.
BU SEZON TEK EKSİK UÇAK
Yangınlar ile mücadelede yeterli kadro ve teçhizat var mı?
Bu konuda geçen yıla oranla biraz daha talihsiz konumdayız. Gerçi orman yangını ile mücadele eden personel sayımız aynı. Yangınlara bin 400 işçi ile müdadele ediyoruz. Ayrıca 86 arazöze sahibiz. Bunların 4 tanesi 14 tonluk su tankeri konumunda. 3’ü kiralık 4 helikopterimizle orman yangınına müdahale ediyoruz. Bu sezon sadece uçağımız bulunmuyor. Tek eksiğimiz de bu zaten. Muğla’nın yüzde 68’i orman alanı ile kaplı. Bu hem dikkatimizi bu yöne çekiyor, hem de mücadelede daha özverili çalışmamızı sağlıyor. Aydın’da ise yüzde 50 oranında bir orman alanımız bulunuyor.
Yazının Devamını Oku 26 Haziran 2008
MANİSA’nın Salihli İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, kentte büyük bir dönüşüm yaşandığını belirterek, "Jeotermal enerji konusunda oldukça iddialıyız" dedi. Başkan Okay ile kentteki dönüşümü konuştuk. >> Salihli’de neler değişti?
Salihli her konuda şanslı bir ilçe. Nüfusumuz 100 binin üzerine çıkıyor artık. Artan nüfusla birlikte insanların ihtiyaçları da artıyor. Yaşanılır bir kent için yeşil alanları artırmamız gerekiyor. 2004’ten beri bu konuda AB normlarının üzerine çıktığımızı ifade edebilirim. Salihli’de yeşil alanı, parkları bol olan bir kentte yaşıyoruz. 2004’te 183 bin metre kare yeşil alanı olan Salihli şu anda 233 bin metre kare yeşil alanı olan bir kent oldu. Salihli yerel halkı ile de özel bir önem taşıyor. Türkiye’nin bir aynası da Salihli’dir. Salihli’de Kazak Türkleri ile Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımız etle tırnak gibi yaşıyor. Kentli olmanın, kent bilinci taşımanın mutluluğu içindeyiz. Ayrıca isli köfte olarak bilinen odun köftemizle de turistlerin gözdesi olma yolundayız. Salihli aile yapısı olarak da köklüdür ve örnektir. Anne baba, çocuk, torun hep birlikte yaşar. Hastalıkta sağlıkta hep birlikteyizdir. Salihli bu geniş aile yapısı ile Türkiye nin bir çok iline ve ilçesine örnek olacak konumdadır.
12 bin konutluk yatırım yapıldı
>> Jeotermal enerji konusunda ne durumdasınız?
Bu konuda büyük yatırım gerçekleştirildi. Salihli jeotermal enerji konusunda bir hayli şanslı bir ilçedir. Şu anda 12 bin konuta jeotermal enerji verecek bir yatırım gerçekleştirdik. Jeotermal enerji oldukça pahalı bir enerji. Belediyenin imkanları ile şu anda 6 bin konuta enerji verebiliyoruz. Elektrik enerjisi, merkezi ısıtma, sera işletmeciliği ve sanayi alanlarında kullanılabilecek olan jeotermal enerjiye büyük özen gösteriyoruz. Ege Bölgesi’nde, doğayı kirletmeyen bir enerji olan jeotermal enerji potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
’Şiir İkindileri’ halkla bütünleşti
>> Peki sanat?
Sanata ve kültürel aktivitelere çok büyük önem veriyoruz. Şiir İkindileri etkinliğimiz bu yıl 39. kez gerçekleşti. Her yıl ilkbahar ve sonbaharda düzenlediğimiz şiir ikindileri etkinliğimize Türkiye’nin hatta Avrupa’nın bir çok ünlü şairi katıldı. En son etkinliğimize ise Fikret Hakan, Nihat Behram ve Ülkü Tamer geldi. Biz belediye olarak sanatsal etkinliklere büyük önem veriyoruz. Şiir İkindileri artık Salihli Belediyesi ve halkı ile bütünleşti. Salihli insanı sanatsal ve kültürel etkinliğe çok yatkın. Zaten onların desteği olmasa biz bu konuda başarılı olamazdık.
Yazının Devamını Oku 19 Haziran 2008
BALIKESİR’in Ayvalık İlçesi, belediyenin öncülüğünde örnek bir çalışma yürütüyor. 16 yıldan bu yana engellilere yönelik çabalarını yoğunlaştıran Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, yıllar önce hizmete giren engelliler eğitim merkezini dünyaya açmayı hedefliyor. Başkan Türközen ile engellilere yönelik çalışmaları ve yeni projeleri konuştuk.
