Dolu dolu İzmir günleri

Geçen hafta, beşincisi düzenlenen İzmir Uluslararası Mizah Festivali’ne katıldım.

Haberin Devamı

Turhan Selçuk, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz gibi usta isimlerin anıldığı festivali takip etmek keyifliydi. Ali Nesin, festivalin açılışında babası Aziz Nesin’i eğlenceli bir şekilde anlattı.

Mizah tarihçisi Turgut Çeviker ile araştırmacı Sabri Koz’u da tanıma fırsatı buldum.

Koz kültür dünyamızın en önemli isimlerindendir, eski yemek tarifleri, hikayeler, türküler hakkında önemli derlemeleri vardır.

Kendisinden Nasrettin Hoca’yı dinlemek keyifliydi. Mehmet Esen’in “Meddah” oyununu yeniden izleme fırsatı da buldum. Gülmek ve güldürmek ciddi bir iştir, bir kez daha anladım.

Festivalde ayrıca “Bir İstanbul Beyefendisi: Abdülcanbaz”, Turgut Çeviker’in küratörlüğünde “Çizgi Kahramanlar” ve Cengiz Özek’in “Gelenekselden Çağdaşa Karagöz” sergilerini gezmek de iyi bir deneyimdi.

Haberin Devamı

Festivalin Vecdi Sayar’ın yönetmenliğinde olması önemliydi.

Kendisine ve ekibine tebrikler, alkışlar...

Dünyayı değiştiren beyinler

Kafka Kitap, tarihçi, yazar ve çevirmen Sadık Usta’nın “Dünyayı Değiştiren Düşünürler” adlı kapsamlı felsefe tarihi serisinin ardından yeni serisinin ilk kitabı “Şüphenin Tarihi-Felsefeye Giriş”i de okurlarla buluşturdu. Sadık Usta, insanlığın düşünce tarihini olabilecek en yalın dille anlatmaya koyulduğu bu yeni seride akla takılan tüm soruları yanıtlıyor. Usta, herkesin felsefe öğrenebileceğini, herkesin felsefeci ve hatta bazılarının filozof da olabileceğine inanıyor. Yazar, bunun için de sorgulamanın, araştırmanın, merak etmenin, derinlemesine okumanın, mevcut durumu eleştirmenin ve her anlatılana kanmamayı öğrenmenin yeterli olduğunu ifade ediyor. En zoru ve en kolayı bu saydıkları.

Yeni Çıkanlar

“Bir Yolculuk Hikayesi, Bizim Köyden Bakırköy’e”/ Sait Babaoğlu

Sait Babaoğlu’nun yeni kitabı “Bir Yolculuk Hikayesi” çocuk ve anne sevgisi temalı. Babaoğlu, öğretmenliğinin yanı sıra yüzme, paletli yüzme, milli takım antrenörlüğü görevlerinde de bulundu. 20 yıl Ataspor Kulübü Başkanlığını yapan Babaoğlu, bir dönem spor yazarlığı da yapmıştı. Halen Bakırköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevini yürütüyor. Babaoğlu, biyografi tarzı kitapta bir köy çocuğunun da hayalleri olabileceği, hayallere ulaşmak için verdiği çaba ve çektiği zorlukları anlatmış.

Haberin Devamı

Dijital alemin Egoist Okur’u

Arkadaşım Gülenay Börekçi’nin, Hürriyet’in Bumerang Ödülü’nü kazanmış blog’u Egoist Okur’a geçenlerde bir kez daha daldım ve saatlerce çıkamadım. Neler vardı neler...

Günümüz sosyal medya trollerinin yüzyıl önceki karşılığı olan sürrealist şair Arthur Cravan’ın ölümüyle ilgili esrar perdesini aralamayı deneyen makale sürükleyiciydi.

Efsane yazar, müzisyen Bob Dylan’ın gençlik yıllarında hem en yakın arkadaşı hem de en büyük rakibi olarak gördüğü Richard Farina’nın ilk ve tek romanının trajik hikayesi de öyle. Türkçeye henüz çevrilmemiş olan bu kült edebiyatçıyla tanışmak benim için büyük keyifti.

İnci Aral’ın yeni romanı “Yukarlarda En Uzaklarda” dolayısıyla verdiği röportaja ise doyamadım.

Haberin Devamı

Siz de egoistokur.com’a tıklayın ve röportajlardan makalelere, büyük edebiyatçıların yazma derslerinden yemek tariflerine, sergilerden sanat haberlerine sayısız güzelliğin tadını çıkarın.

Ulaşım ve taksi sıkıntısına edebi salvo

Ayşe Kulin okurlarını esprili diliyle selamlıyor bu kez! Everest Yayınları’ndan çıkan “Taksiii” İstanbul’un ulaşım ve taksi sıkıntısına dikkat çekiyor. Kulin’in anılarında şoförlerin kaba davranışlarından usulsüz fiyatlandırmaya, İstanbulluları kendi çıkarları için mağdur edenlerden bu mağduriyetin giderilmesine engel olanlara değin birçok problem gülünesi bir hal alıyor. Nasıl da trajikomik anılar! Hakiki bir İstanbul kitabı okumaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Kim Ne Okuyor?

Gazeteci Nazım Alpman, Ahmet Büke’nin “Deli İbram Divanı” adlı eserini okuyor.

Yazar Vecdi Sayar, Terry Eagleton’ın “Mizah” adlı eserini okuyor.

Yazar Turgut Çeviker, Fatoş Güney’in “Camları Kırın Kuşlar Kurtulsun” adlı eserini okuyor.

Araştırmacı yazar Sabri Koz, Taner Ay’ın “Edebiyatımızdan Unutulanlar ve Kaybedenler” adlı eserini okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları