Paylaş
Türkiye Cumhuriyeti ile Belçika Krallığı arasında 16 Temmuz 1964’te imzalanan iş gücü anlaşmasıyla Belçika’ya yerleşen Türk toplumu, oradaki 60’ıncı yılını doldurdu. Göçün 60’ıncı yılında özgün bir kitap projesine de imza atıldı.
37 yazar ve şairin “göç” temalı yazıları, “Göç Edebiyat Taşır” adlı kitapta bir araya getirildi.
Gazeteci-yazar Fikret Aydemir, şair-ressam Nerkiz Şahin ve şair Yılmaz Koçak’ın editörlüğünü yaptığı eser, Türkçe ve Flamanca olarak yayımlandı. Brüksel’in simge yapılarından Grand Place’ta Fikret Aydemir’le buluştuk,
Belçika’da kütüphanelere ve devlet arşivlerine de giren kitabın nasıl doğduğunu konuştuk, bakın neler söyledi:
“Evet, kitabın en önemli özelliklerinden biri bu; daha saf duygularla karşılaşabiliyorsunuz. Profesyonel yazarlar, yazarken teknik düşünür ama bu tür ilk denemelerini yapan insanlar yaşadıklarını daha saf duygularla kâğıda döküyorlar.
Kitabın ismi; ‘Göç Edebiyat Taşır’. Evet, biz göçüyoruz ama göçtüğümüz yere edebiyatı da yanımızda getiriyoruz. Göç sırasında bütün hikâyeler, duygular ortaya çıkıyor. Sıla hasreti, vatan özlemi, yabancı olma, hayata tutunma, yeni bir hayat kurma çabalarının sonucunda biz buraya geldik. Ve o çabaların hepsini bu kitapta bulabiliyorsunuz.
Kitabın Türkçe editörlüğünü de yaptığım için bütün yazıları, şiirleri, denemeleri, öyküleri defalarca okudum. Defalarca çevirileri yapıldı.
Çünkü Belçikalı, Arap kökenli, Tunuslu, Faslı, Afrikalı arkadaşlarımız da var kitapta. Hatta Vietnamlı, Latin Amerikalı arkadaşlarımız bile var. Kendi göç hikâyelerini yazdılar. ‘Göç Edebiyat Taşır’, evet göç her yönden, içinde edebiyat taşır...”
Kahvecilere duyurulur
Kahve uzmanı Cenk R. Girginol’un iki cilt şeklinde hazırladığı gastronomi kitapları; “Topraktan Fincana Kahve” ve “Fincandan Lezzete Kahve”, Mundi etiketiyle okurla buluşuyor.
Birbirlerinin devamı niteliğinde olan bu iki kitap, kahvenin ilk nerede ortaya çıktığından dünyaya yayılışına; hazırlama yöntemlerinden günümüze dek kahvenin yolculuğunu tüm detaylarıyla ele alıyor.
Bir tarihçi gözüyle Freud’un biyografisi
John Forrester’ın Freud ve psikanalizle olan tutkulu ve derinlemesine ilişkisi efsane niteliğinde. Bu eserde sunulan, Cambridge Üniversitesi’nde öğrencilerine verdiği altı giriş dersinde, Freud’un düşüncelerinin evrimini ve keşiflerinin doğasını keskin bir odak noktası haline getiriyor. Forrester, bir tarihçi gözüyle Freud’un biyografisini, bilimsel aşamaları, bizzat bu alanın radikal konularını -seks, rüyalar, arzu, bilinçdışı, çocukluk, dil- ve Freud’un yeni bir klinik uygulama geliştirmesini inceliyor. “Freud ve Psikanaliz: Altı Giriş Dersi” Yazar: John Forrester / Çevirmen: Oya Gürbahçe Lacivert Kitaplar
Yusuf Kurçenli Anlatıyor
Türkiye sinemasının önemli yönetmenlerinden Yusuf Kurçenli kendi sinemasını anlatıyor. Uzun yıllar Yusuf Kurçenli’nin filmlerinde ona asistanlık yapan Yıldız Bakoğlu’nun yazdığı kitapta Kurçenli, Karadenizli ailesini, hayatının dönüm noktalarını, kadınlara bakışını, sinemayla kurduğu felsefi ilişkiyi ve dostluklarını anlatıyor.
Literatür Yayınları’ndan çıkan “Yusuf Kurçenli Anlatıyor” kitabında yönetmen başta “Karartma Geceleri”, “Raziye”, “Çözülmeler”, “Gönderilmemiş Mektuplar” olmak üzere bütün filmleri hakkındaki düşüncelerini açık yüreklilikle dile getiriyor.
Nasıl Hayır Denir?
Kronik Kitap’ın antik dünyanın bilgelik hazinelerini yeni bir seriyle yayımlamaya başladığını yine bu sayfadan sizlere duyurmuştum. “Günümüz Dünyası İçin Antik Bilgelik Serisi” yeni bir kitapla büyümeye devam ediyor: “Nasıl Hayır Denir?”
Anadolulu filozofların en ünlülerinden olan kinik filozof Diogenes ya da daha bilindik söylenişiyle Diyojen’in söyledikleri ve yaptıklarını bir araya getiren bu kitap günümüz dünyasının dayatmalarına nasıl karşı koyabileceğimize dair bir rehber sunuyor. İş dünyasında, evde, sokakta, markette türlü türlü, içimize sinmeyen durum karşısında sinmeden, “hayır” diye karşı çıkmanın, mümkün mertebe bu yapay ortamlarla alay edebilmenin yolu bu kitapta.
Kim ne okuyor?
◊ Cihan Ünal, Friedrich Wilhelm Nietzsche’nin “Böyle Buyurdu Zerdüşt” adlı eserini okuyor.
◊ Ahmet Mümtaz Taylan, Umberto Eco’nun hazırlamış olduğu “Güzelliğin Tarihi” adlı eseri okuyor.
◊ Seden Kızıltunç, Giovanni Guareschi’nin “Don Camillo” serisinden birini okuyor.
◊ Manolya Ay, Nihan Kaya’nın “Fildişi Kuyu 1 - Aile ve Toplum Tarafından Dışlanma” adlı eserini okuyor.
Paylaş