Engellilere yönelik projenizden bahseder misiniz?
Bu yıl 16’ncısını organize ettiğimiz engelliler haftasında Türkiye’nin dört bir tarafından gelen konukları ağırladık. Biz Ayvalık Belediyesi ve halkı olarak ülkemizde tarihi bir misyonu üstlendik. Kentimizi bu konuda yeterli görüyoruz. Belediyemizin engellilere yönelik basketbol takımı var. Oldukça da iyiler ve başarılı durumdalar. Bu kardeşlerimize yönelik eğitim merkezimiz var. Merkezimizde 16 öğrencimiz bulunuyor. Çok kaliteli öğretmenlerimiz eşliğinde okuma yazma öğrendiler. Daha sonra ise el becerilerini geliştirdiler. Belki de ileride el becerisi ile çok iyi yerlere gelecek olan engelli kardeşimiz merkezinden çıkacak. Yeter ki onlara sahip çıkalım. Bu konuda herkese büyük görev düşüyor.
Hep birlikte sahip çıkmak zorundayız
Engellilere yönelik örnek bir çalışma yürütüyorsunuz. Düşünceleriniz?
Engelli vatandaşlarımız bizim içimizde yaşayan insanlar. Onlara hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Maalesef toplumumuz engelli vatandaşlarımıza çok adil davranmıyor. Bazı aileler engelli çocuklarını toplum içine çıkarmıyor. Onlar bunu psikolojik bir sıkıntı gibi görüyor. Halbuki böyle bir durum yok. Engelli çocuklarımızın da sokağa çıkmaya, yaşıtları ile oynamaya hakkı var. Onları topumdan ayrı tutamayız.
Kimdir
Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen 1957 yılında Balıkesir Ayvalık’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ayvalık’ta, üniversite eğitimini Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu İşletme Bölümü’nde tamamladı. 25 yıldan bu yana serbest Mali Müşavir olarak görev yapan Türközen, Ayvalıkgücü futbol takımında yöneticilik ve Serbest Sanayii ve Ticaret Odası meclis üyeliği görevlerinde bulundu. Türközen, evli, iki çocuk babası.
Yazının Devamını Oku 12 Haziran 2008
DENİZLİ’de açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı alışveriş merkezi Forum’un çalışma ruhsatı iptal ediliyor. Yıllar önce kullanım hakkı Denizli Belediyesi'ne geçen bölge, sadece sosyal tesisler için kullanabilecekti. Ancak Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası, bu alan için 4 ayrı dava açtı ve davaların hepsini de kazandı. TMMO Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aydın Yücel ile son gelişmeleri konuştuk.
Forum'un bulunduğu alan nasıl bir an da bilmeceye dönüştü?
Bizim TMMO olarak Forum Alışveriş Merkezi ile hiçbir sorunumuz yok aslında. Bu alan yıllar önce Denizli Belediyesi’nin imar uygulamaları ile hak sahiplerinden bedelsiz olarak alındı. Hak sahiplerine de başka alanlardan yer gösterildi. 18. madde uygulaması kapsamındaki bu alan sadece sosyal tesisler ve park alanı olarak kullanılabilir. Daha önceki belediye başkanları da zaten bu alanda bu tür eylemler içinde bulundu. Ancak son yönetim bu alanı önce meclis kararı ile belediye mülkiyetine geçirdi. Ardından ise yine ikinci bir meclis kararı ile bu alanı ticari alan ilan etti. Daha sonra satışı gerçekleştirdi. Biz bugünkü belediyeyi bu konuda uyardık. Bu alanın mülkiyet sahiplerinin haklarının hala geçerli olduğunu, bu alandan bu insanların bedelsiz olarak ayrıldıklarını söyledik. Düşüncelerimize itibar etmediler. Bunun üzere Denizli İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Açılan 4 ayrı dava da belediye aleyhine sonuçlandı. Böylece o bölgeden bedel almaksızın ayrılan vatandaşlarımızın da hakkını korumuş olduk.
Harita mühendisi genel sekreter
1966 Denizli doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Denizli'de yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Fakültesini bitirdi. TMMO da 10 yıldan buyana aktif görev alan Aydın Yücel iki yıldan bu yana da Genel Sekreterlik görevini yürütüyor, Aydın Yücel evli ve bir çocuk babası.
Belediye uyarılarımızı dikkate almadı
Forum Şirketi buraya yüklü miktarda para harcadı. Son durum ne olacak?
