Paylaş
Ahmet Ümit’in 4 yıldır üzerinde çalıştığı “Bergama-Berlin” romanı bitmek üzere yani.
Antik dünyanın sekizinci harikası Pergamon Zeus Altarı’nın ekseninde yazılan roman, Berlin’de Türkiye’den Almanya’ya göçen işçilerin öldürülmesiyle başlıyor.
Roman, Anadolu’nun Helenistik döneminin yanı sıra Yunan mitolojisinin doğuşunu da anlatıyor.
Her seferinde yeni bir şeyler bulabilirsiniz bu şehirde... Berlin’de Berlinli gibi hissetmek çok kolay, bonkör bir şehir, kucaklıyor, sarmalıyor sizi.
Önümüzdeki yıl yayınlanacak olan romanın Almanca baskısı da yapılacak. Bu yazarın 25’inci kitabı olacak.
Yine yazarın bugüne kadar 90’a yakın kitabı, 30 farklı dilde yayınlandı. Yeni kitabın ilk baskısı da 300 bin adet basılacak...
Babasının daktilosunda yazdığı denemeler
Türk sinemasında “Turist Ömer”, “Kara Murat”, “Ayşecik” gibi klasiklerin dışında yüzlerce filmin senaryosunda imzası olan Erdoğan Tünaş’ın kahramanları hep mutlu bir yuva için savaş verdiler.
Paranın pulun önemli olmadığı bizim Yeşilçam filmlerimizdi onlar...
Kızı Binnaz Avcı Tünaş’ın kitabında okuduğum bir bölüm, beni o filmlerin arka planına ışınladı.
Erdoğan Tünaş’ın eşi olan ünlü sinema oyuncumuz Suzan Avcı, setten eve gelir, mutfağa girermiş.
Kapı çaldığında öğrenci Binnaz da babasının terliklerini hazırlarmış.
Binnaz Avcı’nın deyimiyle evde yemek asla soğuk yenmez, patatesler bile mutlaka baba eve gelince taze taze kızartılırmış.
“O Kadar da Değil”, samimi bir kitap. Binnaz Avcı’nın “Uğurum” dediği babasının daktilosunda yazdığı denemelerden ve sosyal medyada paylaştığı yazılardan oluşuyor.
Serdar Orçin’den güzel bir haber
Serdar Orçin farklı tarzlarda, ses getiren filmlerde rol almış, güçlü bir oyuncu.
Kendisi aynı zamanda şehir tiyatrolarında oyunculuk yapıyor. Aldığı ödülleri de sonuna kadar hak eden bir oyuncu. Uzun süredir takip ettiğim biri.
Farklı rollere bürünüyor ve her defasında farklı bir Serdar görüyorum.
Kendisiyle arada bir haberleşiriz.
Yine güzel bir haber verdi.
Şehir tiyatrosu bu sene “minimal sezon” başlığı altında bir repertuvar hazırlamış. Belirlenen bu oyunlardan biri de Albert Camus’nün “Veba” adlı kitabından uyarlanmış.
Bu ay oyun için provaya başlayacakmış. Oyunun genel sanat yönetmeni Mehmet Ergen, bakalım sahnelenme biçimi nasıl olacak?
Kim ne okuyor?
Kim ne okuyor?
∆ Yazar Faruk Duman ve editör Tolga Meriç aynı kitabı okuyor: Selim İleri’nin yazdığı “Yaşadınız Öldünüz, Bir Anlamı Olmalı Bunun”.
∆ Yazar Gürsel Korat, Ömer F. Oyal’ın “Sürgün Ruhun Rüya Defteri” adlı kitabını okuyor.
∆ Yayıncı Zeynep Aytekin, Menderes Çakıcı’nın “Mayday, Mayday, Mayday-Uçak Kazalarından Çıkarılan Dersler” adlı kitabını okuyor.
∆ Ressam Bahri Genç, Auguste Rodin’in “Düşünce Kıvılcımları” adlı kitabını okuyor.
Kapı Yayınları’nda neler oluyor?
Kapı, değerli, güzel ve kalıcı olanı okura, kendi değerinin vazgeçilmez bir karşılığı olarak sunmak istiyor. Edebiyat, kültür ve düşüncenin ergin yüksekliğini temsil etmeye çalışıyor. Bu bağlamda, yepyeni bir “Hafız-ı Şirazi” çevirisi bastık.
Okurların çok seveceğini düşünüyorum. Ayrıca, Tanpınar’ın “Huzur” romanının atlasını yayınladık. Romanda geçen bütün şahıslar, mekanlar, olaylar görsel malzemelerle zevkli bir kitaba dönüştü.
Son zamanların rehber kitabı Jules Payot’un “İrade Terbiyesi”ni çevirttik.
Bu özgün ve titiz çeviri çok sevilecek.
Milyonların sevgilisi Sinan Yağmur, Murat Göğebakan’ın hayatını anlattığı romanıyla okuru selamlayacak. Ayrıca yazarımız Kemal Sayar, güncel bir mesele olan çocuk ve dijital dünyaya rehber “Dijital Çocuğu” yazdı.
Erol Göka ise capcanlı “Kalp” incelemesi kaleme aldı. Firdevsi’nin “Zaloğlu Rüstem” kitabını ise müjdelemek isterim.
Paylaş