ZAMANI, toplumsal gereklere ve turizmin sektörel beklentilerine çok uygun olarak seçilen 12 Haziran seçimleri sırasında, Türkiye demokrasi kültürüne ve kendi demokratik yapısına olan saygısının bir kez daha ortaya konduğu bir süreç yaşadı.
Seçimden önce ülkemizdeki istikrar ve huzurun desteklediği ortamda yapılan çalışmaların sonuçları, iç pazarda üç ay öncesine kadar çekilen erken rezervasyon kampanyalarına yansımıştı. Dış pazarlarda da, yapılan tanıtım faaliyetlerinin sonucu olarak alınan sevindirici haberler, otellerde yapılan rezervasyonlarla desteklenmekteydi. Seçimleri izleyen yabancı gözlemcilerin de tespit ve ifade ettikleri huzur ortamı bu yıl ve gelecek yıllarda da turizm açısından en önemli desteğimiz olacak. Bu süreç, dünya ülkeleri ile uluslararası ilkeler kapsamında bir turizm ilişkisi sürdüren ülkemizin, gelecekteki beklentileri için ümit verici bir destektir. Bulguların 12 bin yıl ötesini zorladığı Anadolu’daki kültürel mirasın, dünya kamuoyuna tanıtılması açısından, özellikle UNESCO nezdinde elde edilen hızlı gelişmeler, kültür ekonomileri ve bunun tamamlayıcısı olarak turizm sektöründeki yatırım ve işletmeler için özel bir önem taşımaktadır.
Mevzuatta üç yeni kurum
Bilindiği üzere Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na eklenen bir madde ile kültürel değerlerin ekonomiye kazandırılması boyutunda Alan Yönetimi, Müze Yönetimi ve Anıt Eser Kurulu isimleri ile üç yeni kurum mevzuatımıza girmiş oldu. Turizm sektörü olarak, bizi yakından ilgilendiren alan yönetimleri, sit alanları ve ören yerlerinden ekonomik, kültürel ve eğitsel olarak en üst seviyede yararlanılması için, sivil toplumun etkin olacağı bir yapılanmayı ifade etmektedir. Şimdilik İstanbul, Sinop’ta kentsel ölçekte; Edirne’de (Selimiye Camii) ve Antalya’da (Alanya Kalesi) nokta bazında kurulan Alan Yönetimleri UNESCO ve AB tarafından da ilgi ile izlenmektedir. Oluşumunu tamamlayan Sinop Alan Yönetimi AB tarafından bir pilot proje olarak desteklenmektedir. Seçimlerin sağladığı ortam, bu anlamdaki teşebbüslerin turizme katkı sağlayacak tarzda artmasına da etkili olacaktır.
Yüksek vergi yükü engel
Seçimin sonuçları ekonomik göstergelerin, kurların ve vergilerin değişmeden devam edeceği bir süreci de ifade eder tarzda yorumlandığı için, turizm işletmelerinin karlılıklarında mevcut durumun korunacağı varsayılmaktadır. Ancak, yüksek vergi yükü, rekabet anlamında pazarlardaki gücümüz yanında; yeni yatırımlara ve iyileştirmelere birikim oluşmasını ve kaynak aktarılmasını da zorlamaktadır. Oysa bu sağlanan istikrar ve güven ortamının turizm açısından ve özellikle Anadolu’da kültür başta olmak üzere, gelecekte talep artışı beklenen diğer alanlara, yabancı ve yerli ortaklıklar şeklinde yapılacak yatırımlarla yansıması için gereklidir. Turizm işletmelerinin kendi bünyelerindeki gelişmelere imkân ve yeni müteşebbislerin bu alana girmelerini sağlayacak bir mali yapı, yeni kurulacak hükümetten ilk beklentilerimiz arasında yer alacaktır. Yöresine ve ekonominin tümüne, diğer sektörlere yeni iş imkanları ve istihdam katkısı sağlaması nedeniyle, çoğaltan etkili sektörler arasında sayılan turizm için verilecek her destek, yeni bir boyutta sonuç sağlayacaktır.