Olacak olan yasalar çerçevesinde olacak. Belediye mahkeme kararlarının kendisine tebliğ edilmesinden bir ay sonra buradaki firmaların tümünün işletme ruhsatlarını iptal etmek zorunda. Bu arada onlarda elbette ki yargı yoluna gidebilir. Ama bu girişimler de nafile olacak. Gerçek hak sahipleri bulunurken bu alanı hiç kimse belediyeye devredemez. Burada gerçek anlamda bir usulsüzlük yapılmıştır. Bunu da yapan belediye yönetimi ve meclis üyeleridir. Mahkeme kararları kesindir ve uygulanmaması halinde görevi kötüye kullanma durumu ortaya çıkacaktır. Biz davamızın haklılığının farkındayız ve bu alanın mutlaka kentin nefes alması için park ve sosyal tesisler haline getirilmesini sağlayacağız. Oraya bir çok firma geldi ve yatırım yaptı. Bu bizi de üzer. Belediye yönetimi bizim uyarılarımıza hiç kulak asmadı. Sonucuna da katlanacaktır.
Yazının Devamını Oku 22 Mayıs 2008
Aydın'ın Umurlu Beldesi'nde bu yıl 19'uncusu organize edilen geleneksel erik festivali yöredeki tarım üreticilerine moral verdi. Umurlu’nun Demokrat Partili Belediye Başkanı Hasan Sarı ile tarımın durumu ve Umurlu’ya getirilen hizmetler hakkında konuştuk.
Umurlu’dan bahseder misiniz?
Menderes Havzası'nda Cevizli Dağı'nın eteğinde kurulmuş bir kent. Kuruluşu Haçlı Seferleri'ne kadar uzanıyor. Belediyemiz ise 1912 yılında kuruldu. Yöremiz bugünkü ismini Aydınoğulları hükümdarı Umurbey'den almıştır. Dağlarında yağ, ovasında bal akan bir kente sahibiz. Dağlık bölgelerinde zeytin, kestane ve incir yetişir. Ovada ise erik üretimi ile bölgede birinci sıradayız. Kısacası Umurlu, tarihi dokusu ve tarımsal potansiyeli ile önemli bir beldedir.
1953 yılında Umurlu’da dünyaya gelen Hasan Sarı, ilk ve orta öğrenimini Umurlu’da, lise öğrenimini ise Aydın Sanat Okulu’nda tamamladı. Daha sonra Umurlu’da ticaret hayatına atılan Hasan Sarı, son dönemde DYP’den belediye başkanı olarak seçildi. Halen Demokrat Partili olan Hasan Sarı evli ve bir çocuk babası.
Üretici ihracat için desteklenmeli
Bölge tarımı ne durumda?
Bölgede üreticinin oldukça mağdur durumda olduğunu söyleyebiliriz. Bölgemizde öncelikli ürünümüz erik. Daha sonra zeytin, incir ve kestane geliyor. Toptancı haline günde 300 ton erik giriyor. Üreticimiz tamamen iç piyasaya çalışıyor. Halbuki biz önümüzdeki dönemde ihracat için çaba harcayacağız. İhracat potansiyelimiz şu anda yok denecek kadar az. Bu nedenle üreticilerimizin birleşmelerini istiyoruz. Belediye olarak da bu konuda öncülük edeceğiz. 10 bin dönümlük bir arazimiz bulunuyor. Üreticilerimizin ihracat için mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Tarımın daha modern bir şekilde yapılması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda bölgemizdeki milletvekillerimiz ve merkezi hükümetten destek bekliyoruz. Erik festivali bu anlamda üreticimizin yüzünün güldüğü gün oluyor. Festival hem üreticilerimizin dayanışmasını sağlıyor, hem de belde insanlarını bir araya getiriyor.
Çevre köylerin durumunu internetten takip ediyoruz
Belediye hizmetleri ne durumda?
Umurlu’da bu yılın sonuna kadar alt yapı hizmetlerinin tamamına yakınını bitirmiş olacağız. Ayrıca beldemizin kanalizasyon ve yol yapım çalışmaları da bitme aşamasına geldi. Bütün bu hizmetleri Umurlu Belediyesi olarak kendi imkanlarımızla gerçekleştiriyoruz. Bu arada internet aracılığı ile Umurlu dışındaki vatandaşlarımız da bize kolaylıkla ulaşıyor ve çevre köylerin sorunlarını aktarıyor. 85 çalışanımızla birlikte uyum içinde Umurlu’ya hizmet veriyoruz.
Yazının Devamını Oku