Zeytinyağının butiği

Hangi semtte yaşıyorsunuz?

Eğer "lüks" denebilecek bir semtte yaşıyorsanız, butik ürünler satan marketlerle de karşılaşmışsınızdır. İşte bu marketlerde satılan ürünlerden biridir butik zeytinyağı. Sızma zeytinyağının kilosu marketlerde 12-15 YTL’den satlılrken, butik zeytinyağı bu tür marketlerde yarım kilosu 18-20 YTL’den alıcı bulabiliyor. Son derece şık cam şişelerde satılan bu zeytinyağları üzerlerinde bulunan etiketlerde yazan açıklamalarla satışa sunuluyor. Bu açıklama etiketlerinde zeytinyağının hangi bölgenin hangi yöresinden yapıldığından, kullanılan zeytinin niteliğine kadar pek çok ayrıntı yazıyor.

Butik zeytinyağı işiyle uğraşanlar ürettikleri zeytinyağının ambalajından içeriğine kadar her şeyiyle çok özel olduğunu ve bu yüzden pahalıya satıldığını söylüyorlar. Gerçekten, butik zeytinyağlarının pek çoğu İtalya ya da İspanya’dan ithal edilen özel şişelerde satılıyor. Elbette ki zeytinyağının en kaliteli cinsi olan sızma zeytinyağı koyuluyor bu birbirinden zarif şişelere. Sızma zeytinyağının özelliği ise hepinizin bildiği üzere içerdiği asit oranının yüzde bir civarında olması. Gerek fiyatları, gerekse sınırlı sayıda markette satılması nedeniyle butik zeytinyağı tüketimi toplam zeytinyağı tüketiminin ancak yüzde üçünü meydana getirse de bu tür üretim yapan firmalar yaşayabiliyor. Üstelik üreticiler Türkiye’den zeytinyağı ithalatı yapan İtalya ve İspanya gibi bazı ülkelerin bizden aldıkları sızma zeytinyağını güzel ambalajlara koyarak yüksek fiyatlara satabildiklerini söylüyorlar.

Zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğu hakkında konuşmaya bile gerek yok. Yetmişli yıllarda popülerliği iyice artan diğer sıvıyağların o kadar da sağlıklı olmadıkları ortaya çıkınca zeytinyağı hak ettiği yeri almaya başladı sofralarda. Tabii ki zeytinyağı tüketimimizdeki bu artış son yıllarda yükselişe geçen Akdeniz tipi beslenmeyle de alakalı. Evet, zeytinyağı son beş-on yıl içinde yükselişe geçti ama örneğin diğer Akdeniz ülkelerinde kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi yirmi kilograma kadar çıkarken ülkemizde bu miktar sadece bir kilogram.

Dileğimiz, zeytinyağı gibi sağlıklı bir ürünün yıllık tüketiminin artması. Bir yemekçi olarak bu amaca yönelik her türlü çabayı desteklediğimi bildirmek de boynumun borcu.

Makarnalı soğuk tavuk

10 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet orta boy tavuk

á 1 paket makarna (Herhangi bir makarna türü olabilir.)

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 su bardağı konserve bezelye

(Haşlanmış taze bezelye de olabilir.)

á 1 su bardağı mısır

á 1 demet maydanoz

á 1 demet dereotu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 su bardağı süzme yoğurt (tatlı)

(Katı kıvamlı tatlı yoğurt da kullanabilirsiniz.)

á 1 su bardağı dolusu mayonez

á 1 su bardağı makarna suyu

Tavuğu orta boy bir tencereye yerleştirip üzerine 6 su bardağı ılık su ve tuz ilave ederek, yumuşayıncaya kadar, 30-40 dakika haşlayın. Haşlanmış tavuğun derisini ve kemiklerini ayıklayıp küçük parçalara ayırın ve soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, makarnayı kaynayan tuzlu suda 7 dakika haşlayıp süzün. Suyundan 1 su bardağı kadar ayırın. Birbirine yapışmaması için 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuyan makarnanın üzerine hazırladığınız tavuk etlerini, haşlanmış bezelye ve mısırı, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu katarak iyice harmanlayın. Sosu hazırlamak için; süzme yoğurt ve mayonezi derin bir kapta çırpın. Üzerine, 1 su bardağı makarna suyu, karabiber ve tuzu ekleyerek pütürsüz hale gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Hazırladığınız bu karışımın yarısını tavuklu makarnanın üzerine aktarıp bir kez daha karıştırın. Son olarak, makarnayı servis tabağına alıp balık şekli verdikten sonra ayırdığınız yoğurtlu sosu her tarafına yayın. Dereotu, limon ve zeytinle süsleyip servise sunun.

Cevizli fındıklı pekmezli pelte

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı pekmez

á 1 tatlı kaşığı toz tarçın

á 1 su bardağı mısır nişastası

á 50 gr tereyağı (Oda sıcaklığında beklemiş.)

á 7 su bardağı soğuk su

á 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz içi

á 1/2 su bardağı çekilmiş fındık içi

Mısır nişastası ve tarçını derin bir kaba aktarıp üzerine 2 su bardağı soğuk suyu ilave edin. Nişastayı, tel bir çırpacak yardımıyla sürekli karıştırarak, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar ezin. Üzerine kalan 5 bardak suyu da ilave ettikten sonra tekrar karıştırın. Bu nişastalı suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz pekmezi azar azar ilave edip karıştırın. Ocağın altını kısıp yine sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken tereyağını, çekilmiş ceviz içi ve dövülmüş fındığı ilave ederek karıştırın. Pekmezli pelteyi ister kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine, ister geniş ve kenarları yüksek bir servis tabağına aktarın. Soğuması için buzdolabında 3-4 saat bekletin. Üzerini rendelenmiş çikolata, fındık ve cevizle süsleyerek servise sunun. Pelte iyice soğuduktan sonra tıpkı pasta gibi dilimleyerek de servise sunabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları